Hazine, 5,7 milyar doları Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na aktarmıyor

Savunma Sanayii Müsteşarlığı, ülkemizin savunma ve güvenlik teşkilatlarının ihtiyaçlarını karşılayarak, dünyada söz sahibi bir savunma sanayi yapısına sahip olması için çalışıyor. ATAK Helikopterinden, ALTAY Tank Projesine, Milli Piyade Tüfeği teslimatlarından, MİLGEM Projesine kadar birçok önemli projenin hayata geçirilmesinde en önemli kaynak Savunma Sanayii Destekleme Fonu sayesinde karşılanıyor. Türkiye'nin savunması açısından kritik önemdeki Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na ait 5,7 milyar dolarının Hazine'de tutulduğu belirlendi. Müsteşarlık, SSDF hesaplarına giriş yapan kaynak açısından son yıllarda önemli bir düşme olduğunu bunun nedeninin, fon gelirlerinin azalması değil, tahakkuk etmiş fon alacaklarının Hazine tarafından aktarılmasından kaynaklandığını açıkladı.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM), 2014 yılı Faaliyet Raporu yayımlandı. 31 Aralık 2014 tarihi itibariyle, SSM'de 440 değişik unvanda memur ve 83 sözleşmeli pozisyonda olmak üzere toplam 523 kişi istihdam ediliyor. Müsteşarlık 2014 yılında tahsis 46 milyon 566 bin TL'lik başlangıç ödeneğine net olarak 5 milyon 887 bin 600 TL'lik ödenek ekleme işlemi yapıldı ve bunun 49 milyon 473 bin 838 TL'si harcandı. 2014 yılı mal ve hizmet alım giderleri tertibinde yer alan ödenek, araç kiralama, personel servis hizmeti kiralama işleri başta olmak üzere elektrik, su, temizlik malzemesi ile yolluklar ve eğitim hizmetlerinin tedariki amacıyla kullanıldı.

"PROJE SAYISI 356'YA, YÖNETİLEN BÜTÇE 59 MİLYAR TL'YE ÇIKTI"

Savunma ve havacılık ürünleri ihracatı 2013 yılına oranla yüzde 20 artış göstererek 1,65 milyar dolara ulaştı. Özellikle 2004 yılından itibaren Müsteşarlığın işyükü sürekli bir artış gösterirken 2014 yılına gelindiğinde yürürlükteki proje sayısı 356'ya, yönetilen bütçe (sözleşmeye bağlanmış proje bedelleri toplamı) 59 milyar TL'ye çıktı. 2014 yılı içerisinde SSM 3 adet ve yaklaşık 34 milyon TL bedelli Ar-Ge projesi imzaladı. 2014 yıl sonu itibarı ile toplam 1,196 milyar $ tutarında bir Sanayi Katılımı ve Offset (SK/O) yükümlülüğü gerçekleşti.

3238 sayılı Kanunun 12. maddesi ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) modernizasyonunun sağlanması ve Türkiye'de modern savunma sanayiinin kurulması için gerekli kaynağın, genel bütçe dışında devamlı ve istikrarlı bir şekilde temini amacıyla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası nezdinde ve Müsteşarlık emrinde Savunma Sanayii Destekleme Fonu kuruldu. Fon Kaynakları Gelir ve Kurumlar Vergisi hasılatı üzerinden yüzde 3,5 pay, Şans Oyunları Hasılatından Ayrılacak Pay, Milli Savunma Bakanlığı Bütçesinden Modern Silah, Araç Ve Gereçler İçin Ayrılan Ödenek, Özel ve tüzel kişiler için ithal edilen silah ve mermilerin satışından elde edilen net hasılatın yüzde 80'i, Kullanılmayan fon kaynaklarının nemalandırılmasından elde edilen gelirlerden oluşuyor. Savunma Sanayii Destekleme Fonu 2014 yılı geliri 3 milyar 347 milyon TL olup, gideri ise 3 milyar 607 milyon TL olarak gerçekleşti.

Rapora göre, SSDF hesaplarına giriş yapan kaynak açısından son yıllarda görülen düşmenin nedeni, Fon gelirlerinin azalması değil, tahakkuk etmiş Fon alacaklarının Hazine tarafından aktarılmamış olması olduğu açıklandı. Etkin bir nakit yönetimi gerçekleştirmek amacıyla Hazine Müsteşarlığı ile koordinasyon içerisinde çalışıldığı belirtilen raporda, "Halihazırda Fonun Hazine nezdinde tahakkuk etmiş aktarılmayı bekleyen yaklaşık 5,7 milyar ABD Doları kaynağı vardır." Denildi.

Modern Tank (ALTAY) Projesinde atış ön testi üzerinde gerçekleştirilen faaliyetler Kasım 2014 itibari ile tamamlandı. Nisan 2014 ayında Prototip Tank 1 (PV1) üretimi tamamlanarak Prototip Tank 2 (PV2) üretimi ise ASELSAN tarafından üretilen elektronik düzeneklerinin ana sistem kalifikasyon testlerinin faaliyetlerini müteakip entegre edilmesiyle tamamlanacak. Hâlihazırda sistem kalifikasyon test ve kabul test prosedürlerinin güncellenmesi çalışmaları devam etmekte.

ATAK Projesi kapsamında 7 adet erken duhul helikopterinin seri üretim faaliyetleri tamamlandı ve teslimatları yapıldı.
HÜRKUŞ-A Projesi kapsamında, ikinci prototip uçak ilk uçuşunu 10 Eylül 2014 tarihinde gerçekleştirdi. Birinci ve ikinci prototip uçak ile toplam 124 sorti uçuş gerçekleştirildi. Uçuş testleri her iki prototip ile devam ediyor. Statik test uçağının limit yükleme testlerine devam edilirken, 37 adet testten 33 tanesi tamamlandı. Yorulma uçağı parçalarının tasarım-analiz döngüsü tamamlandı, uçağın üretimi yıl sonu itibariyle başlandı.

Hava Kuvvetleri Komutanlığının temel eğitim ihtiyaçlarını karşılamak üzere, Yeni Nesil Temel Eğitim Uçağı Projesi kapsamında HÜRKUŞ-B seri üretim sözleşmesi 26 Aralık 2013 tarihinde TUSAŞ ile imzalandı. Proje takvimi 3 Haziran 2014 itibariyle başladı. Söz konusu Sözleşme kapsamında, yurtiçinde Lite Head Up Display teknolojisinin kazanılması ve ASELSAN firması tarafından Merkezi Kontrol Bilgisayarı, grafik MFD ve sayısal dahili haberleşme sistemi gibi aviyonik sistemlerinin geliştirilmesi planlanıyor. Hava ve Kara Kuvvetleri Komutanlığının yakın hava destek harekat görevlerini karşılayacak olan silahlı Hürkuş-C modelinin kavramsal tasarım çalışmaları Hürkuş-B Sözleşmesi kapsamında gerçekleştirilecek.

Genel Maksat Helikopteri Projesi kapsamında sözleşme görüşmeleri tamamlandı.21 Şubat 2014 tarihinde TUSAŞ ile Ana Yüklenicilik; Sikorsky ile TUSAŞ arasında Ana Alt Yüklenicilik; TUSAŞ ile ASELSAN, TEI ve Alp Havacılık arasında Alt Yüklenicilik Sözleşmeleri imzalandı.

Müsteşarlıkça yürütülen diğer projeler şunlar: Jet Eğitim Uçağı ve Muharip Uçak Kavramsal Tasarım Projesi, Özgün TİHA (MALE) Geliştirme Programı (ANKA Geliştirme), ANKA-S Projesi, Taktik İHA (Pist) Geliştirme Projesi, Taktik İHA (Katapult/Paraşüt) Geliştirme Projesi, HİSAR-A ve HİSAR-O Projeleri, Güç Grubu Geliştirme Projesi, Radar, Uzay Sistemleri Entegrasyon Montaj ve Test (USET) Projesi, Turbojet Motorların Geliştirilmesi Projesi, Milli (Modern) Piyade Tüfeği"
CİHAN
10 Nisan 2015 12:25
DİĞER HABERLER