HDP'li Ayhan, seçim sonrası atamaları Meclis'e taşıdı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, 7 Haziran seçimleri sonrası yapılan atamaları Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) taşıdı.

Ayhan, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yazılı şekilde yanıtlaması istemi ile Meclis'e 5 maddelik soru önergesi sundu. Ayhan, önergede "Kimi basın yayın organlarınca, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde bulunan yönetim kurulu üyeliğine, genel müdür yardımcılığına, Personel Dairesi Başkanlığına ve müsteşarlık gibi makamlara görevlendirmelerin yapıldığı, diğer yandan İçişleri Bakanlığı'nın kararı ile onlarca vali yardımcısı ve kaymakamın yeri değiştirildiği iddia edilmektedir." dedi.

Mevcut Bakanlar Kurulu'nun 'işgüder bakanlar kurulu' yetkisinde olduğunu savunan Ayhan, olağanüstü atamaların dışında atama yetkisinin bulunmadığını belirtti.
Mevcut Bakanlar Kurulu'nun görevini hatırlatan Ayhan, "Mevcut durumda bakanlar kurulunuz 'işgüder Bakanlar Kurulu' yetkisindedir. Bu süre zarfında idari ve ivedi işleri yerine getirmekle görevi sınırlandırılmıştır. İşgüder hükümet parlamento güvenine dayanmadığından önemli siyasal kararlar almamalı, önemli makamlara atama yapmamalıdır." ifadelerini kullandı.

Ayhan Başbakan Davutoğlu'na şu soruları yöneltti: "7 Haziran 2015 genel seçimlerinden sonra işgüder hükümet sıfatıyla hangi üst düzey makamlara atama yapılmıştır. Adı zikredilen bakanlıklarda bürokrat atamaları iddiaları doğru mudur? Şayet doğru ise hangi makamlara atama yapılmıştır? 7 Haziran 2015 genel seçimlerinden sonra kararname ile görev yerleri değiştirilen ve terfi ettirilen kaç vali yardımcısı, kaymakam ve emniyet müdürü bulunmaktadır. İşgüder pozisyonunda olan hükümetinizin gerçekleştirdiği bu atama ve yer değiştirmeler anayasanın ilgili maddesi ve teamüllere uygun mudur?"

Ayrıca işgüder hükümetin savaş senaryolarına dair demeç vermesinin bile yetki gaspı olduğunu dile getiren Ayhan, "Hükümetiniz 'işgüder hükümet' yetkisinde olmasından kaynaklı Anayasa'nın ilgili maddesi gereğince önemli siyasi kararlar alma yetkisinde değildir. Hal böyleyken Suriye'ye NATO, Birleşmiş Milletler vb. uluslararası kuruluşların onayı alınmadan bir müdahale ve başka bir ülkenin topraklarında 'tampon bölge' oluşturma gibi savaş kararları alma gündemdedir. Bu senaryonun bırakınız hayat bulması buna dair tarafınızdan demeçlerin verilmesi dahi 'yetki gaspı' değil midir?" diye sordu.
CİHAN
08 Temmuz 2015 15:05
DİĞER HABERLER