Hatıra ormanı hemofili hasta ve yakınlarının desteği ile yeşerecek

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ), Çukurova Hemofili Derneği ve Pfizer'in katkılarıyla Çukurova Üniversitesi yerleşkesinde ağaç dikildi. Hemofili hastalarının sorunlarına dikkat çekmek, erken teşhis ve ömür boyu sürecek tedavi konusunda hastaları ve toplumu bilinçlendirmek için Dünya Hemofili Günü Farkındalık Haftası kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte, 'Hemofili Hastaları Hatıra Ormanı' kuruldu.

Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Erdoğan, Çukurova Hemofili Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Bülent Antmen, Dernek Genel Sekreteri Ali Akber Dağhan, Orman Bölge Müdürü İsmet Erol, akademisyenler, hemofili hastaları ve ailelerinin katılımıyla gerçekleşen törende 2 bin ağaç toprakla buluştu.

'DERNEĞİMİZE 5 BİN KAYITLI HEMOFİLİ HASTASI VAR'

Ağaç dikme töreninin açılışında konuşan Çukurova Hemofili Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Bülent Antmen, ülkede yaklaşık 5 bin kayıtlı hemofili hastası olduğunu vurguladı. Antmen, hastalık ve proje hakkında şu bilgileri verdi: "Hemofili hastalarının sorunlarına dikkat çekmek, erken teşhis ve ömür boyu sürecek tedavi konusunda hastaları ve toplumu bilinçlendirmek ve hemofiliyi unutmamak adına, hatıra ormanı oluşturuyoruz. Hemofili, vücutta ortaya çıkan her türlü kanamanın, pıhtılaşma sistemindeki bir bozukluk nedeniyle zamanında durdurulamaması olarak bilinen ve insanlık tarihinde de rol oynamış olan önemli bir hastalık. Hemofili hastalığı coğrafi ve etnik bir farklılık göstermeksizin 10 bin doğumdan 1'inde görülmektedir. Bu hastalık sadece erkek çocuklarında görülür, kız çocukları ise taşıyıcı olurlar."

'GELECEKTEKİ 5 YIL İÇİNDE GEN TEDAVİSİ KONUSUNDA UMUT IŞIĞI VAR'

Hemofili hastalarının yaklaşık yüzde 65-70 kadarında ailenin önceki nesillerinde de hastalık bulunmakta ve bunlara 'familyal tip hemofili' dendiğini ifade eden Prof. Dr. Ali Bülent Antmen, "Kalan yüzde 30 kadar olgu ise annede gelişen mutasyonların sonucunda ortaya çıkan 'sporadik tip hemofili' olgularıdır. Nadir de olsa gende ortaya çıkan değişikliğe (mutasyon) bağlı olarak kızlarda da hemofili hastalığı görülebilir. Ömür boyu sürecek doğru tedaviler ile sakat kalmadan önce düzenli faktör profilaksisi yapmak, sakatlığın önlenmesi ve sosyal hayattan kopmamak adına önemli bir önlem. Gen tedavisi ise, hemofili hastalarının bir süredir bekledikleri bir tedavi seçeneği. Gelecekteki 5 yıl içinde gen tedavisi konusunda umut ışığı var. Bu tarihin yakın bir gelecek olması çocuklarımız adına sevindirici." dedi.

Çukurova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Erdoğan da kurum olarak bu organizasyona ev sahipliği yapmaktan memnun olduklarını bildirdi. Erdoğan, hemofili hastalarının tedavisinin yanı sıra korunması ve hayat standartlarının iyileştirilmesi bakımından bilginin üretilmesi konusunda Çukurova Üniversitesi'nin çok yoğun çalışmalarının olduğunu anlattı. Erdoğan "Bu farkındalığın oluşturulması konusunda halkın bilinçlenmesi çok önemli. Dernek yönetimine ve Orman Bölge Müdürlüğü'ne teşekkür ediyorum." şeklide konuştu.

Orman Bölge Müdürü İsmet Erol organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür etti. Hastalar adına ise Lütfi Başer söz alarak, bugüne kadar hemofili hastaları için böyle bir etkinliğin yapılmadığını ve ilk olmasının mutluluk verici olduğunu vurguladı. Daha sonra protokol üyeleri, dernek üyeleri ve hasta yakınları belirlenen alanda fidanlarını dikerek can suyu verdi. Etkinlik orman alanında yapılan piknikle son buldu.
Cihan CİHAN
01 Nisan 2016 15:04
DİĞER HABERLER