Türk Sağlık-Sen üyesi hemşireler, yoğun iş yükü ve fazla mesai gerekçesiyle Gazi Üniversitesi Hastanesi önünde 'maskeli, hunili' eylem yaptı.
Gazi Üniversitesi Hastane bahçesinde bir araya gelen hemşireler, 'Vurur yüze ifadesi, yine mi mesai bitanesi', 'Baskılar bizi yıldıramaz', 'Hemşireler kan ağlıyor', 'Çocuğumu gören var mı?' pankartları taşıdı. 'Yönetim uyuma hemşirene sahip çık', 'Köle değil hemşireyiz' sloganları atan grup, hastane bahçesinde yürüyüş düzenledi.
Yürüyüşün ardından bir konuşma yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, bütün hemşirelerin sorumluluk içinde olduğunu ve duyarlı bir sağlık hizmeti için gayret içinde olduklarını söyledi. Avrupa ile karşılaştırma yapıldığında Türkiye'deki en fazla personel ihtiyacının hemşireler olduğunu belirten Kahveci, şunları kaydetti: "Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'nin içinde yer aldığı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi'nde 100 bin kişiye düşen ebe, hemşire sayısı hemşire yetersizliğinin ve buna bağlı iş yükünün fazlalığının en bariz örneğidir. DSÖ'de her 100 bin kişiye düşen ebe sayısı ortalama 802 iken, Türkiye'de ise bu rakam 251'dir. Bunun anlamı Avrupa'da 3.2 ebe, hemşirenin yaptığı işi Türkiye'de 1 ebe, hemşire yapmaktadır. Bu aynı zamanda hemşire ve ebelerimizin Avrupalı meslektaşlarına göre 3.2 kat fazla iş yoğunluğuna sahip olduğunu ve çalıştıklarını da göstermektedir."
Hemşirelerin aşırı iş yükü, acı içindeki hastalarla birlikte olması nedeniyle yaşadıkları duygusal stres, gece ve uzun çalışma koşullarının onların tükenmesine neden olduğunu kaydetti. Üniversite hastanelerinde hemşire eksiliğine acil çözüm getirilmesi gerektiğini vurgulayan Kahveci, hükümetin kadro tahsisi yapmasını istedi. Kahveci, çözüm üretilmesi için atılacak diğer bir adımın ise personel sayısına göre sağlık hizmeti planlamasının yapılması olduğunu ifade etti.
Yapılan açıklamanın ardından öğle saatine kadar iş bırakan hemşireler, müzik eşliğinde halay çekti. CİHAN