"Her ay 1 otobüs firması kepenk

"Her ay 1 otobüs firması kepenk kapatıyor" -Havayolu seferlerinin yaygınlaşması ve Yüksek Hızlı Tren yatırımlarıyla hakim rollerini yitiren karayolu yolcu taşımacıları, sektörün daha fazla yara almaması için teşvik uygulanmasını ist
İZMİR (A.A) - Ufuk Kırabalı - Türkiyede yakın zamana kadar yolcu taşımacılığının bel kemiğini oluşturan karayolu taşımacılığı sektörü, havayolu seferlerinin yaygılaşması ve Yüksek Hızlı Tren yatırımlarıyla içine düştüğü dar boğazdan kurtularak ayakta kalabilmek için destek bekliyor.
     TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Meclisi Üyesi ve İzmir Otobüs ve Terminal İşletmeleri AŞ (İZOTAŞ) İşletme Müdürü Bülent Korkmaz, sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini AA muhabirine değerlendirdi.
     Karayolu yolcu taşımacılığının, havayolu ve demiryolu yolcu taşımacılığında son 10 yılda kaydedilen gelişimle ters orantılı şekilde güç kaybettiğini ifade eden Korkmaz, sektörün hızla küçüldüğünü dile getirdi.
     Korkmaz, sektörün içerisinde bulunduğu durumun firma sayısına ve yolcu kapasitelerine yansıdığını belirterek, şunları kaydetti:
     "Bundan 10 yıl öncesine baktığımızda, D1 yetki belgesi sahibi 600 olan otobüs firması sayımız, şu an 330 seviyelerinde. Otobüs firma sayısında hızlı bir düşüş var, aşağı yukarı her ay 1 firma kepenklerini kapatıyor. Bununla birlikte yolcu sayısında da müthiş bir düşüş var. Sefer sayılarında geçen yıllara kıyasla yüzde 30 civarında bir düşüş var. Otobüs doluluk oranları da yüzde 40 seviyesinde bulunuyor"
    
     -"En çok, uzun hatlar etkilendi"-
    
     Yaşanan gelişmelerden en çok uzun hatta çalışan firmaların etkilendiğine işaret eden Korkmaz, "Özellikle 600 kilometre ve üzeri mesafelerde firma sayıları müthiş bir düşüş gösteriyor. Uzun hatta geçmişte günde 2 veya 3 sefer yapan firmalar, seferlerini günde 1e düşürmeye başladılar. Bu firmalar yılın 8 ayında iş yapamaz hale geldi. Bu firmalarımız, bu 8 aylık dönemde ya seferlerini tümüyle kesiyor ve sadece işin olduğu 4 aylık dönemde seferlerini açıyorlar veya haftada 1 gün, 2 gün sefer yapar hale geldiler" diye konuştu.
     Korkmaz, karayolu yolcu taşımacılığı sektörünün paydaşlarıyla birlikte 4-5 milyon insan için geçim kapısı olduğunu ve sektörün daha fazla yara almaması için desteğe ihtiyaç duyduğunu ifade etti.
     Sadece İzmir Şehirlerarası Otobüs Terminalinin, 10 bin kişi için doğrudan gelir sağlayan bir yer olduğuna dikkati çeken Korkmaz, şunları söyledi:
     "Destek için sektör temsilcileri, federasyonlar tarafından bakanlığa gerekli müracaatlar yapıldı. Mazotta ÖTVnin yüzde 50 indirilmesi konusunda yazışmalar ve görüşmeler devam ediyor, ayrıca biletlerde KDV oranının yüzde 8e indirilmesi konusu var. Turizm konusunda belli konularda yüzde 18 olan KDVyi devletimiz yüzde 8e düşürdü ancak otobüs firmalarındaki biletlerde KDV oranı 18de duruyor. Bunla da ilgili görüşmeler devam etse de herhangi bir somutlaşan bir şey yok."
    
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
18 Nisan 2013 11:30
DİĞER HABERLER