Güney Ege'nin kıyı kesimlerinde etkisini arttıran hava sıcaklıkları günlük yaşamı olumsuz etkilerken, uzmanlar güneş çarpmalarına karşı vatandaşları uyardı.
Hava sıcaklıklarının 40 dereceye kadar yükseldiği Muğla'nın Bodrum, Marmaris ve Fethiye ilçelerinde, vatandaşlar ile turistler deniz kenarlarına akın etti.
Sahillerin tamamen dolduğu turistik ilçelerde, aşırı sıcaklar nedeniyle özellikle öğlen saatlerinde caddeler boşaldı. Plajlardaki şezlonglara uzanarak şemsiyelerin gölgesinde vakit geçirenler, denize girerek serinledi. Bazılarının ise sık sık soğuk suyla duş alarak güneşin etkisini azaltmaya çalıştıkları dikkati çekti.
Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, özellikle hafta sonu kıyı Ege'de sıcaklıkların daha da artış göstereceğini belirterek, vatandaşların özellikle öğlen saatlerinde mecbur kalmadıkça açık alana çıkmaması gerektiğini kaydetti.
İlçe merkezindeki termometrelerin öğlen saatlerinde 45 dereceye kadar yükseldiği Marmaris'te son zamanlarda çok sayıda kişinin hastanelere sıcak çarpması şikayetiyle başvurduğu bildirildi.
-SICAK ÇARPMASINA DİKKAT-
Sıcak hava dolayısıyla vatandaşları uyaran Marmaris Ahu Hetman Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman İrez, ''Sıcak çarpması, vücudun ısı düzenleme mekanizmasının bozulmasıdır. Sonuçta vücut ısısı tehlikeli şekilde yükselir. 40,6 dereceye ulaşan vücut ısısı, beyin hücreleri ve damarlar başta olmak üzere hasara neden olur'' dedi.
İki tip sıcak çarpması olduğuna işaret eden Dr. Osman İrez, şunları kaydetti:
''Klasik (pasif) tip, sıcak hava dalgalarından ileri gelir. Çok yaşlı, çok genç veya güçsüz kişiler, diyabet ve kalp yetmezliği gibi kronik hastalığı olanlar ve alkolikler klasik tip güneş çarpmasından en çok etkilenen kişilerdir. Egzersiz tip çarpma ise egzersize bağlı güneş çarpması genellikle asker, atlet veya sporcular başta olmak üzere genç ve erişkinlerde görülür. Aşırı sıcak ve nemli havada spor yapıldığında, özellikle hava sıcaklığı ile vücut ısısı birbirine yaklaşmış ve nem oranı yüzde 60'dan fazla seyrediyorsa, egzersize bağlı güneş çarpması yaşanır.''
Sıcak çarpmasının en sık rastlanan belirtilerinin zihin karışıklığı, huzursuzluk, taşkınlık, şuur kaybı, titreme, nöbet geçirme, hızlı nabız, düşük ya da yüksek tansiyon ve kızarık cilt olduğu bilgisini veren Dr. İrez, ''Sıcak çarpması en çok yaşlıları, sporcuları, şeker-kalp ve tansiyon gibi kronik hastalıkları olanları, sıcak altında çalışanları, alkolikleri ve çocukları etkiler'' diye konuştu.
(LK-GY-Zİ)20.07.2011 13:21:33