Eskişehir'de Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde, 'okul güvenliğini ve mesai takibini' sağlamak için 'okula kartlı giriş sistemi' başlatıldı. Söz konusu sistem için öğrenci ve öğretmenlerden 10'ar TL ücret alındığı iddia edildi. Duruma tepki gösteren sendikalar, manyetik kartlı sistemin kaldırılarak, alınan paraların öğretmen ve öğrencilere geri iade edilmesini istedi.
Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Serkan Demir, düzenlediği yaptığı basın açıklamasında, Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde Müdür Kerim Erzincanlı tarafından 'okul güvenliğini ve mesai takibini' gerekçesi ile son birkaç aydır Eskişehir kamuoyunu meşgul eden tartışmalı uygulamalara imza attığını söyledi.
Başkan Demir, söz konusu okulda daha önce de öğretmenlere derse giriş öncesinde ilgili müdür yardımcısı odasında imza atma zorunluluğu getirildiğini, buna uymayan öğretmenleri yazılı olarak uyarı yapıldığını savundu. Okul müdürü ile yaptıkları görüşmede, derse giriş usullerinin yasa ve yönetmelikte belli olduğu, ders defterinin derse girişte resmi evrak olduğunun anlatıldığını ancak bir netice alınamadığını aktaran Başkan Demir, daha sonra İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen ile yapılan görüşmeler sonucunda bu uygulamadan vazgeçildiğini vurguladı.
Başkan Demir, bu defa aynı okul müdürünün, öğretmenler kurulu başta olmak üzere hiçbir kurulda görüş almadan, sadece kendi insiyatifi ile 18 Ocak 2016 tarihinden itibaren öğretmenlere ve öğrencilere okula kart basarak girme sistemini başlattığını öne sürdü.
Bu uygulama için öğrenci ve öğretmen başına 10 TL kart ücreti alındığını belirten Demir, "Uygulamanın yasa ve yönetmeliklerde yeri yoktur. Bu karar, okul kültürüne aykırı biçimde öğretmenler kurulunda görüşülmeden uygulamaya konulmuştur. Uygulamanın ilimizde başkada örneği yok. Öğretmenlere rağmen okul güvenliğini sağlamaya çalışmak, sorunun kaynağı olarak öğretmenleri işaret etmek kabul edilebilir değildir. Öğretmenlerin ve öğrencilerin kişisel bilgilerinin paylaşılmış olmasının kişilik haklarını ihlal edilmesi anlamına gelir." diye konuştu.
Müdürün tek yanlı uygulamalarının eğitim ilkelerine aykırı olduğunu söyleyen Demir, eğitimin güvenlikçi bir bakış açısı ile ele alınmasının kurum kültürüne, okul başarısına ve öğrenciye hiçbir yararı olmadığını kaydetti.
Kart basma ile ilgili Milli Eğitim Müdürü ile bir çok kez görüşüldüğünü, ayrıca yazdıkları resmi yazı bu uygulamadan vazgeçilmesi gerektiğini belirtiklerini aktaran Demir, "Uygulamaya yönelik yasal işlem başlatılmalı talebinde bulunduk." dedi.
Ardından konuyla ilgili görevlendirilen maarif müfettişlerine, şahsı ve sendika yetkilisi Nasım Yılmaz'ın şikayetçi olarak ifade verdiğini vurgulayan Demir, "İtiraz gerekçelerimizi anlatıp, güvenliğin bahane edilerek okulda baskı ortamı yaratıldığını, güvenlik zafiyetlerinin girişlerde değil okul içerisinde cereyan ettiği, buranın bir eğitim kurumu olduğunun unutulmaması gerektiği, alınan 10 TL'nin öğretmen, öğrencilere iade edilmesi gerektiği ifade ettik." şeklinde konuştu.
Demir, ayrıca Okul Müdürü Kerim Erzincanlı hakkında şikayetçi olduklarını aktardı.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün yazılarına cevap verdiğini aktaran Demir, gerekli inceleme yapıldığını, düzenlenen raporda, Yunus Emre Mesleki Teknik Anadolu Lisesi'nde kurulan kartlı sisteminin yasal bir yönünün olmadığının belirtildiğini söyledi. Demir, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bu nedenle fotoğraflı manyetik kartlı sistemin uygulamadan kaldırılmasının uygun olacağı teklifi getirilmiş. Maarif müfettişlerinin bu görüş yazısı ile beraber artık bu antidemokratik uygulamadan tamamen vazgeçmeli, kartlı sistem kaldırılmalıdır. Şu an uygulamanın kaldırılmasını bekliyoruz olmaz ise demokratik tepki ve yasal yollara başvuracağız."
Cihan CİHAN