Haber yapan gazetecilere iftira soruşturması

Başbakanlık'ın maden ruhsatlarını uhdesine almasından sonra yaşanan süreci konu edinen Zaman Gazetesi'nin haberi sebebiyle gazetenin Enerji Muhabiri İsmail Altunsoy ile yazarı Turhan Bozkurt hakkında soruşturma açıldı. Haberde, maden ruhsatı onay yetkisinin Başbakanlık'a bağlanmasının ardından bazı başvuruların kısa sürede sonuçlanırken, bazılarının 1-2 yıl sürüncemede kalması ele alınıyor.

Soruşturma ile ilgili olarak Zaman'da yer alan haber şöyle:

"Türkiye'de medya üzerinde yargı eliyle oluşturulan baskı ortamı her geçen gün artarak devam ediyor. İşadamı Tivnikli'nin şikayeti üzerine açılan soruşturma kapsamında savcılık avukatlar aracılığıyla Bozkurt ve Altunsoy'un savunmasını aldı. Haberde, 'Enerji Bakanlığı, Orman Bakanlığı ve Başbakanlık' arasında ruhsatlandırma sürecinde; başvuran şirket, Yönetim Kurulu Başkanı, yer, konu, başvuru tarihi, sayısı, Başbakanlık onay kararı, tarihi, sayı numarası' gibi resmi bilgilere yer verilmişti. Onay sürecinde hükümete yakınlığıyla bilinen işadamlarının onayı hızla tamamlanırken, karşıt ve diğerleri kategorisine dahil edilenlerin başvurusunun 1-2 yıl uzaması habere konu edildi. Haberi yazan muhabir ve köşe yazarı hakkında suç duyurusunda bulunan Tivnikli, kendine ve şirketine iftira atıldığını iddia etti."

Haberde, soruşturma kararını skandal olarak nitelendiren Turhan Bozkurt'un şu ifadeleri de yer aldı:

"Bahse konu haber ve makaleyi, Anayasa ve kanunlarda fişlemeyi yasaklayan hükümlerin ihlal edildiğine dair kuvvetli belgeler olduğu için yayınladık. Gazeteci, yolsuzluk ve israfı ortaya çıkarmak için bilgiye ulaşmaya ihtiyaç duyar. Gazetecileri ifade hürriyeti çerçevesinde korumak, ülkelerin ve halklarının faydasınadır. Kısıtlanmamış habere ulaşmakta özgür gazeteciler, bir ülkede kararların nasıl alındığı ve politikaların ne şekilde yürütüldüğüne dair çok önemli bilgileri, zamanında, doğru bir şekilde insanlara ulaştırır."

Gazeteci olduğunu ve işinin gereğini yaptığını vurgulayan İsmail Altunsoy'un da haberinde; 'Enerji Bakanlığı Raporu, Orman Bakanlığı ve Başbakanlık arasındaki onay sürecini anlattığını' dile getirdiği belirtilerek, "Başbakanlık, Haziran 2012'den itibaren maden ruhsatları dahil kamu taşınmazlarının satış ve kiralanması için Başbakanlık onayı şartı koydu. Özellikle maden ruhsatlarında çok sorunlar yaşanmaya başladı. İşadamları, yaşanan sorunları kamuoyuna duyurdu. Tartışılan bir konuydu ve bize gelen bilgi-belge ve yine bizim araştırmalarımızla yaşanan sorunları olumlu-olumsuz haberleştirdik. Tamamen resmi bilgiler. Bazı şirketler kısa sürede onay alırken bazılarına 1-2 yıl sonra 'hayır' cevabı verilmişti. Örnekleriyle bunlara yer verdik. Biz gazeteciyiz. İşimiz bu." dediği aktarıldı.
CİHAN
27 Haziran 2015 09:41
DİĞER HABERLER