HDP'li vekil, TBMM'de Kürtçe dil kursu düzenleyecek

HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım, 1 Kasım seçimleri sonrası yeni Meclis şekillenir şekillenmez TBMM Başkanlığına Kürtçe dil kursu konusunda başvuru yapacağını söyledi.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen ve Kürtçe eğitimle ilgili eleştirilerini dile getiren Yıldırım, Kürt sorununun esasında bir Kürtçe sorunu olduğunu savundu. Kürtler için en ileri adımlar da atılsa Kürtçe anadilde eğitim olmadığı sürece bir anlamı olmayacağını belirten HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım, bin yıllık kardeşlik edebiyatı yapanların Kürtçe anadilde eğitimi savunmasının samimiyet göstergesi olacağını ileri sürdü.

1 Kasım sonrası yeni Meclis şekillenir şekillenmez TBMM Başkanlığına Kürtçe dil kursu konusunda başvuru yapacağını dile getiren Yıldırım, "Şuanda Meclis'te bulunan partilerimize mensup milletvekillerinden çok sayıda müracaat söz konusu oldu: 'Kadri Hoca ne olur Meclis çatısı altında bir Kürtçe kursunu düzenle.' Biz Türkler, Araplar, Süryaniler, Ermeniler Kürt olmayan Türkler vesaire milletvekilleri de biz bu dili öğrenmek istiyoruz. Ben de bunu memnuniyetle karşılayacağımı söyledim. 1 Kasım'dan sonra kısmet olursa ve Meclis yeniden şekillenirse, ben de yer bulursam yapacağım ilk işlerinden bir tanesi Meclis çatısı altında bir Kürtçe kursu düzenlemek olacak ve bu yönde de Meclis Başkanlığına resmen talepte bulunacam. Bu şekilde Kürtçeyi bilmeyen farklı kökenlerden gelen milletvekillerimiz ve Kürtçeyi bilmeyen Kürt milletvekillerimiz de bu kurslardan yararlanacaklar. Basın mensuplarına bu kurs bedava olacak. Ayrı bir kurs düzenleyin derseniz o zaman basın sınıfı oluşturacağız. Yeterki ara sıra bana mesaj gönderip biz hazırız deyin." diye konuştu.

1500 Kürdoloji mezunuyla ilgili bir soruya Yıldırım, bu mezunların 3 yıllık bir süre içinde olduğunu söyledi. Bunların önemli bir kısmının tezsiz yüksek lisans programıyla olduğunu belirten Yıldırım, kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını vurguladı. İlk iki yıl içinde 27 kişinin atandığını anlatan Kadri Yıldırım, bu yılda 12 kişinin atandığını kaydetti.

1500 öğretmen adayı içinde üç yılda 39 kişinin atamasının yapıldığını ifade eden Yıldırım, diğerlerinin umut ile umutsuzluk arasında beklediğini söyledi. Bu kadar ihtiyaç olmasına karşın son derece komik ve utanç verici bir rakam olduğunu anlatan Yıldırım, seçmeli Kürtçe dersini ilk yıl 20 bin küsur öğrencinin tercih ettiğinin söylendiğini, bu yıl ise rakamın verilmediğini kaydetti. 20-30 bin civarında bir kitlenin her yıl bu dersi seçtiğini anlatan Yıldırım, ataması yapılan bu öğretmenlerin bir köye bile yetmediğini söyledi.

Geçen yıl atanan öğretmenlerinin her birinin bir ile atandığını dile getiren Yıldırım, bir tanesinin de İstanbul'a atandığını belirterek "Artık İstanbul'u fetheder sanırım o atanan öğretmenimiz." ifadelerini kullandı. CİHAN
17 Eylül 2015 12:32
DİĞER HABERLER