GÜSAM'da konuşan Erdemir: Anketlere takılacaksanız kimse Hitler'i eleştiremez

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi ve politikacı Doç. Dr. Aykan Erdemir, katıldığı bir söyleşide, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 'saldırıdan sonra oylarımızda bir yükseliş trendi var' açıklamasını değerlendirerek, "İki tür siyasetçi vardır; bir, anketlerin peşinden giden, iki, anketleri peşine takan yani toplumu yönlendiren. Anketlerin peşine takılacaksanız kimse Adolf Hitler'i eleştiremez. Almanya'da var olan nefret ve kin duygularını daha da körükleyerek dünyada daha sonra 50-60 milyon insanın ölümüne sebebiyet vermiş kişi." dedi.

Güvenlik Stratejileri Araştırma Merkezi'nin (GÜSAM) etkinliğine konuk olan Doç. Dr. Aykan Erdemir son dönemde yaşanan terör olayları ışığında 'Bütüncül Güvenliğin Sosyolojik Boyutları' adıyla söyleşi gerçekleştirdi.

Erdemir, katılımcılardan gelen soruları da cevapladı. Nokta dergisinde 'AKP Günlükleri' başlığı altında yayınlayan ve eski Bakan Taner Yıldız'a ait olduğu iddia edilen 'biz üniversite sayısını çoğalttıkça bize oy veren insanların sayısı azalıyor, üniversitelerin sayısını azaltalım' sözlerinin hatırlatılması üzerine Erdemir, şunları söyledi: "Dün de Sayın Başbakan 'saldırıdan sonra oy oranımız arttı' dedi. Allah hiçbir siyasetçiyi bu duruma düşürmesin. Siyasetteki tek hedefimiz oy artırmak mı? bu tartışmayı çok yapmışızdır. İki tür siyasetçi vardır; bir, anketlerin peşinden giden, iki, anketleri peşine takan yani toplumu yönlendiren. Anketlerin peşine takılacaksanız kimse Adolf Hitler'i eleştiremez. Almanya'da var olan nefret ve kin duygularını daha da körükleyerek dünyada daha sonra 50-60 milyon insanın ölümüne sebebiyet vermiş kişi. O da bir anlamda anketlerin peşinden gidiyordu. Var olan kinin, nefretin peşinden gideceksek siyaset yapmanın çok bir anlamı yok. Başka bir siyasetçi olabilirsiniz ki, siz kendi toplumunuzda olan yüz yılların birikimi nefretini barıştırabilir, insanları bir potada buluşturabilir."

"TURGUT ÖZAL 4 SİYASİ GELENEK DERKEN TÜRKİYE'YE BİR ŞEY ÖĞRETTİ"

Doç. Dr. Aykan Erdemir devamında, "Turgut Özal'ı düşünelim. 4 siyasi gelenek derken Türkiye'ye bir şey öğretti. Onun siyasetini destekliyor olabiliriz, desteklemiyor olabiliriz. İnsanların birbirini öldürdüğü bir Türkiye'den 4 farklı siyasi geleneği bir arada olmasını bir zenginlik kaynağı olarak gören bir anlayışa geçildiyse önemlidir. Üniversite kapayarak ya da daha fazla terör saldırısı umarak iktidar beklemek yerine, 'bu toplum için ve insanlık için iyi olan nedir' diye hatta gerekirse oy kaybını göze alarak doğruyu yapalım." ifadelerini kullandı. CİHAN
20 Ekim 2015 18:09
DİĞER HABERLER