İç savaşın 16 yıldır devam ettiği Somali'de ülkenin en büyük kabilesi Haviye, yılbaşından itibaren ülke topraklarında kontrolü elinde bulunduran işgalci Etiyopya güçlerine savaş ilan etti.
Dün bir araya gelen kabilenin önde gelen isimleri tüm Somalilileri kendileriyle birlik olmaya çağırdı.
Son günlerde Etiyopya destekli Geçici Somali Hükümeti birlikleriyle kabileler arasında çıkan çatışmalarda binden fazla kişi hayatını kaybederken, başkent Mogadişu'dan da on binlerce kişi başka kentlere kaçmıştı. Etiyopya sürekli olarak çatışmaların El Kaide kontrolündeki güçlerle yapıldığını öne sürerken, Somalili kabileler ise bu iddiaları reddediyordu.
16 yıldır merkezi otoriteden yoksun olan Somali'de birkaç kez hükümet teşebbüsünde bulunulmuş ancak hepsinde de başarısız olunmuştu. Son olarak yaklaşık 3 yıl önce Kenya'nın başkenti Nairobi'de kurulan Somali Geçici Hükümeti geçtiğimiz yıl Somali'nin Etiyopya sınırındaki Baidoa kentine taşınmıştı. Ancak İslami Mahkemeler Birliği'ne karşı bir varlık gösteremeyen Geçici Hükümet, yıl başından itibaren Etiyopya işgal güçlerinin düzenlediği saldırılarla İMB'yi iktidardan uzaklaştırmış ancak kendisi de bir türlü ülkedeki durumu kontrol altına alamamıştı.
Tüm kabileleri temsil edecek şekilde oluşturulan Geçici Hükümette eski bir savaş ağası olan Cumhurbaşkanı Abdullahi Yusuf, ülkenin ikinci büyük kabilesi Darotlardan, başbakan Muhammed Gedi ise en büyük kabile Haviye'den. Ülkenin diğer kabilelerine de güçleri ölçüsünde hükümette temsil yetkisi verilmiş. Ancak Geçici Hükümet'in tamamen Etiyopya'nın Somali şubesi gibi hareket etmesi, hükümette yer alan üst düzey isimlerin geçmişlerinin şaibeli olması, komşu ülkelerin yanı sıra ABD'nin ülkedeki bazı gruplarla sürekli ilişki içinde olması, yeni hükümetin de başarısız olmasının en önemli sebebi olarak gösteriliyor.
Haviye kabilesinin savaş ilanı, Somali'ye komşu ülkelerin Kenya'nın başkenti Nairobi'de, ülkeye konuşlandırılacak Afrika Barış Gücü konusunda gerçekleştirdikleri toplantı sırasında geldi. Plana göre, başta Uganda ve Nijerya olmak üzere Afrika ülkelerinden oluşacak 8 bin kişilik ülkeye konuşlanacak ve Etiyopya birlikleri de geri çekilecekti.
Uzmanlara göre Somali'de gittikçe güç durumda kalan Etiyopya, aynı zamanda ezeli düşmanı ve rakibi Eritre'nin giderek artan savaş tehdidi altında bulunuyor.
Somali üzerinden gizli bir savaş sürdüren Eritre, 1998 ve 2000 yıllarında Etiyopya ile savaşmıştı. Eritre, Etiyopya için ciddi bir tehdit oluşturan İslami Mahkemeler Birliği'nin de en büyük destekçisi olarak adlandırılıyor.
İMB lideri Şeyh Şerif Şeyh Ahmet'in son gelişmeler üzerine Eritre Devlet Başkanı İsayas Afewerki ile bir araya gelerek durumu değerlendirdiği belirtiliyor.
Geçici Hükümet'in Başbakan Yardımcısı Hüseyin Aidid'in de aynı zamanda Eritre'nin başkenti Asmara'da bulunması, Etiyopya'ya karşı topyekün bir savaşın başlayacağı şeklinde yorumlanıyor. Hüseyin Aidid, ABD işgal güçlerinin Somali'den kaçmasını sağlayan en önde gelen savaş ağalarından olan Muhammed Farah Aidid'in oğlu. Hükümette yer almasına rağmen Hüseyin Aidid, Etiyopya işgal güçlerinin Somali halkına soykırım uyguladığını belirtti.
Etiyopya, ABD'nin Afrika'daki en büyük müttefiklerinden biri olarak adlandırılıyor ve Amerika'nın kara kıtaya yerleşmesi için en önemli stratejik desteği sağlıyor.
Somali'nin istikrarsızlaştırılması için uzun yıllardır ülkedeki farklı kabilelerle işbirliği içinde bulunan Etiyopya, Somali'nin istikrara kavuşması durumunda ülkesinin parçalanmasından endişe ediyor.
Halen ülkede çoğunluğu oluşturmalarına rağmen Müslümanlar, Etiyopya'da azınlık muamelesi görüyor ve ülke yönetiminde fazla söz sahibi olamıyor. Aynı zamanda Etiyopya'nın Ogaden bölgesinde de 7 milyon Somalili yaşıyor ve bölge Somali ile birleşmek için Adis Ababa yönetimine karşı mücadele ediyor.