Güvenlik Stratejileri Araştırma Merkezi (GÜSAM), polis teşkilatının özlük hakları konusunda yaptığı araştırmayı tamamladı. Araştırma sonucuna göre, seçim beyannamelerinde 'polis maaş düzenlemesi' adı altında verilen 'ek gösterge' artışlarının sembolik olmadan öteye geçmediği, iktidar partisinin 45 TL'lik vaadinin ise hayal kırıklığı olduğu ifade edildi.
Emniyet personeline ek gösterge düzenlemesi, AK Parti ve MHP seçim beyannamelerinde yer alması üzerine polis özlük hakları tekrar gündeme geldi. Beyannameler incelendiğinde ise AK Parti, polis memurları için 2200 olan ek göstergeyi 3000'e çıkaracağını vaat etti. Buna göre derecesi 1/4 olan çalışan bir polis memurunun 2200 olan ek göstergesinin 3000'e çıkarılması halinde maaşına 45 TL, emeklilik maaşı ise 52 TL olarak yansıyacak.
CHP ve MHP'nin taahhüt ettiği 3600 ek gösterge düzenlemesi ise polis memurlarının maaşlarına 18 TL olarak yansımasına karşın emeklilik maaşlarına 460 TL gibi önemli bir artış sağlayacak.
AB'YE GÖRE YÜZDE 62,5 FAZLA ÇALIŞIYOR
Konuyu değerlendiren GÜSAM Başkanı Ercan Taştekin, şunları kaydetti: "Terörle mücadelede ve toplumsal olaylarla yorulan ve çok sayıda şehit veren; 1 Kasım seçimleriyle birlikte son 20 ayda 4 seçim yaşayan ve siyasilerden de çok yorulan; bayramı-seyranı olmayan, sürekli izinleri iptal edilen, ağır çalışma koşullarıyla AB üyeleri ülkelerdeki meslektaşlarına ve ülkemizdeki devlet memurlarına oranla ortalama yüzde 62,5 daha fazla çalışan polisimiz mobbingin zirve yaptığı bir ortamda çok yorgun, isteksiz ve kırgın. Polis, yaşanan her olumsuzlukta suçlanmanın getirdiği moral bozukluğunun ve bütün bu yorgunluğunun yanı sıra yaptığı işin karşılığını da alamadığını düşünmektedir. 'Eşit işe, eşit ücret' düzenlemelerinde umduğunu bulamayan polis ek gösterge değişikliğinde de hayal kırıklığına uğradı, uğratılıyor."
MEVZUATTA MEVCUT DURUM
Taştekin, kamu çalışanlarının ve emeklilerinin maaşları başta 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu olmak üzere çok sayıda kanun, kanun hükmünde kararname ve diğer alt düzenlemelerle hesaplandığını belirterek, "Karmaşık ve uzmanlık gerektiren maaş hesaplamasında halen 6 aylık dönemlerle belirlenen aylık, yan ödeme ve taban aylığı katsayıları çarpan olarak kullanılıyor." dedi.
Araştırmaya göre, çalışırken alınan bazı ödemeler emeklilikte kesildiğinden emekli maaşında yarıya yakın azalma oluyor.
Emekli aylık ve emekli ikramiyesinde belirleyici bir unsur olan ve 1995'ten beri değişmeyen ek gösterge aylığı şu şekilde formüle edilebilir: (Ek gösterge aylığı= Ek gösterge rakamı X aylık katsayı)
657 Sayılı Kanunun 43. maddesinde belirtilen I Sayılı Cetvelde, 1. sınıf Emniyet Müdürü rütbesi hariç diğer emniyet müdürlerinden 1. derecede olanların ek göstergesi 3000, emniyet amiri, başkomiser, komiser, komiser yardımcısı, baş polis memuru ve polis memurlarından 1. derecede olanların (üniversite mezunlarının) ek göstergesi 2200.
Bu ek gösterge ile 25 yıl üzerinden emekli olmuş, derecesi 1/4 olan bir polis memurunun maaşı 2015 Kasım ayı itibariyle 1909,91 TL.
CİHAN