Birleşmiş Milletler’e göre hava kirliliği, küresel hastalıkları tetikleyen en önemli çevresel faktör. Hızlı kentleşmenin yaşandığı ülkelerde yaşayanlar hava kirliliğine maruz kalanların başında geliyor.
BM’nin açıklamasından tam bir gün önce, Mainz Üniversitesi’nin yine hava kirliliğinden kaynaklanan küresel ölüm oranını mercek altına alan araştırması yayınlandı. Her iki rapor da, yılda yaklaşık dokuz milyona yakın insanın bu nedenle öldüğünü ortaya koydu.
Ancak araştırmacılar, Mainz Üniversitesi’nin verilerinde ortaya konulan oranın, genel bir belirsizlik içerdiğini vurguladı. Çalışmayı yürüten isimlerden olan, Max Planck Enstitüsü Atmosferik Kimya Direktörü Jos Lelieveld, “Eleştirel tutumumuzu sürdürmeliyiz çünkü burada kayda değer bir belirsizlik mevcut. Ama yine de bu rakamlar, hava kirliliğinin temel bir sağlık riski olduğunun açık göstergesi” diye konuştu. Önceki raporlarda da benzer belirsizlikler bulunduğunu söyleyen Lelieveld, “Sonuç olarak, bu konuda bir şeyler yapmamız gerekiyor” dedi. Dünya Sağlık Örgütü’nde (DSÖ) uzman olarak görev yapan Sophie Gumy, “Hava kirliliği ölüm nedeni değil, risk faktörüdür” diyor ve insanları öldüren şeyin akciğer kanseri ve felç gibi hastalıklar olduğunu sözlerine ekledi.