Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu, MİT Müsteşarını patlamayla ilgili davet etti

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu'nun CHP'li üyeleri, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz'in Ankara'daki patlamayla ilgili komisyona gelerek bilgi vermelerini talep etti. Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu'nda Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, komisyon üyelerini bilgilendirdi.

TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonunun CHP'li üyeleri Engin Özkoç, Tuncay Özkan ve Barış Yarkadaş, Meclis'te basın toplantısı düzenledi. CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, Ankara'da meydana gelen patlamayla ilgili olarak MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz'in 1 Mart Salı günü komisyona gelerek bilgi vermelerini talep ettiklerini açıkladı. MİT Müsteşarı ve Emniyet Genel Müdürüne soracakları sorular karşısında patlamanın bir istihbarat açığından mı kaynaklandığını, yoksa önemli bir istihbaratın gereğinin yapılmaması sonucu mu gerçekleştiğini öğreneceklerini anlatan Özkoç, patlama sonrasında hükümet yetkililerinin saldırıyı gerçekleştiren kişinin YPG'li Salih Neccar olduğunu söylediklerini hatırlattı.

Engin Özkoç, "Saldırıyı TAK- Kürdistan Özgürlük Şahinleri denilen bir terör örgütü üstlendi. Saldırganın isminin Salih Neccar değil Abdulbaki Sömer olduğu anlaşıldı. Biz öğrenmek istiyoruz ki devletin ve hükümetin başındaki isimler neye dayanarak böyle bir açıklama yaptı. MİT, Emniyet ve Jandarmaya 'Elinizde Suriye Amude doğumlu Salih Neccar adlı bir kişiye ait YPG üyesi olduğuna dair istihbarat bulunuyor mu' diye sorduk. Bu konunun bir an önce açıklığa kavuşması gerekiyor. Numan Kurtulmuş'tan bazı bilgileri aldık." diye konuştu.

DEVLET SIRRI TANIMIYLA İLGİLİ DANIŞTAY'A DAVA AÇILDI

Güvenlik ve İstihbarat Komisyonuna sunulacak raporlar hakkında gizli bir yönetmelik yayımlandığını belirten Engin Özkoç, şöyle devam etti: "Bu yönetmelikte komisyonun tüm çalışma alanını belirleyen devlet sırrı tanımı yasalarda yer alan kapsamın ötesine taşınarak bilgi almamızın önü kesildi. Sorduğumuz sorulara bile yönetmelik gerekçe gösterilerek yüzeysel cevaplar veriliyor. Bu nedenle biz yönetmeliğin devlet sırrı tanımıyla ilgili maddelerin yürütmesini durdurma ve iptali için Danıştay'a dava açtık. Yargı süreci işliyor. Devlet sırrı tanımı ilgili yasalarda 'açıklanması' halindeyken komisyonla ilgili yönetmelikte 'açıklanması ve öğrenilmesi' olarak genişletilerek komisyonunun bilgi alması engelleniyor."Cihan CİHAN
25 Şubat 2016 16:02
DİĞER HABERLER