'Güzel haber'den Çalışma Bakanı Çelik'e kötü haber

'Güzel haber'den Çalışma Bakanı Çelik'e kötü haber
Faruk Çelik’in, borsa ve kurları hakkında “güzel haber” açıklaması dolandırıcılığa giriyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik’in, borsa ve kurları hareketlendiren “güzel haber” açıklaması yasada “piyasa dolandırıcılığı” maddesine giriyor.

Koalisyon arayışları kapsamında AKP ve MHP arasında gerçekleştirilen toplantıya Çalışma Bakanı Faruk Çelik de katılmıştı.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, yasaya göre yalan, yanlış ya da yanıltıcı bilgi vermenin, söylenti çıkarmanın cezası 2 yıldan 5 yıla kadar hapis. Ancak cezanın uygulanabilmesi için suçu işleyenin bu işten menfaat elde etmiş olma şartı aranıyor.

BİR AYLIK MAAŞA DENK

Bakan Çelik, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin koalisyon görüşmesini kamuoyuna, “Başbakanımız az sonra çok güzel açıklamalar yapacak” sözleriyle duyurdu. Ancak açıklama, tam tersi yönde oldu. İyimser havayla önce 2.84’e inen dolar, gerçeğin anlaşılmasıyla 2.8690’a fırladı. Borsa endeksi de 76.573’ten 3 dakika içinde 77.542’ye çıktı. Borsada yüzde 1.26, dolar kurunda yüzde 1 hareketlilik oldu. Bakan’ın açıklamasıyla 2,84 liradan örneğin 100 bin liralık dolar alanlar kurun 2.87’ye çıkması ile bin lira kazandı. Bu kazanç, asgari ücretlinin bir aylık maaşına denk geliyor. Yalan ve yanlış bilgiyle piyasayı etkilemek, Sermaye Piyasası Kanunu’nun ’Piyasa dolandırıcılığı’ başlığını taşıyan 107’nci maddesi kapsamına giriyor. Bu madde, sermaye piyasası araçlarının değerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren, yayan ve bu suretle menfaat sağlayanların iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılmalarını emrediyor. Yasa, pişman olup kazandığı paranın iki katını Hazine’ye iade edenlere ise hapis cezasını kaldırıyor.

BAKANI ’TORBA’ KURTARDI

Söz konusu düzenleme, son çıkan torba yasayla kanuna sonradan eklendi. Maddede yer alan “menfaat sağlayanlar” cümlesi Meclis’te uzun tartışmalara neden olmuş, ispatı çok zor olan bu ifadesinin madde metninden çıkarılması istenmiş, ancak, hükümet, eleştirilere rağmen geri adım atmamıştı.

19 Ağustos 2015 09:31
DİĞER HABERLER