Dünyada en fazla AIDS'linin yaşadığı Güney Afrika'da, 6.5 milyon da şeker hastasının olduğu bildirildi.
Afrika'da bulunan uluslararası diyabet uzmanı Dr Geert Verhest, son araştırma sonuçlarını göstererek, yetkilileri hızla artan hastalığa karşı uyardı.
Araştırma sonuçlarına göre dünya genelinde yaklaşık 300 milyon şeker hastası var. Rakamın önümüzdeki 20 yılda 438 milyona ulaşması beklenirken, şaşırtıcı olarak en fazla artışın Afrika'da olacağı bildirildi.
Alandaki pratiğiyle Avrupa'nın önde gelen diyabet ve kolesterol uzmanı Belçikalı Dr Verhelst, Güney Afrika'daki seminer turunda, Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) istatistiklerini göstererek, aynı zamanda sağlık çalışanlarına ve halka diyabetle ilgili son araştırmalar hakkında bilgi verdi.
Seminerlerinde "Dünya ve Afrika, Diyabet için uyanık ol" sloganını kullanan Dr Geert Verhest'in sunumundan ilginç veriler:
2010'da 285 milyon olan diyabet hastası, 2030'da IDF'ye göre 438 milyon olacak. Şu anda rakam yaklaşık 300 milyon.
2030'a kadar yüzde 27 ile en büyük artış Afrika'da olacak. Hasta sayısı 20 milyona çıkacak. Ardından yüzde 25 ile de Doğu Akdeniz'de. Sahraaltı Afrika'da 16 yıl içinde diyabet teşhisi AIDS'le eşit olacak.
Diyabet'le ilgili yeni araştırmalar, Tip 2 Diyabet'in alınan "şeker" ile daha fazla bağlantılı olduğunu ve şeker ölçümlerinde daha çok strese, alınan gıdalara göre değişiklik gösteren kandaki glikozun tek başına belirleyici olmadığını gösterdi.