Gündemi sarsan tasarı Meclis'te

Gündemi sarsan tasarı Meclis'te
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, bu hafta Yargıtay ve Danıştay’ın yapısını değiştirecek olan “Danıştay Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” görüşülecek.

Tasarıya göre Yargıtay ve Danıştay üyelerinin görev süreleri 12 yıl ile sınırlandırılıyor. Yargıtay'da daire sayısı 46'dan 24'e düşürülürken; üye sayısı ise 516'dan 200'e düşürülüyor. Danıytaş'da ise daire sayısı 17'den 10'a; üyese sayısı da 195'ten 90'a indiriliyor.

Yargıtay'ın daire sayısı 3 yıl içinde 46'dan 24'e düşürülecek. Yargıtay'ın 516 olan üye sayısı ilk etapta 300'e, kademeli olarak da 200'e inecek. Yargıtay birinci başkanı, cumhuriyet başsavcısı, birinci başkan vekili, cumhuriyet başsavcı vekili ve daire başkanı olarak görev yapanlar hariç mevcut Yargıtay üyelerinin üyelikleri sona erecek. Kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 5 gün içinde görevi sona eren üyeler arasından HSYK tarafından Yargıtay üyesi seçimi yapılacak. Yargıtay üyeliğine seçilmeyenler, bölge adliye veya ilk derece mahkemelerine atanacak.

3 YIL İÇİNDE KADEMELİ GEÇİŞ

Tasarıya göre Danıştay'ın daire sayısı da 3 yıl içinde kademeli olarak 17'den 10'a düşürülecek. Danıştay'ın 195 olan üye sayısı kanunun yürürlüğe girmesiyle 116'ya, kademeli olarak da 90'a düşürülecek. Danıştay üyeleri bir kereliğine ve 12 yıl görev yapmak üzere seçilecek. Danıştay başkanı, başsavcısı, başkan vekili ve daire başkanı olarak görev yapanlar hariç mevcut Danıştay üyelerinin üyelikleri sona erecek. Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra 15 gün içinde Danıştay üyelikleri sona eren üyeler arasından HSYK ve Cumhurbaşkanı tarafından yeniden seçim yapılacak.

Tasarıyla, hâkim ve savcı adaylarına meslek öncesi eğitim sonunda yapılan yazılı sınava ilave olarak sözlü sınav (mülakat) getiriliyor. Adlî ve idarî yargı hâkim ve savcı adaylarının sınavları, Adalet Akademisi'nde ders veren öğretim elemanları arasından Yönetim Kurulu'nca seçilen başkan ile 4 asıl ve 2 yedek üyeden oluşan yazılı sınav kurulu tarafından yapılacak.

KAYYIMLARA DOĞRUDAN TAZMİNAT DAVASI AÇILAMAYACAK

Danıştay ve Yargıtay'a yeniden seçilmeyen üyelerin ‘atama veya seçim nedeniyle yürüttükleri görevler de kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla' sona erecek. Bu kapsamda halen Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyesi olarak görev yapan üyeler, yeniden seçilmemeleri halinde YSK üyelikleri de sona erecek. 7 asil ve 4 yedek üyeden oluşan YSK üyelerinin 6'sı Yargıtay, 5'i Danıştay Genel kurullarınca kendi üyeleri arasından gizli oyla seçiliyor.

Tasarıdaki bir başka önemli düzenleme ise kayyımlık müessesesiyle ilgili yapıldı. Kayyımlara doğrudan tazminat davası açılamayacak. Bunun yerine dava devlete açılacak.

Kaynak: MuhabirAjans

26 Haziran 2016 12:20
DİĞER HABERLER