Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, 'Güvenli İnternet' profilinin yaklaşık 1 milyon kullanıcı tarafından tercih edildiğini bildirdi.
BTK Başkanı Acarer, BTK İkinci Başkanı Dr. Ayhan Beydoğan ve TİB Başkanı Fethi Şimşek ile ''Güvenli İnternet Günü'' dolayısıyla BTK binasında basın toplantısı düzenledi.
Acarer, Şubat ayının ikinci haftasının dünyada güvenli internet günü olarak kutlandığını ifade ederek, Türkiye'de 22 Kasım 2011'de başlayan ''Güvenli İnternet''in seçime bağlı tüketici hakkı olduğunu belirtti.
Sistemin çok başarılı bir şekilde hizmet verdiğini anlatan Acarer, çocuk ve aile profilinden, isteyen internet kullanıcıların, birini seçebileceğini, değiştirebileceğini ve bunun tamamen dışına çıkabileceğini bildirdi.
Yaşamın ayrılmaz bir parçası olan internette, son yıllarda suistimale yönelik olaylarla karşılaşıldığını kaydeden Acarer, bu aldatmacalarla ilerleyen zamanlarda daha çok karşılaşılacağı uyarısında bulundu.
Ticaretin e-ticarete dönüştüğünü belirten Acarer, son 1 yılda e-ticarette yüzde 50 artış olduğunu, 21 milyar liraya ulaştığını, bu yılın sonunda 30 milyarın üzerine çıkmasını beklediklerini kaydetti.
''Böyle olunca suistimallerin olması doğal. İşte çocuk profili bu tür suistimallerin tamamen önüne geçecek bir uygulama şekli'' diyen Acarer, bu nedenle çocuk profilinin adını değiştirmeyi düşündüklerini söyledi.
Acarer, 22 Kasım 2011 tarihinde Türkiye'de uygulamaya başlanan ''Güvenli İnternet'' profilinin 250 bin abone yani yaklaşık 1 milyon kullanıcı tarafından tercih edildiği bilgisini verdi.
Bir dergide, ''hacklemek'' kelimesinin anlamının sorulması üzerine ''internette haklamak'' cevabının alındığını belirten Acarer, ''Çocuk profilinde, böyle bir riskle karşılaşmıyorsunuz. Çeşitli yöntemlerle sizi aldatarak ekonomik hatta manevi bir takım zararlara sokacak olayları, çocuk profili önlemiş oluyor'' diye konuştu.
-''Halka dostça bir alternatif sunuyoruz''-
TİB Başkanı Şimşek de güvenli internetin, ''dostun sevdiği dostuna dostça uyarısı' olarak nitelendiğini ifade ederek, BTK olarak halka dostça böyle bir alternatif sunulduğunu, arzu eden ailelerin bu paketten yararlanabileceğini söyledi.
Ücretsiz bir hizmet olan güvenli internetin, kişilerin özgür seçimine bağlı olduğuna dikkati çeken Şimşek, ''Basın organlarına bakıldığında internet üzerinden özellikle kız çocuklarına yönelik yapılan tacizler ve istismarına yönelik hareketlere dikkat çekmek istiyorum'' dedi.
2007 yılında TİB'e bağlı olarak kurulan İnternet Daire Başkanlığının kurduğu ihbar sitesine, ailerin çocuklarının internet bağımlılığı ve başkaları tarafından aldatılmasına yönelik yüz binlerce ihbar aldıklarını belirten Şimşek, bu ihbarlar üzerine devletin güvenli internet hizmetini sunmasının ortaya çıktığını kaydetti.
Şimşek, banka dolandırıcılığı, internet üzerinden yapılan istismar, telif hakları, aile yapısının korunması gibi konularda güvenli internetin önemli olduğuna dikkati çekti. Şimşek, güvenli internet paketinde ''otokontrol sistemi'' uygulandığını belirterek, internet siteleriyle ilgili itiraz hakkının bulunduğunu söyledi.
BTK ve TİB'in güvenli internet konusunda tek taraflı dayatma yaptığıyla ilgili eleştirilerin anımsatılması üzerine Şimşek, internet kullanıcılarının özelde çocukların ve gençlerin, internet ve mobil telefon gibi teknolojileri doğru, güvenli ve etkin kullanmalarını destekleyen bir kuruluş olan INSAFE'nin AB Komisyonu tarafından desteklenen internet bilinçlendirme merkezi olduğunu söyledi.
Şimşek, INSAFE ile görüşüldüğünü ve AGİT Medya temsilcisinin güvenli internet hizmeti konusunda bilgi aldığını ve abonelerin isteğine bırakılmasının memnuniyet verici olduğunu söylediğini anlattı.
BTK İkinci Başkanı Beydoğan da güvenli internetin alternatif bir erişim yöntemi olduğunu ifade ederek, buna ihtiyaç duyan ailelerin, faydalandığını söyledi. Beydoğan, güvenli internet profillerinin birçok kurumun temsilcisinin bulunduğu çalışma grubu tarafından hazırlandığını kaydetti.