Güney Afrikalı siyasetçi: Türk okulları, saygın bilim insanları yetiştiriyor

JOHANNESBURG (CİHAN)- Güney Afrika Telekomünikasyon Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Hlengiwe Buhle Mkhize, Türk okullarının matematik ve fen bilen bilim adamlarına toplumsal değerleri de vererek ideal bir nesil yetiştirdiğini söyledi. Dünyanın her yerinde açılan Hizmet kurumlarının toplumun her kisimini bir araya getirerek BM gibi çalıştığını söyleyen Mkhize, "Fethullah Gülen, bilge bir insan. Kitaplarını okuyorum ve her söylediği orjinal. Hep ihtiyacımız olan şeylere vurgu yapıyor" dedi.

Turkuaz Harmoni Enstitüsü merkezinde Cihan Haber Ajansı'nın sorularını cevaplayan siyasetçi profesör Mkhize, "Biz özgürlük mücadelemiz zamanında çok okurduk ve değişik fikirleri anlamaya çalışırdık. Fethullah Gülen'in bazı kitaplarını da okudum ve Hizmet hareketinin tolerans ve barış çağrılı programlarına katıldım. Bir programında hatırlıyorum, medya, eğitim, akademi gibi farklı kategorilerde ödüllere layık görülen Güney Afrikalılar, Fethullah Gülen'in anlattığı değerleri hayat tarzı edinen insanlar... Demokrasiye, insan haklarına inanan insanlar. Sonuç olarak Hizmet hareketinin söyledikleri, bizim değerlerimizle ve gelecek nesillere aktarmak istediklerimizle uyuşuyor." diye konuştu.

Hizmet hareketinin okul ve diyalog merkezleri açmasının Güney Afrika açısından anlam ve önemine dikkat çeken Prof. Mkhize, "Daha önce yüksek öğrenim bakan yardımcısıydım. Geçiş dönemi yaşayan bir ülke olarak eğitimde çözüm için çareler arıyorduk. Çok acılı bir geçmişimiz var; ama aynı zamanda çok iyi bir anayasa yaptık ve sağlam bir kültürümüz var; insan haklarına saygımız var. Bu anlamda Hizmet hareketi ile birçok alanda paylaşımda bulunabiliriz. Hizmet hareketinin eğitim sistemi, bizim için anayasamızı uygulamada ve siyahlarla beyazların beraber yaşamasında anahtar öneme sahip. Aynı zamanda Hizmet bir ruha sahip ve bu ruh programlarda gördüğümüz gibi çok farklı insanları biraraya getiriyor." dedi.

HİZMET HAREKETİ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GİBİ

Prof. Hlengiwe Buhle Mkhize, Hizmet'in diyalog çalışmalarını da BM'yi örnek vererek tasvir etti. Mkhize, "Yabancı bir ülkede diyalog faaliyetleri yapmak aynen Birleş Milletler gibi faaliyet göstermektir. BM de ülkelerin ihtiyaçlarını belirliyor. Apartheid'in ahlaken çökerttiği nesilleri eğitiyoruz; ırkçılık ile uğraşıyoruz. Ama sistematik ve tutarlı bir sistem geliştiremiyoruz. Sosyal uyum projelerimiz var. Geniş katılımlı organizelerimiz var; ama Hizmet hareketi gibi devamlı ve planlı çalışılamadığı için fazla başarılı olunamıyor." dedi. Prof. Mkhize, ayrıca normalde bir araya gelmeyecek insanları aynı masada birleştiren Hizmet'in, Afrikalıların birbirlerine bağlılığını ifade eden Ubuntu (Ben, ben olduğum için sen, sensin) felsefesini de en güzel şekilde anladığını ifade etti.

Güney Afrikalı profesör, sözlerini şöyle devam ettirdi: "Eğitim sadece öğretmek değildir, devam eden dostluklar kurmaktır. Gülen hareketi bunu yapıyor, Sonuç olarak BM gibi bizi bir araya getiriyor. Demokrasiye, insan haklarına vurgu yapıyor ve gençleri eğitiyor. Bu yüzden Gülen ne söylese dikkatle takip ediyorum.Çünkü hep ihtiyacımız olan şeylere vurgu yapıyor."

HİZMET, BİZE FEDAKÂR GÜNLERİMİZİ HATIRLATTI

Güney Afrikalı bakan yardımcısı, hiçbir dinin şiddete, çalmaya, öldürmeye izin vermediğini, Fethullah Gülen'in dini yaşayan bir insan olarak bütün insanlığı bir aya getirdiğini, böylece din adı altında şiddete başvuranlara, yakıp yıkanlara en güzel cevabı verdiğini söyledi.

Beyazların ırkçı rejime karşı mücadele verirken insanların birbirlerine ve ülkelerine karşı çok büyük fedakarlık örnekleri sergilediğini, demokrasiyle birlikte bir taraftan rahat günlerin geldiğini; ama diğer taraftan da insanların bencilleştiğini söyleyen Prof. Mkhize, Güney Afrikalı gençlere sahip çıkan Hizmet fertlerinin kendilerine 'eski günleri' hatırlattığını ifade etti.

Eski rejimde siyahların ülkeden kaçtığını, insanların birbirlerinin çocuklarına baktığını; ama şimdilerde materyalist bir topluma dönüştüklerini belirten bakan yardımcısı, Hizmet'in gelir seviyesi düşük öğrencilere burslar vererek, yurtlar açarak Güney Afrika'nın zorlu zamanlarının "hizmet" ruhunu yeniden yaşattığını söyledi. Mkhize, Hizmet'in her kesimden insana eğitim olanakları sunarak toplumda bir 'eşitlik' sağlamasının da yeni bir ülke inşa etmek için hayati öneme sahip olduğunu ekledi.

EĞİTİM DÜNYAYI DEĞİŞTİREN BİR SİLAHTIR

Güney Afrikalı siyasetçi, değerlendirmelerine şu sözlerle devam etti: "Bizler eğer azgelişmişlikten kurtulmak ve dünya ile rekabet etmek istiyorsak eğitim en önemli anahtar. İlk liderimiz Nelson Mandela da 'Eğitim dünyayı değiştiren bir silahtır' diyerek bu konuyu en güzel şekilde açıkladı. En zor mücadele yıllarımızda bile 'bilinçli eğitimin' önemini biliyorduk, başkalarının farkında olan ve insanları mobilize eden bir eğitimin."

Yeni hükümet olarak eğitimde bilim-teknoloji yanında son iki yıldır insan hakları ve sorumlulukları ile ilgili yeni yasalar hazıladıklarını belirten Prof. Mkhize, bir ülkede yeni bir kimlik oluşturmanın sadece doktor, mühendis okutmakla değil, belli değerleri ve prensipleri olan eğitimli insanlarla gerçekleşeğini ifade ederek, Hizmet hareketi eğitim sisteminin akıl ve ruh insanları yetiştirerek Güney Afrika'ya örnek olduğunu sözlerine ekledi. CİHAN
17 Şubat 2015 12:11
DİĞER HABERLER