Henüz yapılmadan antika değeri kazanıyor

Henüz yapılmadan antika değeri kazanıyor -Bitlisin Ahlat ilçesinde yaklaşık 500 yıllık ceviz ağacından üretilen bastonlar, yapımına başlanmadan antika değeri kazanıyor
BİTLİS (A.A) - Oktay Bayar - Bitlisin Ahlat ilçesinde yaklaşık 500 yıllık ceviz ağaçları ile üretilen bastonlar, yapımına başlanmadan antika değeri kazanıyor.
     Uzun yıllardır baston üretiminin yapıldığı Ahlatta, yurt içi ve yurt dışına satışı yapılan bastonlar, usta ellerde şekil buluyor.
     Hammaddesini, Ahlat, Adilcevaz ve Hizan ilçelerinde yetiştirilen ceviz ağaçlarının oluşturduğu bastonlar, 7den 77ye herkesin dikkatini çekiyor.
     Baston ustası Refa Gökbulak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ceviz ağacından üretilen bastonların her zaman revaçta olduğunu belirterek, son zamanlarda 500 yıllık ceviz ağacından yapılan bastonların büyük beğeni topladığını söyledi.
     Baston yapımında kullanılan ağacın 500 yıllık olduğunu duyan müşterilerin şaşkınlıklarını gizleyemediğini anlatan Gökbulak, Hammaddesi 500 yıllık ceviz ağacı olan bastonlar, henüz yapımına başlanmadan antika değeri kazanıyor dedi.
     Gökbulak, ilçenin dağlık alanlarında kuruyan ya da meyve vermeyen ağaçları satın alıp, keresteye dönüştürdüklerini bildirerek, şöyle konuştu:
     Kereste haline gelen ceviz ağacını işlemeye başlıyoruz. Önce bastonun kaba halini oluşturuyoruz. Yani yuvarlama işlemini yapıyoruz. Ardından, yontma ve zımparalama işlemine geçiyoruz. Daha sonra bastonun baş kısmını isteğe göre, at, kurt, güvercin, ördek, yılan, kartal, topuz, arı gibi modellerde işliyoruz. Son olarak zımparalama işlemini de yapıp bastonu cilalıyoruz. Genç bir ağaçtan üretilen bastonu bir ya da iki günde bitirirken, asırlık ceviz ağacından ürettiğimiz bastonları dört günde tamamlıyoruz. Çünkü asırlık ağaçlar daha sert bir yapıya sahip olduğu için bastonun yapımı da oldukça zor oluyor.
     Müşterilerin genelde asırlık ceviz ağaçlarından yapılan bastonlara rağbet gösterdiğine değinen Gökbulak, bu tür bastonların diğerlerine göre daha hafif ve sağlam olduğunu ifade etti.
     Gökbulak, asırlık ceviz ağaçlarının, bölgedeki coğrafi olayları damarlarına resmettiğine dikkati çekerek, bu tür ağaçlardaki renk ve deseni başka bir ağaçta bulmanın imkansız olduğunu dile getirdi.
     Ceviz ağacını eşsiz kılan olgunun, üzerindeki renk ve desenler olduğunun altını çizen Gökbulak, Bu tür asırlık ağaçlardan yaptığımız bastonlarda figür kullanmamıza gerek kalmıyor. Ağacın kendisinde bulunan doğal desenler müşterilerin daha çok hoşuna gidiyor diye konuştu.
    
     Yayıncı: Levent Harman
16 Ekim 2012 11:18
DİĞER HABERLER