Suriye'de 2011 yılında yoğun çatışmalara sahne olan ve kullanılamaz hale gelen en büyük şehirlerden Humus'ta silahlar sustu. Çatışmaların sona ermesinin ardından geri dönmenin hayallerini kuran Humuslu vatandaşlar yıkıntılar arasında hayatlarının büyük bölümünü geçirdikleri evlerini arıyorlar. İngilizce öğretmeni Hadi ve 88 yaşındaki Radi ise eski hayatlarına dönmek isteyen Humuslulardan sadece bazıları.
Radi, Humus'ta çatışmaların şiddetlendiği sıralarda güvenli bölgelere göçen eden vatandaşlarla birlikte köyüne kaçmıştı. Humus'ta, 40 yıllık birikimiyle aldığı ve şimdi yerle bir olan evini görmek için gelen Radi, enkazlar arasında gezinirken şöyle konuşuyor:
"Bu çok acı bir durum. Ben 40 yıl çalıştım ve bütün birikimimi bu evi alabilmek için harcadım. Sonunda ise yerle bir oldu. Elektrik ve su gelince buraya döneceğiz çünkü burası evimiz. Artık köydeki hayatımız çok haysiyetli bir yaşam değil. Buraya dönmek bizi gerçekten mutlu edecek."
İngilizce öğretmeni Hadi ise Humus'ta beş kez yerinden edilmiş ve artık ailesinin çoğu yurt dışında yaşıyor. Hadi'nin de en büyük hayali evini tekrar inşa edip mahallesine dönmek. Gördüğü manzara karşısında gözyaşlarını tutamayan Hadi, "Burası bizim köklerimiz. Buraya dönmek demek, hayatımıza dönmek demek. Buraları hiçbir zaman unutamayız. Ama burası Suriye gibi değil, sanki bir film karesi." ifadelerini kullanıyor.
Muhaliflerin kalesi olarak kabul edilen Humus 2011 yılında büyük ölçüde muhaliflerin kontrolüne geçti. Ancak yönetim kuşatma ve hava saldırılarının yanı sıra açlığı silah olarak kullanarak direnişi kırmaya başardı. Çatışmalar 2014 yılında sona ermiş ve yaklaşık 3 bin kişi geri dönmüştü.
Eski Humus bölgesindeki binlerce konut tamamen harap olmuş durumda. Binaların bir kısmı tamamen yerle bir olmuş. Az sayıda Humuslu evlerini tamir etmiş ve geri dönmüş. Bu bölgedeki bazı dükkânlar ise hizmet vermeye başlamış.
Humus'ta 3 yıl süren çatışmalarda 20 binden fazla kişi ölmüştü. CİHAN