Hakimden MEB'e 'altın değerinde' tavsiye

Hakimden MEB'e 'altın değerinde' tavsiye
Yurt çocukları ve uyuşturucu bağımlısı gençlerle ilgili verdiği örnek kararlarla Türkiye kamuoyunda büyük taktir gören Hakim Kemal Karanfil, Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) gençleri yetiştirme konusunda tavsiyelerde bulundu.
Tavsiyelerinde Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (sav) Hadis-i Şerifleri ile Hz. Mevlana ve hukuktan örnekler veren Karanfil, “MEB, her yıl sistem deniyor. Bir de kaliteli ve demokrat insanlar yetiştirme adına aşağıdaki ilkeleri hedeflese, öpüp başıma koyacağım.” dedi.

Sulh Ceza Hakimlikleri'nin adil olmadığı gerekçesiyle kaldırılması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurduğu için kış ortasında Zonguldak’a düz hakim olarak atanan Karanfil, Türkiye’de mevcut eğitim sistemiyle kaliteli ve demokrat gençlerin yetişmeyeceğini vurguladı. Hakim ve savcıların kullandığı ‘adalet.org’ sitesi ile sosyal paylaşım sitesi facebook adresinden MEB’in eğitim sisteminin iyileşmesi için Hadis-i Şerifler ile Mevlana’dan ve hukuktan örnekler veren Hakim Karanfil, okullarda haram, kul hakkı, gasp, hırsızlık, düşünce özgürlüğü, ön yargılı olmama, fitne, fesat gibi konuların ders olarak okutulması gerektiğini vurguladı.

Peygamber Efendimiz'in (sav) “Sizin en hayırlınız, insanlara faydalı olandır.” Hadis-i Şerifi ile Hz Mevlana’nın “Yaratan'dan ötürü, yaratılanı sev” sözlerine vurgu yapan Karanfil, şiddet içeren düşünceler hariç her türlü düşünceye saygı duyulmasının ve insanların ötekileştirilmemesinin öğrencilere ders olarak anlatılması gerektiğini vurguladı. Karanfil, “Herkes senin gibi düşünmek zorunda değil. Farklı düşünceleri beğenmesen de saygı duyacaksın. Hatta bu farklı düşünceyi yaymasına engel değil, engellemelere karşı çıkacaksın. İnsanları düşünce ve yaşam tarzlarından dolayı ötekileştirmeyeceksin, damgalamayacaksın.” tavsiyesinde bulundu.

MEB’in hukuktan da öğrencilere ders vermesi gerektiğini aktaran Karanfil, suçluluğu mahkeme kararı ile saptanmadıkça hiç kimsenin suçlu sayılamayacağını, bir topluluğun ‘bir-iki ferdi bir suç işledi’ diye tüm topluluğu suçlu ilan edilemeyeceğinin aktarılması gerektiğini kaydetti. Türkiye’nin son yıllarda en büyük sorunlarından olan haram, helal, dürüstlük, çalışkan olma, kul hakkı, gasp gibi konularında okullarda ders olarak verilmesinin önemine dikkat çeken Karanfil, tavsiyelerini şöyle sıraladı: “Başkasının hakkının başladığı yerde senin hakkın biter. Çevreye, hayvanlara, düşkünlere, trafikte, toplu yaşam alanlarında saygılı olmak. Büyüğe saygı, küçüğe sevgi. Dürüst ve çalışkan olma. Fırıldak olmama. Dünya, kendisine tapınılacak kadar değerli değil. Haram lokma ile kul hakkından çok kork. Zira kul hakkını Allah bile affetmiyor. Bu milletin 1 lirasını gasp edersen, tek tek hepsiyle helalleşmedikçe, öbür dünyada yakanı kurtaramayacaksın.”

Ön yargılı olmama, yalancılık, sahtekarlık, fitne gibi konuların çocuklara okul çağında anlatılması gerektiğini vurgu yapan Karanfil, “Tanımadığın insanı yakından tanımadan hakkında peşin hükümlü olmama. Yalancı ve sahtekar insanların, fitne ve karışıklık çıkarmak isteyen insanların sözlerine aldanmama. Bu konularda gençlerin yetişmesinde önemli bir faktördür.” ifadesini kullandı.
16 Mart 2015 14:35
DİĞER HABERLER