'Hesap işletim ücreti için Hakem Heyeti'ne veya Tüketici Mahkemesi'ne başvurun'

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkan Vekili Rıdvan Yıldız, hesap işletim ücretinin iadesi için Tüketici Hakem Heyeti'ne veya Tüketici Mahkemesi'ne başvurulması gerektiğini bildirdi.

Yıldız, ücret için genel mahkemelere müracaat edilmemesi tembihinde de bulundu.

Danıştay İdari Dava Daireleri'nin hesap işletim ücretinin yürütmesini durdurmasının yankıları devam ederken TÜSODER Genel Başkan Vekili Avukat Yıldız'dan önemli uyarılar geldi.
Yıldız, şunları kaydetti:

"TÜSODER olarak açtığımız davada hesap işletim ücretinin yürütmesi durdurulmuş, tüketicilerin kendilerinden yapılan bu kesintileri geri isteme imkânı doğmuştur. Ancak ücret için Yargıtay'ın bir kararı üzerinden Tüketici Hakem Heyeti yerine genel mahkemelere başvurulması gerektiği yönünde yapılan açıklamalar gerçeği yansıtmamaktadır. Söz konusu Yargıtay'ın bu kararı 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'dan önce verilmiş ve esasında Bankacılık Kanunu'nun 76/2 hükmüne de aykırı, yanlış bir karardır. Ayrıca hukukta normlar hiyerarşisi vardır ve Kanun, yargı kararlarından üstündür. Kaldı ki Yargıtay kararları emsal teşkil etse de bağlayıcı değildir. Üstelik yeni Kanun açıkça tüketiciler ile bankalar arasındaki tüm bankacılık işlemlerinde yetkiyi Tüketici Hakem Heyeti ve Tüketici Mahkemesi'ne vermiştir. Bu sebeple vatandaşlarımız hesap işletim ücreti iadesi için 3,480 liranın altında ise Tüketici Hakem Heyeti'ne, daha yüksek tutarlar için Tüketici Mahkemesi'ne başvurmalıdır. Tüketiciler, yanlış açıklamalardan edindiği bilgiyle genel mahkemelere başvurdukları takdirde 2 bin ila 2 bin 500 lira TL yargılama masrafı ve vekâlet ücreti ödemek zorunda kalabilirler."

Yıldız, tüketicilerin hesap işletim ücretinin iadesi için takip edilecek yolları ise şöyle sıraladı:

"İlk adım olarak bankalardan 10 yıl geriye dönük ödediğiniz hesap işletim ücretinin dekontlarını ve bu bedellerin tarafınıza iadesini yazılı şekilde talep edin. Bankalar, Bankacılık Kanunu'nun 76'ncı maddesi gereği dekontları vermek zorundadır. İkinci adım olarak banka, yazılı talebinize rağmen hesap işletim ücretini iade etmez veya cevap vermezse bir dilekçe ile ikamet ettiğiniz ilçedeki Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurunuz.
Üçüncü adım olarak Tüketici Hakem Heyeti'nden hesap işletim ücretinin iadesi kararı çıktığında icra müdürlüklerine başvurarak ilamlı icra takibi yoluyla haksız olarak sizden alınan hesap işletim ücretini tahsil edebilirsiniz."
CİHAN
04 Şubat 2016 12:16
DİĞER HABERLER