GYV, dünya STK'larını kadınlar için BM merkezinde buluşturdu

NEW YORK (CİHAN)- Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV), dünyanın dört bir yanından sivil toplum kuruluşunu (STK) Birleşmiş Milletler'in New York'taki genel merkezinde bir araya getirdi. GYV'nin Dünya İş Kadınları Derneği (DünyaDer), Ekonomi ve Barış Enstitüsü (IEP) ve Barış Adaları Enstitüsü (PII) ile ortaklaşa düzenlediği panelde, 'Sürdürülebilir Kalkınma Hedefine Ulaşmak için Kadının Ekonomik Açıdan Güçlendirilmesi' konusu masaya yatırıldı. Panele Bangladeş'ten Güney Afrika'ya, Kenya'dan Çin'e kadar birçok ülkeden STK temsilcisi iştirak etti.

Gazeteci yazar Sevgi Akarçeşme'nin modoratörlüğünü yaptığı panelde GYV Başkanı Mustafa Yeşil, İstanbul bağımsız milletvekili Hakan Şükür ve eşi Beyda Şükür de hazır bulundu.

BM Kadının Statüsü Komisyonu 59. oturumu kapsamında GYV önderliğinde gerçekleştirilen panelin açılış konuşması DünyaDer Başkanı Esra Kavurmacı tarafından yapıldı.

Panelistler arasında yer alan IEP USA (ABD) Başkanı Aubrey Fox, kadınların ekonomik açıdan güçlendirilmesinin uzun vadeli politikalarla elde edilebileceğini dile getirdi. Uzun vadeli politikaların hükümetler tarafından yapılacak yatırım ve teşviklerle mümkün olacağını kaydeden Fox, "Hükümetler bu yatırımın hemen ürüne dönüşmeyeceğini bilmeli." dedi.

Uluslararası panelde, kadının statüsünün güçlendirilmeden istikrarlı bir kalkınmadan söz edilemeyeceğine vurgu yapıldı. Kadının statüsünün güçlendirilmesinde kültürel ve ekonomik nedenlerin de tartışıldığı oturumda ayrıca ülkelerin devlet politikalarının da bu konuda rolüne dikkat çekildi.

YOLSUZLUK, TOPLUMSAL HUZURU BOZUYOR

Panele Bagladeş'ten gelen bir katılımcının "yolsuzlukların toplumsal huzuru ve kadının üretime katkısına olumsuz etkisi olup olmadığı" yönündeki sorusuna Fox, "Bizim bu konuda yaptığımız araştırma, yolsuzluğun toplumsal barışı olumsuz etkilediği yolunda." diye cevapladı.

Toplumsal barışın sağlandığı toplumlarda dayanışmanın daha güçlü olduğunu dile getiren Fox, buna örnek olarak da Japonya'da yaşanan tusunami ve nükleer kazayı örnek gösterdi. Fox, "Japonya'da yaşanan bu felaketler sonunda toplumun her kesimi, yaraların sarılabilmesi için ortak çaba sarf etti ve bunun üstesinden gelebildi. Aynı şekilde toplumsal huzurun uzun soluklu tesis edilemediği başka ülkelerde Japonya'da olduğu gibi halk dayanışma sergilemeyemedi." dedi.

EĞİTİMDE KIZ ÇOCUKLARINA FIRSAT EŞİTLİĞİ SAĞLANMALI

Panelistler arasında yer alan Nijerya Kadın Fonu CEO'su Aisha Osori, Afrika kıtasında kadınların ekonomiye katılımı ve güçlendirilmesi önündeki engelleri paylaştı. Kız öğrencilerin okullaşmasının önünde hem kültürel hem de ekonomik engeller olduğuna işaret eden Osori, "Eğitimde fırsat eşitliği sağalanamaz ise kız çocukların hayatta nasıl fırsat eşiliği mümkün olabilir? Kız çocuklarının okullaşma oranı göz ardı edilemez bir sorun. Aynı şekilde kız çocuklarının meslek edinmeleri teşvik edilmeli." dedi.

Kadının toplumdaki yerinin de ekonomideki konumunun da güçlendirilmesinin kız çocuklarının eğitimine daha fazla destekle olacağını söyleyen Osori, "Afrika'da bunu gerçekleştirebilmek çok zor; ama imkânsız değil. Uzun soluklu çalışma, plan ve sabır gerekiyor." şeklinde konuştu.

HİZMET HAREKETİ'NDE KADININ ROLÜ

Panelistler arasında yer alan Harvard Üniversitesi öğretim görevlisi Burak Eskici ise Hizmet Hareketi'nde kadının rolünü dile getirdi. Eskici, Anadolu'da ilkokul mezunu 81 yaşındaki bir kadının kermeslere evinde yaptığı yiyeceklerle sağladığı katkıya dikkat çekerek, Hizmet Hareketi'nde "Yerel STK'lar kadınların katkıları ile yürüyor. Yaptığım araştırma bu gayret onlardaki potansiyeli keşfetmelerine yol açıyor. Bu da kadının öncelikle kendi zihninde statüsünü güçlendiriyor." diye konuştu.

BM Bilgi ve İletişim Ofisi İdari Destek Servisi Bölümü Şefi Paulette Woolf, kadınların karar verme mercilerinde daha fazla olması gerektiğinin altını çizdi. Cinsiyet eşitsizliğindeki mevcut haksızlığın kadınları karar verme mekanizmasından uzaklaştırdığını kaydeden Woolf, "Kadınlar üretimin en önemli ayaklarında yer alamaz ise sürdürülebilir kalkınmadan da söz etmekte çok zordur." dedi.

KAVURMACI: PANEL MUHTEŞEMDİ

Panel sonunda değerlendirmede bulunan Esra Kavurmacı, katılım için 'muhteşemdi' yorumunu yaptı. Panelin amacını kadınların konumlarını güçlendirmek olarak izah eden Kavurmacı, "Bunun da ancak erkeklerle ortaklaşa olacağına inanıyoruz. Barışa, insanlığa yatırım yapılırsa bunun başarılacağını burada dile getirdik." ifadesini kullandı.

GYV'nin 2012 yılından beri BM'de yalnızca 147 kuruluşun yer aldığı 'Genel Danışmanlık Statüsü'nde bulunduğunu hatırlatan Mustafa Yeşil, başkanlığını sürdürdüğü vakfın New York'un yanı sıra Cenevre ve Kenya'da BM ile koordineli organizasyon yaptığına dikkat çekti.

GYV, II. İSTANBUL KADIN ZİRVESİNİ MAYIS'TA YAPACAK

BM'de yapılan panelin bir benzerinin gelecek Mayıs ayında İstanbul'da düzenleneceğini kaydeden Yeşil, "Bu yapılacak etkinlikte hem kadının statüsünün güçlendirilmesi hem de kadının insani yardımda aktif rol alması üzerine İstanbul Zirvesi düzenleyeceğiz." diye konuştu.

İstanbul'da bu yıl ikincisini düzenleyecekleri zirveye 50 farklı ülkeden kadın katılımcının iştirak edeceğini haber veren Yeşil, "Bu mevzu etrafında çalışan politikacı kadınlar, sivil alandaki kadın liderlerden ve kadın akademisyenlerden oluşan yaklaşık 300 iştirakcının katılımını bekliyoruz. Son dönemlerde kadın cinayetleri ile kadının gündem olduğu bir ülkede kadının sivil alanda aktif rolü ile gündeme getirilmesini elzem görüyoruz." dedi. CİHAN
11 Mart 2015 11:35
DİĞER HABERLER