Güneydoğu'daki 14 kulüp ligde kalıp kalmamayı tartışıyor

Güneydoğu'daki 14 kulüp ligde kalıp kalmamayı tartışıyor
Güneydoğu'daki 14 spor kulübü Spor Toto Ligi'nde kalıp kalmayı tartışıyor. Yeni Diyarbakırspor'un, Türkiye Futbol Federasyonu ve hakemlerin tutumu nedeniyle "kendi bölgemizde lig kurabiliriz" açıklamasının ardından bölgedeki spor kulüpleri Diyarbakır'da toplandı. Bazı sivil toplum kuruluşlarının katıldığı toplantının ardından alınacak ortak karar kamuoyuna açıklanacak.

Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesindeki Dedeman Otel'de bir araya gelen 14 kulüp başkan ve yöneticileri, ligde kalıp kalmamayı tartışıyor. Toplantı öncesi bir açıklaması yapan Yeni Diyarbakırspor Kulübü Medya Sorumlusu Saffet Azbay, 18 Mayıs Pazartesi günü kendi sahalarında oynadıkları Denizli Büyükşehir Belediyespor Play-Off yarı final rövanş maçının uzatma dakikalarında hakem Hüseyin Sabancı tarafından aleyhlerine verilen haksız penaltı kararıyla mağlup olduklarını söyledi. Azbay, şöyle devam etti:

"Mağdur olduğumuz ve sadece kulübümüzün değil tüm kentin ve bölgenin spordaki emeğinin çalındığı tüm Türkiye tarafından görüldü, herkes ne kadar mağdur olduğumuza şahit oldu. Bizim isyanımız şampiyonluğumuzu engellemek amacıyla bu hakemin bilinçli olarak maçımıza bu kadar önemli bir maça verilmesi ve bu hakemin de endişelerimizi doğrulayarak emeğimizi gasp etmesinedir.

Hüseyin Sabancı'nın bu maça verilmesi tesadüf değildir. 4 yıl önce yönettiği bir maça bakarsak net olarak anlarız. Nitekim bu hakem 2011-2012 sezonunda Tokat'ta oynanan Tokatspor-Diyarbakırspor maçının son anlarında haksız bir kararla Diyarbakırspor'un gol yemesini sağlayarak küme düşmesini sağlamıştır. O günkü gazete ve internet arşivlerinden de anlaşılacağı üzere Diyarbakır kenti bu hakeme karşı ayaklanmış, hatta protesto eylemleri yapılmıştır. Diyarbakır halkının hafızalarından silinmeyen bir hakem olarak kalmıştır."

Aynı hakem 4 yıl sonra şampiyonluk yolunda kader anlamı taşıyan Denizli Büyükşehir Belediyespor maçına verilince bu konudaki endişelerini TFF ve MHK yetkililerine ilettiklerini anlatan Azbay, "Kendileri de hakemin adil maç yöneteceği konusunda garanti vermişlerdir. Daha da önemlisi bu hakem maça verilince maçtan bir gün önce 'Diyarbakırlıların unutamadığı hakem kader maçına verildi' diye basında haberler çıktı. Buna rağmen bu hakem adeta maçın son saniyelerini beklemiş ve verdiği akla ve mantığa aykırı penaltı kararı ile emeğimizi gasp etmiştir. Sadece şampiyonluğumuz çalınmamış, halkımız ve taraftarımız tahrik edilerek kentimize ve kulübümüze uzun yıllar onarılması güç maddi ve manevi zararlar verilmiştir. TFF ve Hüseyin Sabancı, kulübümüz ve kentimiz üzerinde sahnelemek istedikleri kirli oyunda bir penaltı ile birden fazla darbe vurmuşlardır, geleceğimizi karartmışlardır." ifadelerini kullandı.

"FUTBOL FEDERASYONU EMEK HIRSIZLARINI KORUYOR"

TFF'nin adaletine ve tarafsızlığına inançları kalmadığı için ligden çekilme kararı aldıklarını anlatan Azbay, "Açıklamamızda bu kararı, bölgemizdeki diğer kulüpler ve kentimizle istişare ederek daha sonra TFF'ye yasal yollarla bildireceğimizi ifade etmiştik. Açıklamamız gayet net iken TFF'nin bize resmi başvuru yok diye açıklama yapması hem TFF'nin bölgemize yönelik bakış açısının ne olduğunu ortaya koymakta hem de açıklamamızda vermek istediğimiz mesajı kavramadıklarını ortaya koymaktadır." diyerek, şöyle devam etti:

"TFF'nin açıklamasında futbolun oyun olduğu ve böyle tepkiler gösterilmemesi gerektiğini ifade etmesi de kendilerinin gayri ciddi olduklarını göstermektedir. Demek ki onlara göre emek hırsızlığı yapan hakemin yarattığı mağduriyetin önemi yok, emeği çalınan kulüplerin ve geleceği karartılan şehirlerin ortaya koyduğu tepkilerin kıymeti harbiyesi yoktur. İşte bu anlayış yüzünden ülkemizde ve bölgemizde futbol bitmiştir."

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A CEVAP: BİZ SİYASİ PARTİ DEĞİLİZ, SPOR KULÜBÜYÜZ

Aldıkları kararın günlük siyasi olaylara malzeme edilmesinin tipik seçim propagandası olarak değerlendirilmesinin yanlış olduğunu anlatan Azbay, "Biz siyasi parti değiliz, spor kulübüyüz. Bizim hiçbir siyasi grup, parti ve oluşumla bağımız yok, olamaz da. Biz sadece gasp edilen emeğimiz, şampiyonluğumuz ve haklarımız için mücadele içerisindeyiz." diyerek sözlerini şöyle tamamladı:

"Günlük siyasi tartışmaların içine çekilmek isteniyorsak, buna alet olmayız ve dahil olmayız. Diyarbakırspor markasını siyaset üstü görmekteyiz. Diyarbakırspor bir siyasi grubun ve ideolojinin tarafı olmadığı gibi her türlü siyasi düşünceye sahip insanların etrafında kenetlendiği ve başarılarıyla mutlu olduğu çok önemli bir spor markasıdır. Diyarbakırspor aynı zamanda toplumsal barış için çok önemli bir sembol ve değerdir. Her fırsatta Çözüm Sürecini ve barış arayışlarını sonuna kadar desteklediğimizi ifade etmişiz. Diyarbakırspor'un varlığı ve mücadelesinden rahatsız olmayın, aksine destek verin diyoruz."

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN YENİ DİYARBAKIRSPOR YORUMU

Bilindiği gibi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Adıyaman'da bir köprünün açılışında yaptığı konuşmada Yeni Diyarbakırspor-Denizli Büyükşehir Belediyespor maçında yaşanan olayları değerlendirmişti.

Spor Toto 3. Lig'de yer alan Yeni Diyarbakırspor Kulübü, olaylar nedeniyle yarıda kalan Denizli Büyükşehir Belediyespor maçının ardından ligden çekilme kararı aldığını açıklamıştı. Yeşil kırmızılı kulübün başkanı Fevzi İlhanlı, yazılı olarak yaptığı açıklamada son dakikada çıkan olaylar nedeniyle yarıda kalan Denizli Büyükşehir Belediyespor maçında haksızlığa uğradıklarını savunmuştu.

Halkın, Türkiye Futbol Federasyonu'na (TFF) güven ve inancının kalmadığını belirten İlhanlı, bölgesel yeni bir futbol liginin kurulması amacıyla da bölge takımlarına çağrıda bulunarak girişimlere başladıklarını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adıyaman'da katıldığı bir törende yaşanan olaylara ilgili kısa bir açıklama yapmış ve "Geçtiğimiz gün Yeni Diyarbakırspor-Denizli Büyükşehir Belediyespor maçında son dakika golü sonrası olaylar çıktı. Dün de Yeni Diyarbakırspor ligden çekildiğini açıkladı. Bu mudur siyaset? Bu mudur demokrasi? Futbola bu iş karıştığı zaman buradan zor çıkılır diye düşünüyorum." sözleriyle yaşanan olaylara tepkisini göstermişti.
CİHAN
22 Mayıs 2015 17:00
DİĞER HABERLER