Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Uzmanı Dr. Hatice Kemal, 11-17 Mart Tuza Dikkat Haftası'nda, "Hayatın tadını 'tuz' ile kaçırmayın" mesajını verdi.
Kardiyolog Uzman Dr. Hatice Kemal, fazla tuz tüketiminin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri, tuz tüketimini özellikle sınırlaması gereken kişiler ve alınması gereken günlük tuz miktarları ile ilgili bilgiler verdi. Kemal, "Daha sağlıklı bir yaşam için daha az tuz tüketin." dedi.
Dünyada olduğu gibi, Türkiye'de de kronik hastalıkların artmakta olduğunu aktaran Kemal, bununla tuz tüketiminin yakından bağlantılı olduğunu aktardı. Dünya Sağlık Örgütü, hipertansiyon, kalp hastalıkları ve böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve bazı kanser türlerinden korunmak amacıyla günlük olarak tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gramdan az olduğunu belirten Kemal, yapılan çalışmalar dünya popülasyonunun, önerilen fizyolojik ihtiyacın çok üzerinde tuz tükettiğini göstermekte olduğuna dikkat çekti.
"TUZ TÜKETİMİ VE KAN BASINCI ARASINDA DİREKT İLİŞKİ VAR"
Hipertansiyon, kalp damar hastalıkları, özellikle kalp krizi ve inme için önemli bir risk faktörü olduğunu vurgulayan Kemal, "İyi kontrol altına alınmamış yüksek tansiyon, yaklaşık yüzde 49 oranında kalp damar hastalıklarına ve yüzde 62 oranında tüm inmelere eşlik etmektedir. Bu nedenle yüksek tansiyona bağlı hastalık ve ölüm global olarak büyük bir halk sağlığı sorunudur." dedi.
"Tuz tüketimi ve kan basıncı (tansiyon) arasında direkt bir ilişki vardır" diyen Kemal, şunları söyledi:
"Çoğu kişide tuz azaltımı ile birkaç hafta içerisinde kan basıncında düşüş gözlenir. Tuz alımı azaltıldığında uzun dönemde inme riski ve kalp damar hastalıkları azalmaktadır. Tuz tüketimi günde 10 gramdan 5 grama indirildiğinde, inme geçirme riski yüzde 23, kalp damar hastalıkları riski ise yüzde 17 oranında azalmakta olduğuna dikkat çekti.
NORMAL EKMEK VE SANDVİÇ EKMEĞİNE DİKKAT
En yüksek tuz içeriğine sahip gıdalar arasında normal ekmek ve sandviç ekmeği olduğu bilgisini veren Kemal şöyle devam etti:
"Et ürünleri, hazır gıdalar, pizza, hazır çorba, sosis ve salamura edilmiş et, hamburger, peynir, çerezler, cipsler, atıştırmalık ürünler, turşu, zeytin, lezzetlendiriciler (ketçap, hardal, mayonez) ve restoranlardaki öğünler yer almaktadır. Bu ürünleri tüketirken dikkat edilmelidir."
Kemal, tuz alımını azaltmak için taze gıdalar, tuz eklenmemiş konserve gıdalar, düşük tuz/sodyum içeriğine sahip ürünler tercih edilmesi gerektiğini de ifade etti.
"Kimler Tuz Alımını Sınırlamalı?" sorusuna ise şöyle cevap verdi:
"50 yaş ve üzeri kişiler, Yüksek tansiyonu (hipertansiyon) olan kişiler, diyabetik kişiler, kronik böbrek hastalığı olan kişiler."
Cihan CİHAN