HESA Direktörü Taş: Türkiye'nin döviz kaynakları eriyor

Hukuk Etik Siyaset Araştırmaları (HESA) Ekonomi Araştırmaları Merkezi Direktörü Doç. Dr. Ramazan Taş, Türkiye'nin iki ana döviz kaynağı olan ihracat ve turizm gelirlerinde aylardır devam eden peş peşe ve çift haneli bir çöküş yaşandığını belirtti. Taş, TÜİK verilerine göre, Türkiye'nin 2015 Nisan-Haziran dönemini kapsayan 2. çeyrekte turizm gelirleri yüzde 13.8 azalırken, 2015 yılı Temmuz Ayı ihracatı ise yüzde 16.2 azaldığını ve buna bağlı olarak Türkiye'nin döviz kaynaklarının eridiğine dikkat çekti.

Doç. Dr. Ramazan Taş, TÜİK'in açıkladığı ihracat ve turizm gelirlerine ilişkin olarak yazılı bir basın açıklaması yaptı. İhracat ve turizm gelirlerindeki çift haneli düşüşlerin, Türkiye ekonomisinde üç büyük makro ekonomik bozulmaya yol açacağını savunan Taş, şunları kaydetti: "Birinci olarak ülkeye giren döviz miktarı sert bir düşüş gösterdiği için cari açığın finansmanı giderek daha da zorlaşacak, cari açığın sürdürülebilirliği tartışmaya açılacak, Türkiye'nin risk ülke riski artacaktır. Risk artışının göstergesi olan Credit Default Swap (CDS), yani kredi temerrüt swapı 300-500 puana çıkacaktır. Türk Hazinesi, dolayısıyla Türk halkı, aldığı borçlar için gelişmiş ülkelere oranla ekstradan yüzde 3-yüzde 5 daha fazla faiz ödeyecektir. İkinci olarak giderek azalan döviz arzı döviz talebini karşılayamadığı için sürekli bir kur şoku yaşanacak, döviz kurundaki mevcut sıçrama giderek daha da sertleşecektir. Üçüncü olarak, cari açığın finansmanını sağlamak ve yerli döviz talebini karşılamak için Merkez Bankası döviz rezervleri kullanılacak, Merkez Bankası'nın döviz rezervlerindeki 2015'in ilk 8 ayında yaşanan 5 milyar dolarlık erime artarak devam edecektir."

Ekonomist Taş'a göre, Türkiye'nin ihracattaki yüzde 16.2'lik çöküşün temelinde geleneksel ihracat pazarlardan olan Rusya pazarında yüzde 47, AB pazarında yüzde 20 pazar payının kaybedilmesi ve sanayi sektörünün yüzde 2 küçülmesi, ihraç mallarının içinde ileri teknoloji ürünü yoğunluğunun çok düşük olması (yüzde 3.3), yani yenilikçi ürün üretim ve ihracat kapasitenin çok yetersiz olmasının yatmakta olduğunu dile getirdi. Taş, turizm gelirlerindeki yüzde 13.8'lik azalmanın temelinde ise terör olaylarının artması sonucu ortaya çıkan güvenlik sorunu ile Rusya ve Çin'de yaşanan ekonomik durgunluk olduğunun altını çizdi. CİHAN
31 Ağustos 2015 15:32
DİĞER HABERLER