Ramazan Şanıvar - Orta Asya'da M.Ö. 2500'lü yıllarda Türk kavimlerinin günlük kıyafetleriyle yaptığı ve dünyada giysilerle yapılan ilk güreş türü olarak bilinen, son yıllarda unutulmaya yüz tutan ata sporu Aba güreşinin yeniden canlandırılması amacıyla bir süre önce pilot bölge seçilen Hatay'da başlatılan çalışmaların sürdüğü bildirildi.
Eski Türkiye Judo, Karate, Kuraş, Aikido, Vuşu Federasyonu Başkanı ve Aba Güreşi Koordinatörü Prof. Dr. İbrahim Öztek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi aba güreşlerinin ''Geleneksel Spor Dalları Federasyonu'' bünyesinde gösteri sporu olarak yapıldığını, bu durumdan rahatsız olduklarını, özerk federasyon olarak bu spor dalını geliştirmek, yaygınlaştırmak için girişimlerde bulunduklarını söyledi.
Aba güreşi yapan sporcuların, milli mayoyu giyerek uluslararası yarışmalara katılması için özerk federasyon olmalarının zorunlu hale geldiğini ifade eden Öztek, şöyle devam etti:
''M.Ö 2500 yıllarında Orta Asya'da yapılan ve aralıksız 3 gün 3 gece devam eden spor bayramlarında pehlivanlar güreşir, insanlar koşar, atlar koşturulur, top oynanır, oklar atılırdı. Bir atlas kumaş üzerine konulan küçük hedefe oku nişanlayan, o ülkenin bir günlük kralı ilan edilir ve o gün için bir kralın bütün haklarını kazanırdı. Aba güreşleri de herkesin günlük kıyafetiyle yaptığı ve Türklere özgü bir spor dalıydı. Hatta kadınlar da güreşirdi. Tarihi aba güreşi unutulmaya başlandı. Bunu eski günlerine kavuşturmak için son 3 yılda pilot bölge Hatay olmak üzere 25 ilde 500 elit sporcu ile aba güreşinin gelişmesi için hazırladığımız projeleri yaşama geçirdik.''
Günümüzde aba güreşinin yaygın olarak Gaziantep ve Hatay yörelerinde yapıldığını belirten Öztek, bu nedenle de Hatay'ı pilot bölge seçtiklerini ifade etti. Güreşin yaygınlaşması amacıyla Hatay'da her yıl tüm ilçelerde ve okullarda ''Aba Güreşi İl Birinciliği'' yapıldığını ifade eden Öztek, şunları kaydetti:
''Ayrıca, Antakya Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Aba güreşinin gelişmesi, ülke genelinde yaygınlaşması için maddi ve manevi destek veriyor. Tüm olanaklarını seferber ediyor. Yakın gelecekte 5 bin kişi kapasiteli Aba güreşi sahası yapacak. Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder ve Beden Eğitimi Spor Bölümü öğretim görevlilerinden büyük katkı görüyoruz. Aba güreşlerinin yapıldığı Gaziantep, Osmaniye, Adana, Kahramanmaraş, Aydın, İzmir, İstanbul ve Van gibi bölgelere giderek seminerler vereceğiz. Müessese kulüplerinin aba güreşi takımı kurmalarını sağlayacağız. Şu anda Üsküdar Belediyespor ile Ankara Emniyetspor'un Aba güreşi takımı var. Bu spor dalını cazip hale getireceğiz. ''
-''RUSYA TESCİLLEMEK İSTİYOR''-
Aba güreşinin Geleneksel Spor Dalları Federasyonu bünyesinde gösteri sporu olarak yapıldığını ifade eden Öztek, ''Geleneksel Spor Dalları Federasyonu bünyesinde 11 geleneksel spor dalı var. Bu kadar yoğunluğun bir federasyona bağlanmasını doğru bulmuyoruz. Kendi kaynağımızı yaratarak, sporcu, hakem ve antrenörleri bilimsel olarak eğiterek özerk federasyon olmayı hedefliyoruz. Bununla ilgili çalışmaları başlattık'' dedi.
Rusya'dan bir spor kulübünün İstanbul'da bir oteli kapatarak ve otelin zemin katına güreş minderi döşeyerek Aba güreşini araştırdığına tanık olduklarını Hatay'dan bazı Aba güreşi sporcuları ve antrenörlerin de bu etkinliklere katıldıklarını öğrendiklerini belirten Öztek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Aba güreşine yerel yöneticiler, hayırseverler güreş ağaları ve devlet sahip çıkmazsa Rusya ata sporumuz Aba güreşini bizden çalıp tescilleyerek federasyonunu kuracak. Şayet Rusya adına tescillenirse 'Aba güreşi bizim' diyemeyiz. Bu nedenle elimizi çabuk tutmamız gerekiyor. Bizim bütün niyetimiz Türk soylularının yaptığı dünyanın en eski sporu olan Aba güreşini modernize etmek ve resmiyet kazandırmak. Bu nedenle her sıklette en başarılı 6'şar sporcu belirledik. Bunlardan milli takım oluşturarak, yurtdışında Aba güreşinin yoğun yapıldığı Türk Cumhuriyetleri'nde Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan, Afganistan, İran, Irak, Almanya ve Güney Kore gibi ülkelerde ikili kamp ve müsabakalar yapmayı hedefliyoruz. Devletin başarılı sporculara verdiği ödüllerden aba güreşi yapanların da yararlanmasını sağlayacağız.''
Öztek, Aba güreşlerini ''Tarihi Kırkpınar Güreşleri'' gibi turizme kazandırmayı düşündüklerini belirten Öztek, ''Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin 650 yıllık geçmişi var. Ama Aba güreşlerinin 5 bin yıllık geçmişi var. Edirne Belediyesi tarafından her yıl düzenlenen ve bu yıl 650. yapılan Kırkpınar güreşlerine rakip olma gibi bir düşüncemiz yok. Ancak, davul-zurna eşliğinde yapılan Aba güreşinde sporcu, hakem, cazgır ve davul-zurna çalanların ve diğer görevlilerin kıyafetleri, farklı tekniği olan güreşleri turizme kazandırmayı hedefliyoruz'' dedi.
(RŞ-DAB-SS)29.07.2011 11:00:55