HDP'den alkışlı protesto, CHP'ye tepki

HDP'den alkışlı protesto, CHP'ye tepki
TBMM Genel Kurulu'nda dokunulmazlıklarla ilgili teklifin kabul edilmesinden sonra HDP'lilerden alkışlı protesto geldi.

Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili teklifin kabul edilmesinden sonra AK Partili milletvekilleri sonucu alkışlarken, HDP’li milletvekilleri de AK Partili milletvekillerini alkışlayarak tepki gösterdi.

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, "Bizim açımızdan meşruiyeti olmayan bir tablodur. Toplumsal muhalefetin daha güçlü, daha etkili biçimde -Ankara'daki çıplak gerçeği de görerek- bundan sonra iradesini ortaya koyması gerekir. Biz çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu fotoğraf tahammülsüzlüğü gösteriyor. AKP, CHP, MHP için siyaset üzerinden çözüm bulma arayışlarının bir anlam ifade etmediğini gösteriyor. Kendileri için ifade, örgütlenme özgürlüğü ve siyasal yollarla çözümün zorlanmasının bir karşılığı olmadığını gördük. Ama demokratik siyaseti güçlendirecek tek yer parlamento değildir. dedi. HDP'li İdris Baluken de "CHP''nin darbeye evet dediğini" ifade etti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda AK Parti’nin dokunulmazlık teklifi 376 oyla kabul edilerek yasalaştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yasayı onaylamasının ardından kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, ilgili dosyaları başta savcılıklar olmak üzere gereğinin yapılması için yetkili makamlara gönderecek. Bir milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasıyla milletvekilliği düşmüyor, maaşını ve diğer sosyal haklarını alıyor. Milletvekili eğer tutuklanmamışsa Meclis’e gelip yasama çalışmalarına da katılabiliyor. Ancak milletvekili hakkındaki ceza kesinleştikten sonra Meclis Genel Kurulu’nda okunuyor ve o zaman milletvekilliği düşmüş oluyor.

Öte yandan AK Parti Genel Başkan adayı Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı Binail Yıldırım, TBMM Genel Kurulu’nda AK Parti milletvekillerinin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Tebrikleri kabul eden Yıldırım, milletvekilleri ile fotoğraf çektirdi. Milletvekilleriyle sohbet eden Başbakan Ahmet Davutoğlu da milletvekilleriyle fotoğraf çektirdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ ise oy kullandıktan sonra kulise geçti.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, en son Meclis’te milletvekillerine ait toplam 682, Adalet Bakanlığı’nda olup henüz Meclis’e havale edilmeyen 105 dokunulmazlık dosyası bulunduğunu söyledi. HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen ise “AKP ve MHP ile birlikte hareket eden en az 20 CHP’li milletvekili çıktı. Konuyu Anayasa Mahkemesine götürmek için kaç CHP’li var göreceğiz.” değerlendirmesinde bulundu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da TBMM’den ayrılırken dokunulmazlık teklifinin kabul edilmesiyle ilgili “Hayırlı olsun.” dedi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de “CHP darbeye ‘Evet’ dedi. ‘Seni Başkan Yaptıracağız’ mesajı verdi. Hayırlı olsun…” ifadelerini kullandı.

20 Mayıs 2016 16:31
DİĞER HABERLER