Haluk Koç: Bugün görüşülen herhangi bir koalisyon değil

AK Parti ile CHP heyetlerinin koalisyon görüşmelerinin dördüncüsü gerçekleştirildi. Toplantı sonrasında CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç "Bugün görüşülen herhangi bir koalisyon değildir. Birikmiş sorunları çözebilecek özelliklere sahip koalisyon çalışmasıdır. Milletimiz bize 'birbirinizle görüşün, uzlaşın' sorumluluğu yükledi" dedi.
"Biz kendi aramızda tespit ettiğimiz ve iki partinin konumlarını görüşebilmesi için makro meseleler bazında görüşüyoruz" diyen Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Sayın Koç'un konuşması oldu. Partisinin görüşleri. Bir de heyet adına yaptığı konuşma. Yaptığı açıklamaların bazılarına siyasi olarak katılmamız mümkün değil" ifadelerini kullandı.

AK Parti ile CHP heyetleri, ilk üçü Ankara Palas'ta yapılan koalisyon görüşmelerinin dördüncüsü için bu kez TBMM çatısı altında bir araya geldi. Görüşmenin ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç açıklama yaptı. Koç'un açıklamalarından satır başları şöyle:

"Bugün koalisyon görüşmeleriyle ilgili başka bir toplantı yaptık. Ne yazık ki her gün içimizi yakan üzüntüye boğan haberler alıyoruz. Dün iki polisimiz bugün uzman çavuşumuz şehit oldu. Dün gece Pozantı'da kaybettiğimiz şehitlerimizden biri 32 diğeri 29 yaşında. İkisi de evli ve çocukları var. Şehidimizin 5 yaşındaki evladı annesinin yanında al bayrağa sarılı tabuta sarılmış babasına sarılır gibi ağlıyor.

MİLLET OLARAK TERÖRE ÇOK BEDELLER ÖDEDİK

Herkese seslenmek istiyoruz. Hangi anne-baba insan böyle bir manzara karşısında sessiz kalabilir. İsyan ediyoruz. Millet olarak teröre çok bedeller ödedik. Bu ülkede yaşayan kimse bu ıstırabı yaşamayı hak etmiyor. Babasına sarılarak uyuması gereken çocuklar babalarını naaşına bakarak gözyaşı dökmesin istiyoruz.

KENDİ ÇIKARLARIMIZI...

Bu bedelleri ödememek daha beterlerini yaşamamak için en büyük sorumluluk siyasilere düşüyor. Siyaset Türkiye bedel ödemesin diye ödemeye razı olan insanla olur. Hepimiz bu bilinçle hareket etmek zorundayız. Çok boyutlu güvenlik sorunlarıyla da karşı karşıyayız. Suriye'deki iç savaş nedeniyle en büyük bedeli ödeyen ülkelerden biriyiz. 900 km'lik kara sınırımızın güvenliği tartışmalı. Kafkaslarda ve kuzeyimizde yepyeni bir tablo kuruluyor. AB ve ABD dünyanın en büyük anlaşmasını imzalamaya hazırlanıyorlar.

Biz bu gelişmeleri uzaktan izliyoruz. Ekonomi alarm veriyor. İş dünyası 2015'i kaybettiğimizi açıkça söylüyor herkes 2016'yı kaybetmekten korkuyor. Devlet kurumlarında büyük sorunlar var. Yargı emniyet ve bürokrasinin her alanında reform gerektiği açık. Fırtınalı denizin ortasındayız dalgalar kabarıyor ve gemi su alıyor. Hepimiz geminin içindeyiz, bedelini hep beraber ödeyeceğimizi biliyoruz. Böyle zamanda bizler küçük hesapların peşinde koşamayız. Türkiye'ye bedel ödetmeye göze alamayız. Kendi çıkarlarımızı Türkiye'nin kilerin önüne koyamayız. CHP böyle bir anlayışı kabul etmemektedir. Biz siyasete bir şey kazanmak için girmedik. Önce Türkiye diyoruz başka da bir şey söylemiyoruz.

CHP olarak koalisyon görüşmelerine böyle bir sorumlukla başladık. Bugün görüşülen herhangi bir koalisyon değildir. Birikmiş sorunları çözebilecek özelliklere sahip koalisyon çalışmasıdır. Milletimiz bize birbirinizle görüşün uzlaşın sorumluluğu yükledi.

14 İLKEYLE ÇAĞRIDA BULUNDUK

Siyaset en sıkıntılı günlerde kişisel çıkar arama aracı değildir. Sonuç istediğimiz gibi çıkmayınca haydi bir daha diyemeyiz. Bizler halkın vekiliyiz. Halkımız ne emrederse ne işaret ederse onu yerine getirmekle sorumluyuz. Kimseye kapıları kapatmadık, ötekileştirmedik, yok saymadık. Tüm partilere hak ettikleri saygı ile yaklaştık. 14 ilkemizi paylaşarak çağrıda bulunduk. AK Parti ile koalisyon görüşmelere bu esaslar çerçevesinde başladık.

'GÖRÜŞLERİMİZİ SAMİMİYETLE PAYLAŞTIK'

Görüşmelerin başladığı gündün bu yana görüşlerimizi samimiyetle paylaştık. Makam mevki koltuk pazarlığı yapmadık, yapmıyoruz. Önemli olan kimlerin hangi koltukta değil milletimizin neler kazanacağıdır. Bugün itibariyle toplumsal uzlaşı alanı altında Kürt sorunu din ve inanç özgürlüğü bakımdan inanç gruplarının talepleri kuma talebi ve medya özgürlüğü gündeme alındı. CHP taleplerini, düşüncelerini paylaştı."

ÖMER ÇELİK: MAKRO MESELELER BAZINDA GÖRÜŞÜYORUZ

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ise görüşmelerinin ardından yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:

"Son toplantımızı pazartesi yapacağız. Genel başkanlara karşılıklı olarak sunum yapacağımız duruma gelmişiz demektir. Daha sonra genel başkanlar yetkili kurullara iletecek. Koalisyon çıkabilir derlerse bir sonraki aşamaya geçilmiş olacak. Netice olarak nasıl bir karar çıkacak görülecek. Bir kanaat ortaya çıkmış değil. Biz kendi aramızda tespit ettiğimiz ve iki partinin konumlarını görüşebilmesi için makro meseleler bazında görüşüyoruz.

50 SAATE YAKIN MESAİ

Herkes fikri açıkça söylüyor değerlendirmesi yapıyor. Bu not ediliyor. Genel başkanımıza bir sunum yaptık. Yaklaşık karşılıkla olarak yaptığımız görüşmeler 20-25 saat kendi aramızdaki görüşmeler ise 30-25 saat. Bizim heyetimiz 50 saate yakın mesai vermiş oluyoruz. 13 yıldır Türkiye'nin sorumluluğunu taşıyoruz. Dirayetle yönettik. Gecemizi gündüzümüze kattık. Bu kazanımların sürmesi için Türkiye'nin yeniden hasta adam muamelesi görmemesi için büyük bir sorumluluk içinde hareket geçiyoruz. Bugün de bu feci döneminde alınması gereken kararlar, biz hükümette olduğumuz dönemde başbakanımızın önderliğinde yerine getiriyoruz. Sadece sayısal değil siyasal ve demokratik vizyon açısından yeterli bir tablo aranması gerekendir. Bu görüşmeler pazartesi günü bitecek. Son toplantıdan sonra genel başkanımıza ve partimizin yetkili kurumlarına sunum yapacağız

KOÇ'UN YAPTIĞI AÇIKLAMALARIN BAZILARINA KATILMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL

Masada bizim görüşmemiz birazda güveni aramakla ilgili masadır. Siyasette son nokta koyuluncaya kadar barometre olmaz. Tabi belki şimdikinden farklı bir açıklama gelmiş oldu CHP'den. Genelde bu toplantıları sonunda daha çok toplantı ile ilgili konuşuyoruz. Sayın Koç'un konuşması oldu. Partisinin görüşleri. Bir de heyet adına yaptığı konuşma. Yaptığı açıklamaların bazılarına siyasi olarak katılmamız mümkün değil.

YALNIZ BIRAKILMIŞ PARTİYİZ

Biz Türkiye'de terörle mücadele konusunda tarihteki en yüksek önlemleri almış partiyiz. Bizim durumumuzla terörle mücadele teröristle mücadele Türkiye paradigma devrimi yaşamıştır. Bütün bu tedbirleri alırken Türkiye'nin ihtiyaç duyulduğu yumuşak demokrasi kapsamında demokratik açılımı başlatmışız. Bunları yaparken yalnız bırakılmış partiyiz. Ret, inkar ve asimilasyon politikalarının bitmesi konusunda tarihi işlere imza atmış bir partiyiz. Türkiye'nin toplumsal huzuru en büyük hassasiyetimizdir. Demokrasi tehdit altında ise hukuk devleti vatandaşın güvenliği tehdit altındaysa tereddüt etmeden hareket eden bir hükümetiz biz.

MHP KABUL ETSEYDİ AYNI ŞEKİLDE HEYETLER MHP İLE DE GÖRÜŞECEKTİ

Genel başkanımız hatırlarsanız CHP ziyaretinde sonra istişafi görüşme mekanizmasını CHP ve MHP'ye önereceğim dedi. Nihayetinde CHP bunu olumlu buldu. MHP olumlu bulmadı. Ama temasın sürmesi konusunda olumlu baktılar. MHP en başta teklifi kabul etmiş olsaydı CHP ile görüşmeler olduğu sırada aynı şekilde heyetler MHP ile de görüşecekti."

GÖRÜŞMEYE KİMLER KATILDI

AK Parti ile CHP heyetleri arasında, hükümet kurma süreci kapsamında, gerçekleştirilen görüşmelerin dördüncüsü bitti.. TBMM Tören Salonu'nda yapılan görüşme, saat 14.15'te başladı. Görüşmenin gündeminde çözüm süreci, kamu düzeni, bürokrasi ve medya başlıklarının olduğu öğrenildi. AK Partinin görüşme heyetinde Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Antalya Milletvekili Lütfi Elvan, Ankara Milletvekili Ali İhsan Arslan ve Malatya Milletvekili Taha Özhan bulunurken CHP heyetinde ise Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, Faik Öztrak ve Selin Sayek Böke, İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi ve Genel Başkan Başdanışmanı Rasim Bölücek yer aldı. CİHAN
01 Ağustos 2015 20:29
DİĞER HABERLER