Her beden tükettiği yiyecekten farklı kalori alır

Diyete girenlerin ilk öğrenmek istediği şey besinlerin kalori miktarı oluyor. Ancak birçok insan gıda paketlerinin üzerindeki kalori değerlerinin gerçeği yansıtıp yansıtmadığı konusunda endişeli. Ayrıca kaynatma, kızartma, soteleme, terbiye gibi ön işlemlerin kalori miktarını değiştirip değiştirmediği kafaları karıştıran bir diğer etken.

Sızıntı Dergisi'nin Aralık sayısında yer alan habere göre; aynı gıdadan eşit miktarda yiyen kişilerin, aynı miktarda enerji almayabileceklerine, kaynatma, pişirme, terbiye gibi işlemlerin, yiyeceklerin kimyasına, dolayısıyla kalorisine tesir ettiğine dikkat çekiliyor. Gıdaların sindirim sisteminden geçerken değişime uğradığı ve sindirim sisteminde bulunan bakteri popülasyonunun ihmal edilemeyecek derecede farklı olduğu belirtiliyor. Bu sebeplerden dolayı, kişilerin aynı tür ve miktardaki gıdalardan aldıkları kalorinin farklı olduğunun altı çiziliyor. Ömer Faruk Aydın'ın hazırladığı haberde, bu farklılıklar dikkate alınmadan yapılan kalori hesabının yanlış olabileceğine, sadece gıda etiketlerine ve gıdaların kalori değerlerine dayalı kalori hesaplamanın, kilo vermeye yetmeyebileceğine, etiketler üzerinde belirtilen kalori değerlerinden yola çıkarak, sağlığı iyileştirici ve koruyucu bir diyet programı uygulamanın, istenilen neticeyi vermeyebileceğine dikkat çekiliyor.

"KALORİ MİKTARI KİŞİYE GÖRE NASIL DEĞİŞİYOR?"

Sızıntı Dergisi'nde yer alan haberde, sağlam hücre duvarları sebebiyle parçalanamayan gıda maddelerinin tam olarak sindirilmeden vücudumuzdan atıldığında, bu besinlerdeki kalori miktarının tamamının alınmasının mümkün olmadığına değiniliyor. Fıstık, yer fıstığı ve badem gibi yemişlerin, kendileriyle aynı seviyede protein, yağ ve karbonhidrat ihtiva eden diğer gıdalara göre daha az ve zor sindirildiğine, yapılan bir araştırmada badem yiyen kişilerin, paketin üzerinde porsiyon başına 170 kalori yazmasına rağmen, sadece 129 kalori aldıklarının görüldüğü belirtiliyor.

Sağlıklı beslenmek ve gıdalardan alınacak kaloriyi azaltmak isteyenler için en uygun diyetin, işlenmiş, kızartılmış, iyi pişirilmiş gıdalar değil, kepekli, lifli, çiğ veya haşlanmış gıdalar olduğu belirtiliyor. Sağlıklı beslenmenin, sadece gıdanın türüne bağlı olmadığı, onun nasıl pişirildiğine, ön işlemlerden geçirilip geçirilmediğine, yavaş veya hızlı çiğnenerek yutulmasına kadar birçok faktörün etkili olduğu vurgulanıyor. CİHAN
08 Aralık 2015 15:41
DİĞER HABERLER