Hakimden 'uzlaşın' çağrısı

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSABSİAD), Bursa Arabulucular Derneği işbirliği "Hukuki Uyuşmazlıkların Çözülmesinde Arabuluculuk" konulu panel gerçekleştirdi. DOSABSİAD Dernek Merkezi'ndeki panele; DOSABSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Tuğral, Bursa 1. Asliye Ticaret Mahkemesi Hakimi Ömer Gülmüş, Bursa Arabulucular Derneği Başkanı Arabulucu-Avukat Gonca Gülçin Öner, Arabulucu-Avukat Volkan Aksu, Arabulcu-Avukat Hakkı Savunur Soğancı'nın yanı sıra sanayi bölgesindeki firmaların temsilcileri katıldı.

Panelde arabuluculuğun avantajlarından bahseden Bursa 1. Asliye Ticaret Mahkemesi Hakimi Ömer Gülmüş, şunları dile getirdi: "Arabuluculuğun avantajlarından bahsederken, ben kürsüden bakarak avantajlarını daha iyi görebiliyorum. Benim de akrabalarım var, yakınlarım var yahut arkadaşlarım var bir hukuki sıkıntıları olduğu zaman beni arıyorlar; nasıl yapalım, nasıl bir dava açalım, hangi mahkemeye verelim diyorlar. Ben de diyorum ki anlaşın. Benim kendi davam olsa bugün anlaşmak için bütün yolları tüketmeden mahkemeye gitmem."

GÜLMÜŞ: İLLA MAHKEMEYE GİTMEK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ

Ticaret hukuku uyuşmazlıklarını aile hukuku uyuşmazlıklarına benzeten Hakim Ömer Gülmüş, "Nişanlılıkta, sevgililikte, balayında her şey çok güzeldir ama araya bir kere kara kedi mi boşanma davasına döner iki tüccarın davası; olmaması gerektiği halde. İlla mahkemeye gitmek zorunda değilsiniz bence. Mahkemeden önce bir sürü alternatif çözüm var taraflar için. Bu en çok da ticaret mahkemeleri ve tacirler için var. Neden? Çünkü tacirler için asıl olan, ticaretin yürümesidir." diye konuştu.

Hakim Ömer Gülmüş'ün ardından panelde konuşan Bursa Arabulucular Derneği Başkanı Avukat/Arabulucu Gonca Gülçin Öner, alternatif uyuşmazlık yöntemlerinden örnekler verdi.

EN ÇOK UYGULANAN UYUŞMAZLIK YÖNTEMİ MÜZAKERE YÖNTEMİ

Alternatif uyuşmazlık yöntemleri arasında en çok uygulananın müzakere yöntemi olduğunu söyleyen Öner, şunları ifade etti: "Burada taraflar ve vekilleri serbest bir ortamda karşılıklı olarak görüşmeler yapıp, bir sonuca ulaşırlar. Tahkimde ise tarafların belirleyeceği bir veya birden fazla hakemin katıldığı toplantılarla sonuca ulaşırlar. Hakem onlar adına karar verir. Bugün bizim sizlerle paylaşacağımız konu arabuluculuk. Arabuluculuk, tarafların aralarında serbestçe ittifak ettiği, sistematik teknikler uygulayarak tarafların üzerinde ortakça karar vereceği hususlarda onları müzakere sürecine dâhil edip, kararlarını kendilerinin almasının sağlandığı bir süreçtir."

DOSABSİAD adına konuşan Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Tuğral ise, arabuluculuk müessesiyle, mahkemelerin iş yükünün azaltmasının öngörüldüğünü kaydetti.
CİHAN
04 Ocak 2016 10:37
DİĞER HABERLER