Kars İl Sağlık Müdürlüğü, bebeklerde kalça displazisi (GKD) hastalığıyla ilgili 62 pratisyen hekime eğitim verdi.
Kars İl Sağlık Müdürlüğü bebeklerde gelişimsel kalça displazisi (GKD) hastalığıyla ilgili bilgilerinin yenilenmesi amacıyla 62 pratisyen hekimi eğitimden geçirdi. Eğitimde, sağlık personelinin saptadığı riskli bebeklerin veya GKD şüpheli olguların USG için yönlendirilmeleri, sorunlu bebeklerin ilgili ortopedist tarafından muayene edilmelerinin sağlanması konuları üzerinde duruldu.
Kars Devlet Hastanesi Konferans Salonu'nda düzenlenen programın eğitmenliğini üstlenen Dr. Çağlar Alp, GKD olarak adlandırılan hastalığın erken tanı konulup tedavi edilmediği takdirde kalıcı sakatlıklara yol açabileceğini belirterek, Türkiye'de her 100 yeni doğan bebekten 1'inde GKD vak'asına rastlandığını söyledi. Tüm hastalıklarda olduğu gibi GKD hastalığında da erken tanının önemli olduğunu ifade eden Dr. Alp, "Erken tanı, erken ve uygun tedaviyi beraberinde getirir. Bu şekilde tedavi başarısı artarken, tedavinin zorluğu, komplikasyon riski, sosyoekonomik sorunlar ve hastalık oranı ciddi oranda azalma eğilimi gösterir. Erken ve başarılı GKD tedavisi gören çocuklarda sağlıklı çocuklara göre fiziksel ve psiko-sosyal açıdan belirgin farklılıklar ortadan kalkar." şeklinde konuştu.
GKD'nin doğum sonrası bebeğin bacağının çekilip çıkarılması suretiyle ortaya çıkan bir hastalık olmadığını bildiren Dr. Alp, şunları söyledi: "Eskiden tüm GKD vakalarının doğuştan itibaren var olduğu ve ilerleyen zamanlarda hastalığın daha da ilerlediği düşünülürdü. Fakat GKD tanısı konan çocukların bazılarının, ilgili muayene ya da ultrason tetkikleri normal olduğu halde ileride böyle bir durumla karşılaştığı da görülebiliyor. Ayrıca bebeğin kundaklanması bu riski artırıyor. Bu nedenle bebeklere sıkı ve kalça hareketini engelleyen kıyafetlerin kesinlikle giydirilmemesini öneriyoruz."
Ailede GKD öyküsü bulunanların, ilk doğan kız bebeğin, çoğul gebeliğin, amniyon sıvısı anormalliğinin, makat duruşu ya da bebeğin ayağında içe, dışa, yukarı dönüklük gibi şekil bozukluklarının risk faktörleri arasında olduğunu bildiren Çağlar Alp, GKD tedavisinde özellikle yaşamın ilk 2- 3 ayının altın dönem olduğuna dikkat çekti.
Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç ise "Geleceğimiz ve umudumuz olan çocuklarımızın en iyi koşullarda ve sağlıklı olarak dünyaya gelmeleri, fiziksel, ruhsal ve zihinsel anlamda donanımlarının en üst düzeyde olması bizim için çok önemli." diyerek, şunları ifade etti: "Amacımız ilimizde 1. basamak tedavi hizmetlerini daha da yaygın hale getirebilmek. Çocuk sağlığına yönelik programların temel hedefi artık yalnızca ölümleri önlemek, hastalık ortaya çıktıktan sonra iyileştirmek için uğraşmak değil, hastalık ortaya çıkmadan buna zemin hazırlayan koşulları önceden saptayarak önlenmek ya da erken tanı sayesinde hastalığı neredeyse tamamen ortadan kaldırmak şekline dönüştü. Bu anlamda yapılan taramalar gerek çocuklarımızın sağlığı gerekse bizim için büyük önem taşıyor."