Mahkemenin 4 harddiskle ilgili inceleme-analiz talebini "kadromuzda bunu yapacak ehliyetten elemanımız kalmadı" diye geri çeviren TÜBİTAK'a bağlı BİLGEM'de yeni bir skandal ortaya çıktı.
AKP'ye yakın bir işadamının şirketinin "ödeme kaydedici cihan, yazar kasa ve pos cihalarına" uygun olmadığı için "UYGUNDUR" raporu vermeyen 15 yıla aşkın bir süredir TÜBİTAK'ta çalışan bilim insanlarının işten çıkarıldığı belirlendi.
Başbakan Erdoğan'ın ofisinde bulunduğu iddia edilen Böceklerle ilgili raporda tahrifat yapılmasına karşı çıktığı için TÜBİTAK'tan atılan, tanık olduğu davada sanık pozisyonuna düşen TÜBİTAK Eski Başkan Yardımcısı Hasan Palaz, TÜBİTAK'la ilgili gündeme bomba gibi düşecek bir skandalı deşifre etti.
Bugün TV'de Erkan Akkuş'un sorularını cevaplayan Hasan Palaz, AKP'ye yakın bir şirketin "ödeme kaydedici" cihazlarına teknik şartları sağlamadığı için onay vermeyen TÜBİTAK çalışanlarının işte çıkarıldığı açıkladı.
İşte Hasan Palaz'ın gündeme bomba gibi düşen açıklaması;
"BİLGEM'de ödeme kaydedici cihazların test edilmesiyle ilgili bir grup kurulmuştu. Ödem kaydedici cihazların, pos cihazlarının onaylarını yapan bir grup vardı. Oradaki çalışanların işten atıldığını duydum. Nedeni ise şu. Hükümet yanlısı bir şirketin cihazıyla ilgili uygun olmamasına rağmen bu raporu onaylayın demişler. O raporu imzalamayanları işten atmışlar.
Yani Hükümete yakın bir işadamı bir yazar kasa, pos cihazı ya da ödeme kaydedici cihazın onayı için TÜBİTAK'a gidiyor. Test yapılmadan belli gerekleri sağlamayan cihazın onaylanmasını istiyor. 15 yıldan beri TÜBİTAK'ta bu konuda çalışan insanlar tabiki bu raporu imzalamıyorlar. Çünkü imzalamaları için o testleri yapmış olmaları gerekiyor..."
ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZ NE DEMEK?
Peki Ödeme Kaydedici Cihan ne demektir? Nerede kullanılır? Kullanma amacı nedir?
Bir restauranta ya da pizzacıya gittiniz, yemeğinizi yediniz. Para ödemek için siz pos cihazı uzatırlar. Bu cihazlar hem kredi kartı hem de yazar kasa görevi yapar. Yazarkasa-Pos ismi verilen bu cihazların asıl amacı, esnaflar tarafından kesilen fişlerin anında Ankara'da ilgili birimler tarafından görülebilmesiydi. Yani kayıtdışı satışın, ticaretin önüne geçmek için yapılmıştı.
Ancak iddialara göre bu cihazların şu anda Ankara'ya bilgi aktarmadığı, amacının uzağında kullanıldığı ileri sürülüyor.
Burada başarısızlığın birkaç nedeni olduğu iddia ediliyor.
1) Bu Cihazlar bir rant kapısı olarak görülüyor.
Bu cihazların en uygunu 900 TL, en pahalıları ise 5000 ile 6000 lira arasında değişiyor. Tüm esnaflar için zorunlu olduğu düşünüldüğünde ortaya 2-3 milyar liralık bir rant çıkıyor. Bu cihazların AKP'ye yakın işadamları tarafından piyasa sürdüğü ve piyasada bu cihazların kullanıldığı belirtiliyor.
2) Başarısızlığın ikinci nedeni ise Gelir İdaresinde bu projeyi bilen hiçkimsenin kalmaması. Zira yetişmiş ve konuya hakim olan tüm personel tasfiye edilerek yerine konudan tamamen habersiz yönetici ve personelin getirildiği iddia ediliyor.