Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülümser Sertbaş, gebelikte gribe yakalanma riskinin normal zamanlara oranla daha yüksek olduğunu söyledi.
Grip mevsimi geldiğinde alınan her türlü önleme karşın anne adaylarında da bu hastalığın sık olarak görüldüğünü kaydeden Sertbaş, şu uyarılarda bulundu: "Grip virüsünün bebeğe geçmesi ve bebekte istenmeyen durumlar oluşturması beklenen bir durum değildir. Ancak grip şiddetli belirtilere yol açması ve zatürre gibi hayatı tehdit eden komplikasyonlara zemin hazırlaması nedeniyle gebelik döneminde üzerine önemle durulması gereken bir durumdur."
Tedavi aşamasında ve komplikasyonlar açısından bebeğin risk altında olması nedeni ile gebelik döneminde daha dikkatli olunması gerektiğini belirten Sertbaş, "Grip salgını uyarısı olduğunda evden çıkmamak da virüsle karşılaşma riskini etkili bir şekilde azaltır. Grip aşısı gebelerde gerekli durumlarda uygulanabilir. Özellikle yüksek risk altında olan anne adaylarının aşı olmaları grip geçirme riskini önemli derecede azaltır." dedi.
Yemekten önce, hapşırdıktan hemen sonra ellerin sık sık yıkanması gerektiğini vurgulayan Sertbaş, "En az 15 saniye boyunca her iki elinizi sabunla ovuşturarak yıkamanız ve bol su ile durulamalısınız. Sabun ve su bulamadığınızda en az yüzde 60 alkol içeren el yıkama jellerini veya tek kullanımlık mendilleri kullanmalısınız. Gözlerinize, burnunuza veya ağzınıza dokunmayın. Ellerinizin temiz olduğunu düşünebilirsiniz daha önce dokunduğunuz kapı tokmağı, bardak, buzdolabı kapağına veya başka eşyalara başkaları dokunmuş ve elleriyle virüs bulaştırmış olabilir ve sizi enfekte edebilir." ifadelerini kullandı.
Virüs ve bakterilerin dış ortamda ortalama 2-8 saat yaşayabildiğini anlatan Sertbaş, "Özellikle oyuncaklar, başucu masaları, kapı kolları, telefon gibi eşyaları, banyo ve mutfak yüzeylerini uygun bir dezenfektanla düzenli olarak silmelisiniz. Evinizde hasta insanlara mümkün olduğunca fazla yakınlaşmamalısınız." açıklamasında bulundu.
CİHAN