Hamilelik döneminde vücutta meydana gelen değişimler özellikle ayak şişmeleri, anne adaylarını korkutuyor. Ayakta fazla kalınmamasını öneren uzmanlar bol su tüketimi, düzenli egzersizi, ayakları yüksek bir yere koyarak dinlenmeyi, dar giysilerden kaçınmayı ve bacak bacak üstüne atmamayı tavsiye ediyor.
İsveç Ayak Sağlığı kuruluşundan uzman Özgül İşgör, konu hakkında bilgiler verdi.
Özgül İşgör, "Bebek sahibi olmak ve annelik duygusu belki de kadınların en büyük hayali. Hamilelik döneminde oluşan tüm sorunlara sabırla katlanmak da annelere düşüyor. Üstelik bu sorunlar mide bulantıları, baş dönmeleri, uykusuzluk ve yorgunlukla da sınırlı değil. Hamilelik süresince ayaklarda da birçok sorun oluşabiliyor. Bunların başında da ayaklarda ödem oluşması geliyor. Ancak bu sorunu hafifletmenin ve önlemenin yolları da var." dedi.
'HAMİLELİK DÖNEMİNDE AYAKLARIMIZ NEDEN ŞİŞER?'
Hamilelik süreci boyunca hücreler arasındaki sıvı miktarının arttığını, bunun da dokuların şişmesine neden olduğunu söyleyen İşgör, "Rahim basısı sonucunda dolaşım yavaşladığı için ayak bileklerimiz bu durumdan daha fazla etkilenir ve ödemler görülmeye başlar. Ayaklarınızda ödem oluştuğunu parmağınızla hafifçe bastırarak anlayabilirsiniz. Ödem olan bölgeye parmakla basıldığında bir çukurluk oluşur ve bir süre değişmeden kalır. Ödemler, hamile kalmadan önce kilolu olan kadınlarda, hamilelik sırasında hızlı kilo alanlarda, düzensiz beslenenlerde, ikiz bebek bekleyenlerde ve ayaklarında varis olan hamilelerde daha fazla görülür. Gebelik döneminde her dört kadından üçünde gebeliğin herhangi bir döneminde bu türden bir ödem gelişir. Sıcak havalarda, günün sonunda veya uzun süre oturduktan ya da ayakta durduktan sonra ödem gelişmesi oldukça sıktır. Çoğu kadın şişliklerin ertesi gün ya da birkaç saat yattıktan sonra büyük ölçüde kaybolduğunu fark eder." diye konuştu.
'GEBELİK ZEHİRLENMESİ YOKSA ŞİŞME NORMAL'
Şişmenin artık tehlikeli bir değişim olarak kabul edilmediğini kaydeden İşgör, şöyle devam etti: "Hekimler hafif şiddetteki ödemin gebelikte beden sıvılarındaki normal ve gerekli bir artışa bağlı olduğunu biliyorlar. Preeklampsiyi (gebelik zehirlenmesi) düşündürecek başka belirtiler yoksa ayak bileklerinde ve bacaklarda biraz şişme tümüyle normal kabul edilir. Ödem aşırı olmadığı sürece sırt üstü yatıldığı ya da ayaklar yüksek bir yere kaldırıldığında kaybolursa anormal bir durum yok demektir."
'AYAKTAKİ ŞİŞLİKLERİ AZALTMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?'
Şişlikleri azaltmak için en önemli kural ayakta fazla durmamaya özen göstermek. Zaman zaman uzanmanın ve bacakların altına yüksek bir yastık koymanın şişlikleri önleyeceğini ifade eden İşgör, "Egzersiz yapanlarda şişlikler daha az görülür. Şişlikler var diye sakın su içmemezlik etmeyin, su içmek şişlikleri artırmaz tersine azaltır, bol su içmek gebelikte faydalıdır. Şişlikleri önlemek için ideal olan ne tuzu azaltmak ne de fazla tüketmektir, ideal olan normal miktarda tuz tüketimine devam etmektir. Sıkı pantolon ve çoraplar giymeyin, rahat bol kıyafetler giyin, dar giysilerden kaçının. Uzanma imkanı bulamadığınız zamanlarda ayaklarınızı bir taburenin üzerine uzatarak oturun. Bacak bacak üzerine atarak oturmayın. Uyurken yan yatın veya ayaklarınızı yastık yardımıyla hafifçe yükseltin. Uzun süre ayakta kalmaktan veya ayaklarınızı yere koyarak oturmaktan kaçının. Isı şişmeyi artıracağından kendinizi serin tutmaya ve serin ortamlarda bulunmaya gayret edin. Suyun kaldırma kuvveti bebeğin pelvisin yukarısında tutulmasına yardımcı olacağından, olanağınız varsa sık sık yüzün veya havuzda yürüyün. Beslenmenize özen gösterin, doktorunuza danışarak protein açısından zengin gıdaları yeterince tüketin." dedi.
Hamilelikte hafif ayak şişmelerinin normal olduğunu ancak gebelik zehirlenmesi durumunun da göz ardı edilmemesini isteyen İşgör, "Gebelik Zehirlenmesinin diğer bazı belirtileri de şiddetli baş ağrısı, bulanık görme ve baş dönmesidir. Özellikle baldırlarınız veya kalçanızda ağrı ve hassasiyetle birlikte yalnızca tek bacakta şişme olması kanda pıhtı belirtisi olabilir. Bu durumda uzmana başvurun." diye konuştu.
Cihan CİHAN