‘Havuz’a göre casus uygulamalar!

Yandaş medya cep telefonlarına ücretsiz bir şekilde indirilebilen ve dünyada milyarlarca insanın kullandığı Viber, Telegram, KakaoTalk, Whatsapp, Hangouts ve Wickr gibi sohbet uygulamalarını illegal bir yazılım olarak göstererek büyük bir skandala imza attı.

Hükümete yakın medya, İzmir’de gözaltına alınan polislerle ilgili haberinde büyük bir skandala imza attı. Yandaş gazeteler, dünyada milyarlarca insanın kullandığı Whatsapp, Viber, Telegram, KakaoTalk, Hangouts ve Wickr gibi mesajlaşma uygulamalarını illegal bir yazılım gibi gösterdi.

Hükümete yakın gazete ve televizyonlar, yalan ve uydurma haberlerine her gün yenilerini ekliyor.  İktidar yanlısı medya söz konusu uygulamaları adeta casusluk yazılımı gibi anlattı.

Apple’ın dev uygulama mağazası App Store ile Google’ın Android işletim sistemi için geliştirdiği mağaza Google Play Store’deki uygulamaların sayısı 3 milyonu geçti. Akıllı cep telefonu kullanıcıları iTunes ve Play Store’dan ücretli ve ücretsiz uygulamaları cihazlarına indirebiliyor. Türkiye’de de milyonlarca insanın kullandığı uygulamalarla ilgili hiçbir hukuki engel bulunmuyor.

Uygulamalar ücretsiz

Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de milyonlarca insan yakınlarıyla internet üzerinden ücretsiz mesajlaşmak için Viber, Telegram, KakaoTalk, Whatsapp, Hangouts ve Wickr Me gibi uygulamaları kullanıyor. Hem kullanışlı hem de mesajlaşmasının ücretsiz olmasından dolayı insanlar, kısa mesaj yerine bu sistemleri tercih ediyor. Yurt dışı aramalarına normal telefonlardan yüksek faturalar çıkarken söz konusu mesajlaşma uygulamalarıyla yapılan görüşmeler ücretsiz yapılıyor. Uygulamalar sayesinde insanlar grup kurarak çok sayıda insan kendi aralarında daha kolay haberleşebiliyor. Ayrıca fotoğraf ve ses bağlantıları da kısa sürede karşı tarafa aktarılabiliyor.

Hükümete yakın medya, İzmir’de yürütülen soruşturma kapsamında aralarında İzmir eski Emniyet Müdürü Ali Bilkay’ın da bulunduğu bazı polislerin ‘server’ları yurt dışında olan sistemler üzerinden görüşme yaptığı yalanını ortaya attı. Polislerin, milyarlarca insan tarafından kullanılan cep telefonu uygulamalarıyla yaptığı mesajlaşmaları yurtdışından yapılmış görüşme gibi haberleştirildi.

Whatsapp : IOS, Android ve BlackBerry işletim sistemlerinde kullanılabiliyor. Dünyada 1 milyardan fazla kişi kullanıyor.

Viber : IOS, Android ve BlackBerry işletim sistemlerinde kullanılabiliyor. 30’dan fazla ülkede 200 milyon kişi kullanıyor.

Hangouts : IOS, Android, Linux, Chorome ve BlackBerry işletim sistemlerinde kullanılabiliyor. 59 dilde 300 milyon kişi kullanıyor.

wickr messenger : IOS ve Android işletim sistemlerinde kullanılabiliyor. 23 dilde 100 milyondan fazla kişi kullanıyor.

Talk :  IOS, Android ve BlackBerry işletim sistemlerinde kullanılabiliyor. 16 dilde 100 milyondan fazla kişi kullanıyor.

Telegram : IOS, Android ve Linux işletim sistemlerinde kullanılabiliyor. 10 dilde 100 milyondan fazla kişi kullanıyor.

‘Casus yazılım’ diye bir yargı kararı yok  

Hukuk ve Hayat Derneği Başkanı Avukat Mustafa Kocadağ, söz konusu programların sunucular tarafından ücretsiz ve ucuz olarak kullanıma sunulduğunu belirtiyor. Kocadağ: “Anayasanın 22. maddesine göre herkes haberleşme hürriyetine sahiptir ve haberleşmenin gizliliği esastır. Son olarak ismi geçen programların casus yazılım oldukları konusunda bugüne kadar alınmış bir yargı kararı da yoktur.” dedi.

Mahkeme kararı olmadan dinleme yapılamaz

Güvenlik Stratejileri Araştırma Merkezi (GÜSAM) Başkan Yardımcısı Davut Erdoğan ise insanların ‘dinleniyorum’ algısından dolayı GSM hatları üzerinden değil de internet üzerinden görüşme yaptıklarını aktardı. Erdoğan, “Mahkeme kararı olmadan kimse dinlenemez. Son dönemde de dinleme yetkisi azaldı. Ancak kamuoyundaki algı değişmedi.” ifadelerini kullandı.



22 Haziran 2016 07:40
DİĞER HABERLER