"Günümüzde insan ömrü ortalama 85 yıl"

Bursa Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu tarafından düzenlenen 'Beslenme ve Kanserin Şifreleri' konulu söyleşide uzman doktorlar, günümüzde insan ömrünün ortalama 85 yıl olduğuna vurgu yaptı.

Bursa Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu tarafından Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Orhangazi Salonu'nda Bursa Milletvekili Opt. Dr. Ceyhun İrgil, konuşmacı olduğu 'Beslenme ve Kanserin Şifreleri' konulu söyleşi düzenlendi. Moderatörlüğünü Opt. Dr. Can Başaran'ın üstlendiği programa Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni, Başkan Yardımcısı Mehmet Necati Şahin, Yürütme Kurulu üyeleri Mecbure Altun ve Rıdvan Çiçek ile vatandaşlar katıldı.

Programın açılışında konuşan Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni, Bursa Kent Konseyi'nin 4 meclisi, 30 çalışma grubu ve yüzlerce gönüllüsüyle toplumsal bir fayda kuruluşu olduğunu söyledi. Bursalılar için faydalı olan her faaliyetin içerisinde olduklarını ifade eden Çepni, "Bugün ise dünyada sıkça rastlanan kanser hastalığı hakkında bilgiler vermek için bu toplantıyı düzenliyoruz. Gelecekte her 4 kişiden birinin kanser olacağı düşünüldüğünde kanser konusunda bilinçlenmek büyük önem taşıyor. Gerek sağlıksız beslenme gerekse çevresel faktörler derken görülme sıklığı giderek artan kanserin 2030 yılında 27 milyon kişinin daha kapısını çalması bekleniyor. Günümüzde ise Dünyada her yıl 14 milyon kişiye kanser tanısı koyuluyor, ülkemizde de her yıl yaklaşık 150 bin yeni kanser vakası görülüyor. Buna karşın kanserin erken teşhis ve tedavisinde son yıllarda hızlı ilerlemeler kaydedilmesi umutları artırıyor. Sağlıklı yaşamanın yolları ile doğru beslenme ve kanserden korunma yöntemlerini öğrendiğimiz bu önemli programın gerçekleşmesinde emekleri olan herkese teşekkür ediyorum." dedi.

Opt. Dr. Ceyhun İrgil de her insanın farklı bir yapısı ve metabolizması olduğunu önemli olanın ise sağlıklı beslenmekten geçtiğini ifade etti. İnsanların şişmanlık ve açlık ikilemi arasında giden bir evrede yaşadığı söyleyen İrgil, geçmişte sadece etle beslenen insanların ortalama ömrünün 25 yıl olduğunu belirtti. Günümüzde ise bu sürenin ortalama 85 yıla çıktığını dile getiren İrgil, "Bazı insanlar kilo vermek için uğraşıyor, bazı insanları ise kilo alma derdinde. Her yıl televizyonlarda yeni bir diyet sezonu da açıldığında iş kontrol edilemez bir noktaya ulaşıyor. Diyet konusu ile sadece doktorların ilgilenmesi gerekiyor. Obezite, en büyük sıkıntılardan biri olmasının yanında ciddi ekonomik döngü yapan sektör haline de dönüştü. İnsanlar bilim ve tarihi araştırmayı bırakıp, sadece diyet kitaplarına saldırıyor. Şu an kullandığımız birçok gıda 1600'lü yıllardan sonra hayatımıza girdi. Eskiden olduğu gibi şimdi de çaylar bal veya pekmez ile içilmeye başlandı. İnsanoğlunun beslenme sürecine baktığımızda artık bitkilere önem verdiğimizi ve geçmiş alışkanlıklarımıza dönmeye başladığımızı görüyoruz." şeklinde konuştu.

Söyleşide 'Kanser Nedir?' konulu sunum yapan Opt. Dr. Can Başaran, en küçük yapı olan hücrelerin belli bir ömrü olduğunu, ölmesi gerektiği zamanı bilmeyen hücrelerin ise kanser hücresi olarak tanımlanabileceğini belirtti. Her insanın vücudunda kanser hücresi bulunduğunu ifade eden Başaran, "Vücut kanserli hücreyi bağışıklık sistemiyle ortadan kaldırıyor. Üzüntüden kanser olunmaz, ama üzüntü bağışıklık sisteminizi çökerttiği zaman savunma hücreleri kanser hücresini ortadan kaldıramayabilir. Bir santimlik kitlede 1 trilyon hücre var. Bir yere tutunan kanserli hücre böylece çoğalır. Kanser bir hücreden başlar. Tedavi edilmez ise büyür. Kanserin sebepleri arasında sigara, radyasyon, virüsler, genetik yapılar, kimyasallar ve beslenme alışkanlıkları gelmektedir. En önemlisi kanserin işaretlerini bilemeyebiliriz. Vücudunuzda normal dışı durum varsa bu bir aydır devam ediyorsa mutlaka hekime başvurulmalıdır." diye konuştu.Cihan CİHAN
11 Nisan 2016 17:40
DİĞER HABERLER