Genel Kurul'da konuşulanları kelimesi kelimesine kaydediyorlar ama olay bildiğiniz gibi değil!
TBMM Genel Kurulu yakın dönemde milletvekilleri arasında yaşanan sert tartışmalarla gündemde... Geçtiğimiz günlerde AK Parti ve CHP'li vekillerin yumruklu kavgaya varan tartışması da tutanaklara yansıdı. O anlarda yaşananlar
kürsünün hemen yanında yer alan stenograflar tarafından saniye saniye kayıtlara geçirildi. Genel Kurul'un tam ortasında harıl harıl çalışan
bu ekip TBMM'ye gelen herkesin dikkatini çekiyor. Ekiple ilgili öyle bir detay var ki,
hem ziyaretçileri hem de milletvekili olarak ilk kez Meclis'e giren isimleri hayrete düşürüyor. İşte herkesin merak ettiği stenografların görevi ve görenleri şaşkına çeviren yöntemi...
Meclis Genel Kurulu'nda görevli stenograflar, bütün milletvekillerinin konuşmalarını steno ile not ediyor. (Kırmızı çerçeveli bölümde oturanlar)
Dönem başında Meclis’e gelen milletvekilleri, stenografların yazdıklarından kendi konuşmalarının kaydına bakmak istiyor ancak steno yazısı ile karşılaşınca şaşırıyor.
Stenografi, kelimeler yerine sembollerden oluşan, konuşma hızında yazma sisteminin adı. Bu alfabeyle yazanlara "stenograf" deniliyor. Eldeki verilere göre Stenografi'yi ilk kullananlar Romalılar.
Steno, Roma'nın ünlü devlet adamı Cicero'nun senatodaki konuşmalarını yazıya döken azatlı kölesi Marcus Tullius Tiro tarafından bulundu ve kısa sürede okullarda yaygınlaştı. Bizde de ilk kez Osmanlı döneminde kullanılan steno, Avrupa ülkeleri ve Amerika'da da kullanılıyor.
Bu yazı türünde, uzun bir kelimeyi tek ve basit bir şekille yazmak mümkün.
Latince harflerle 10 dakikada yazılacak bir metin steno ile bir dakikada yazılabiliyor. Stenografi, Türkiye'de şu an itibariyle sadece TBMM'de kullanılıyor.
BAZI İSİM VE CÜMLELERİN STENO İLE YAZILIŞI
Türkiye Büyük Millet Meclisi
Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül
Nihayet Türkiye'ye bahar geldi
TBMM Başkanı Cemil Çiçek tarafından tüm bakanlıklara gönderilen bir yazıyla, stenografi kursuna katılmak üzere birer kişinin görevlendirilmesi istendi. 19 bakanlıktan gelen personele, Meclis’in uzman stenografları kurs veriyor.
TBMM Genel Sekreteri Dr. İrfan Neziroğlu, Meclis'in en önemli tecrübelerinden birinin stenografi olduğunu ve bunun diğer kurumlarla paylaşılmasına önem verdiklerini belirtiyor.
SAMANYOLUHABER.COM