Hatalı beslenme çocuklarda obeziteyi tetikliyor

Hatalı beslenme çocuklarda obeziteyi tetikliyor
Hareketsiz yaşam ve hatalı beslenme çocuklarda obeziteyi tetikliyor. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Murat Üstün, ailelerin çocuklarına 5-2-0-1 kuralını (günlük sebze tüketimi, ekran başında geçirilen saat, günlük fiziksek aktivite ve şekerli içecek miktarı) uyguladıkları takdirde obeziteyi önleyici etki sağlayacağını vurguladı.

Çocuklardaki obezite ile ilgili bilgiler veren Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Murat Üstün,
"Günümüzün en yaygın hastalığı obezite, çocukluk döneminde başlayarak yetişkinlikte de devam ediyor. Obeziteye bağlı olarak ortaya çıkan diyabet, yüksek tansiyon ve kalp hastalıkları yaşamsal tehdit oluşturduğundan, çocukların sağlıklı beslenmelerinde ve obezite riskinden kurtulmalarında ailelere büyük görev düşüyor. Son 30 yılda çocukluk çağında obezite iki katına, ergenlikte ise dört katına çıktı. Yapılan araştırmalarda 2012'de çocuk ve yetişkinlerin üçte birinden fazlasının aşırı kilolu veya obez olduğu tespit edilmiştir." dedi.
Op. Dr. Murat Üstün, çocuğunun kiloları hakkında endişelenen ailelere öncelikle bir çocuk doktoruna başvurarak, kilo, boy, vücut kitle oranının değerlendirilmesini istemelerini öneriyor.

Op. Dr. Murat Üstün, çocuklara sağlıklı bir yaşam tarzı armağan etmek için 5-2-1-0 kuralının obezitede kurtarıcı olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"5- Bir günde servis etmeniz gereken taze sebze ve meyve porsiyonudur. Tabağın yarısını renkli sebze ve meyvelerle doldurun, dondurulmuş veya kurutulmuş olanları değil, taze ve mevsimi olanları tercih edin.

2- Televizyon, telefon, tablet, video oyunu ve ders dışı bilgisayar faaliyeti olarak ekran başında geçirilecek maksimum saattir.

1- Her gün yapılacak fiziksel aktivite saatidir. Yürüme, koşma, bisiklet veya organize sporların hepsi olabilir.

0- Şekerli içecek miktarıdır. Sodalar, spor içecekleri, meyve suları dahildir. Su şekersiz, yağsız ve her yerde bulunabilecek en iyi içecektir. Unutmayın, fazla kilolu olmakla bile kardiyovasküler hastalık riski, kolesterol düzeyleri ve kan basıncı yükselir, diyabet riski artar. Çocuğunuzun sağlıklı davranış kalıpları geliştirmesini sağlamanız, tüm yaşamı boyunca sağlıklı olmasına yardım eder."

Hareketsiz yaşamın obeziteyi tetiklediğini belirten Üstün, "Gelişen teknolojiyle birlikte çocuklar boş zamanlarını daha az hareket ederek geçirmeye başladılar. Ailelerin televizyon ve bilgisayar karşısında geçirilen zamanı kısıtlamaları, çocuklarını spora yönlendirmeleri ve kendi işlerini halletmeleri konusunda teşvik edici olmaları gerekir. Futbol, basketbol, tenis gibi aktiviteler çocuğun fiziksel gelişimine katkı sağlamalarının yanı sıra sosyalleşmelerini ve sağlıklı iletişim kurma yeteneklerinin gelişmesini de sağlayacaktır. Kendi başına bir şeyler başaran ve sosyalleşen, arkadaş edinen çocuklar özgüven açısından da daha önde olacaklardır." şeklinde konuştu.

'Çocukluk çağında ortaya çıkan obezitelerde en büyük sorun hatalı beslenmeden kaynaklanıyor.' diyen Üstün sözlerini şöyle sürdürdü: "Yüksek kalorili gıdaların, hazır yemeklerin sıklıkla tüketilmesi ve geç saatlerde yemek hatalı beslenmeye örnek olarak gösterilebilir. Obez çocukların beslenme öykülerine bakıldığında çok miktarda şekerli, yağlı ve hazır gıda tükettikleri gözlemleniyor. Çocukların sağlıklı bir gelişim göstererek, obeziteden uzak yaşamalarının sağlanması için ailelerin öncelikle hazır gıda tüketiminin önüne geçmeleri, çocuklarının beslenmelerinde meyve ve sebzeyi eksik etmemeleri gerekir. Pişirme yöntemi olarak kızartmadan mümkün olduğunca uzak durmaları, kızartma yerine haşlama veya ızgara tercih etmeleri de faydalı olacaktır."

Ailenin beslenme alışkanlığı çocuğu da etkilediğini vurgulayan Üstün, "Sağlıksız besinlerin evde bulundurulmaması çocuğun beslenme alışkanlıkları şekillenirken o gıdalara karşı düşkünlük geliştirmesini engelleyecektir. Asitli ve şekerli içecekler yerine daha sağlıklı içeceklerin tercih edilmesi ve ailenin diğer fertlerinin de tercihlerini bu içeceklerden yana kullanmaları çocuğun doğru tercihler yapmasını sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.
CİHAN
19 Kasım 2015 12:03
DİĞER HABERLER