Haziran ayı ihracatı 11,7 milyar dolar

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre 2015 Haziran ayında ihracat geçen senenin aynı dönemine oranla yüzde 6,4 gerileyerek 11 milyar 703 milyon dolar oldu.

İlk 6 ayın ihracatı yüzde 8,1 gerileyerek 73 milyar 261 milyon dolar oldu.


Gebze Ticaret Odası'nda basın toplantısı ile açıklanan rakamlar son 12 ayın ihracatının da yüzde 3,6 ile 150 milyar 807 milyon dolara indiğini ortaya koydu.
Buna mukabil Haziran ayında ihracatta yaşanan kıpırdanma moral verdi. Haziranda dolar bazında ihracat yüzde 6,4 gerilerken, ihracatın kilogram değeri yüzde 5,4 arttı. Avrupa Birliği'ne (AB) ihracat dolar bazında yüzde 5,5 iniş; kilogram bazında yüzde 8,4 artış kaydetti. Euro bazında AB'ye ihracat ise Haziran ayında yüzde 14,7 arttı.

Birim fiyatlarda gerileme ve parite etkisi Haziran ayında da devam etti. Bu dönemde Euro/dolar paritesinin geçen senenin aynı ayına oranla yüzde 18 gerilemesinin aylık bazda ihracata 1,2 milyar dolar negatif etkisi oldu. 6 aylık toplam parite etkisi ise toplamda 6,8 milyar dolara dayandı. 2014'ün ilk 6 ayına göre ortalamada yüzde 19 gerileyerek 1,117 seviyesine inen parite etkili oldu.

Basın toplantısında ekonomiyi yorumlayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ""Dünya ticaretinin yüzde 10 daraldığı bir ortamda Türkiye ilk 3 ayda yüzde 2,3 büyüdü. Bu büyümeyi şu durumda olumlu görüyoruz." dedi.

2015 için tahminlerinin olumlu olduğunu vurgulayan Büyükekşi, şunları ifade etti:

"İhracatımızın son 6 ayda daha iyi bir tablo ortaya koyacağını tahmin ediyoruz. İhracatın artan katkısı ile daha güçlü büyüyeceğimize kanaat getiriyoruz. İleri ekonomilerin büyüyeceği öngörüleri bize bu dönemde yardımcı olacak. Malum Dünya Bankası en son raporunda 2015 dünya büyüme tahminini yüzde 2,8 olarak revize etti. Büyümeye ileri ülkelerde toparlanma tahminleri olumlu katkı sunuyor. Bu bağlamda ABD'nin yüzde 2,7, AB'nin ise yüzde 1,5'luk büyümesi bizim için önemli. Bilhassa Avrupa'da toparlanma ihracatımız için beklentilerimizi güçlendiriyor."

Yunanistan'ın durumuna da değinen Büyükekşi, şöyle devam etti:

"Yunanistan IMF'ye 1,6 milyar Euro borcunu ödemeyecek. Euro bölgesi tarafından sunulan 'Kurtarma Paketi'ni kabul etmedi. Görüşmeler bitirildi. Yunanistan Başbakanı, 5 Temmuz'da, 'tartışmalı kurtarma paketini' referanduma sunacağını açıkladı. IMF tarafından da dün gece teyit edildiği gibi temerrüde kapıldı. Her ne kadar AB ile görüşmeler, Yunanistan tarafından bitirilse de bu sorunun aşılacağına kanaatindeyiz."

Büyükekşi, Yunanistan'ın Euro'dan ayrılma ihtimalinin ihracat için önemli bir risk taşımadığını; çünkü iki ülkenin ticaretinin güçlü olmadığını dile getirdi.

TİM Başkanı, FED'in kararlarının da ilgi ile takip edildiğini anlattı. "FED'in Eylül ayında faiz artırımı şaşırtıcı olmayacak. Biz de sene sonuna kadar mutlaka kademeli bir faiz artışı öngörüyoruz. Son Eğilim Anketi'mizde ihracatçılarımızın yüzde 40'ı da 3-6 ay içerisinde faiz artırımını tahmin ettiğini bildirmişti. Faiz artırımı önemli. Onun için bizim bu dönemi güçlü ve kararlı bir hükümet ile karşılamamız gerekiyor." dedi.

Mehmet Büyükekşi, yeni hükümeti ihracat odaklı büyüme modeline odaklanması gerektiğine işaret etti.

Haziran ayında ihracatı ile ilgili bulguların bir bölümü şöyle:

• Sektörel olarak en büyük ihracatı 1 milyar 975 milyon dolarla otomotiv endüstrisi yaptı. Bu sektörü 1 milyar 463 milyon dolarla giyim ve 1 milyar 426 milyon dolarla kimyevi maddeler takip etti.
• En çok ihracat yapılan 5 ülke yüzde Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve Fransa olarak sıralandı. İhracat; Almanya'ya ihracat yüzde 9, İngiltere'ye yüzde 2, Irak'a yüzde 7, İtalya'ya yüzde 6, Fransa'ya t yüzde 16 geriledi.
• En çok ihracat yapılan 30 ülke içinde birinciliği yüzde 60 ile Suudi Arabistan elde etti. Mısır'a ihracat yüzde 18, Avusturya'ya ihracat 17 arttı.
• Haziran ayında Peru'ya ihracat yüzde 162, Cibuti'ye yüzde 157, Kongo'ya yüzde 148, Sudan'a yüzde 95, Fildişi Sahili'ne yüzde 80 arttı.
• Arap ülkelerine ihracat yüzde 3,3, Kuzey Amerika'ya yüzde 2 artarken, AB'ye ve Afrika'ya ihracat yüzde 6 azaldı.
• En çok ihracat yapan ilk 10 il içinde en büyük artışı Gaziantep yakaladı.
• Gaziantep'in ihracatı Haziran ayında yüzde 4,4, Manisa'nın ihracatı yüzde 3,6 arttı.
• Haziran ayında Bursa'nın ihracatı yüzde 1,4 düşerken, Adana'nın ihracatı yüzde 4,5, İstanbul'un ihracatı yüzde 6, Kocaeli'nin ihracatı yüzde 6,3, Ankara'nın ihracatı yüzde 11,7, İzmir'in ihracatı yüzde 13,1, Denizli'nin ihracatı yüzde 17,6 ve Sakarya'nın ihracatı yüzde 21,3 geriledi
CİHAN
01 Temmuz 2015 12:08
DİĞER HABERLER