HDP, Rusya uçağının düşürülmesiyle ilgili TBMM'de genel görüşme istedi

HDP, Türkiye ve Rusya arasında uçak düşürülmesi olayı ile başlayan gerilimlere ilişkin Anayasa'nın 98 ve içtüzüğün 101, 102, 103'üncü maddeleri uyarınca genel görüşme açılmasını istedi.

HDP Grubu adına Grup Başkanvekili İdris Baluken tarafından Meclis Başkanlığı'na verilen genel görüşme talebinde AK Parti'nin özellikle 2010 sonrası yürürlüğe koyduğu dış politikanın, her bir uluslararası gelişmede boşa düştüğü ve iflasın eşiğine geldiği ifade edildi. "Sıfır problem amacı sıfır komşu olgusuna dönmüştür." diyen Baluken, devletler düzleminde yaşanan mutakabiliyet sorununun, AK Parti tarafından çeşitli yapılarla ilişkiler kurulmaya çalışılarak giderilmek istense de bu politikanın sonucu Türkiye'ye ağır faturalar getirdiğini ve getirmeye devam ettiğini ifade etti.

Baluken, sözlerini şöyle sürdürdü: "Geldiğimiz dönem itibariyle İran, Suriye, Irak ile yaşanan sorunlara ek olarak Rusya ile yaşanan uçak düşürme krizi, AKP'nin yanlış dış politikasının kendi boyunu aşarak Türkiye halklarına fatura edilmesi şeklinde vuku bulmaktadır."

Dün düşürülen Rus uçağından sonrasındaki gelişmelerin Türkiye için tarihe not düşülecek bir krizin kapısının aralandığını kaydeden HDP Grup Başkanvekili, "Uzunca bir süredir AKP dış politikasının iflas yaşadığı göz önünde bulundurulursa, AKP'nin ortaya koyduğu pratik Türkiye halklarının geleceğine dair büyük kuşkuları ve sorunları ayyuka çıkarmaktadır. 24.11.2015 tarihinde SU 24 tipi Rus uçağı Türkiye hava sahasını ihlal ettiği ve on defa uyarılmasına rağmen bu ihlali bitirmediği iddiasıyla TSK'ya ait jetler tarafından düşürüldü. Uçağın düşürülmesi ve sonrasındaki gelişmeler Türkiye için tarihe not düşülecek bir krizin kapısını araladı. Rus uçağı düşürüldükten sonra ilgili siyasi ve askeri yetkililer ardı ardına açıklamalar gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı, Başbakan, TSK, Rusya, ABD, NATO, AB ve Suriye yaptıkları açıklamalarla Türkiye hava sahasının ihlal edilip edilmediğine dair birbirini tutmayan bilgiler kamuoyuna yansıttı. Uçağı TSK jetleri tarafından düşürülen Rusya uçaklarının Türkiye hava sahasını ihlal etmediğine dair elindeki uydu görüntülerini medya yoluyla tüm dünya kamuoyu ile paylaşırken NATO ise 'Sınır ihlali yapan uçağın düşürülmesi durumunu yakından takip ediyoruz' açıklaması yaptı. Türkiye ise siyasi yetkililer aracılığıyla Rus uçağının on defa uyarıldığı, uyarılara riayet etmeyince müdahale edildiği, açıklamasını yaptı. Bunun yanı sıra Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin'in açıklamalarındaki ayrıntılar Rus uçağının düşürülmesi olayının uluslararası ilişkiler açısından farklı boyutlara taşınacağını göstermektedir." diye konuştu.

Uçak düşürülmesinden sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yapmış olduğu 'Bu olay terörle mücadelenin ötesine geçmektedir. Bugün olanlar, teröristlerin suç ortaklarının bizi arkamızdan bıçaklamasıydı. Bugün yaşananları başka bir biçimde tanımlayamıyorum. IŞİD bir dizi ülkenin ordusu tarafından da korunuyor. Bu da, (IŞİD'lilerin) insanları en acımasız yöntemlerle nasıl öldürebildiklerini ve Avrupa'nın kalbinde nasıl terör saldırıları düzenleyebildiklerini açıklıyor' açıklamalarını hatırlatan İdris Baleken, olayın farklı mecralara tartışılacağının işaretinin verildiğini ifade etti.

HDP Grup Başkanvekili, sözlerine şöyle devam etti: "Ticari, siyasi ve diplomatik açılardan ciddi ilişkilerin bulunduğu Rusya ile yaşanan bu krizin özü, AKP'nin dış politikadaki yanlışlarıdır. Avrupa Birliği müzakerelerini donma noktasına getiren, ABD ile Suriye'de ciddi çelişkileri devam eden, Ortadoğu'da müteffik ağı zayıflayan ve en son da Rusya ile krizin eşiğine gelen AKP, ülkemizde ve bölgemizde bulunan tüm halkları zarar görmesi muhtemel bir konuma getirmiştir. Türkiye'nin Suriye politikasını mezhepçi bir hat üzerinden oluşturduğu ve Kürtlerin kazanım elde etmemesini istediği için de IŞİD, El Nusra ve Ahrar u Şam gibi çetelere destek verdiği tüm dünya kamuoyunun gündemindedir. AKP'nin mezhepçi ve Kürt karşıtı politikası kapsamında çetelere destek vermesi, başta Kürtler, Türkmenler olmak üzere Suriye'deki tüm halkların zarar görmesine yol açmaktadır."

Yaşanan olaylardan dolayı Rusya ile ekonomik ilişkilerin zarar göreceğini kaydeden İdris Baluken, "Rusya ile doğalgaz, turizm başta olmak üzere birçok alan üzerinden gelişen devasa ekonomik kapasitenin hasar görmemesi kaçınılmazdır. Rusya uçağının düşürüldüğü gün borsanın büyük zarar görmesi ve doların ani yükselişi ekonomide alarmların çalmasına neden olmuştur. Bölgesel barış konusunda başat öznelerden biri olan, Çin ve İran'la koordineli hareket eden Rusya'yla bu tarz sorunlar yaşamak, Türkiye'ye her açıdan zarar getirecek bir duruma tekabül etmektedir. HDP olarak AKP'nin gittikçe artan oranda tüm Türkiye ve Ortadoğu halklarına kabaran şekilde fatura edilen dış politikasından vazgeçmesi gerektiğini düşünüyoruz. Yine gruplar ve gayri meşru yapıların değil, Ortadoğu halklarının ve Türkiye halklarının yararını önceleyen bir dış politikanın acilen devreye konması gerektiğini ifade ediyoruz. AKP'nin Suriye'de Kürt halkı başta olmak üzere oradaki tüm halkların iradesini esas alması gerektiğini ve politikasını da buna göre kurması gerektiğini düşünüyoruz. Demokratik Cumhuriyeti inşa etmiş bir Türkiye'nin bölgesel barışın tesisinde muazzam bir işlev göreceği gerçekliği nettir." diyerek sözlerini tamamladı. CİHAN
25 Kasım 2015 12:35
DİĞER HABERLER