Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve aralarında emniyet müdürlerinin de bulunduğu 33 kişinin, El-Kaide terör örgütü ile bağlantılı olduğu öne sürülen Tahşiyeciler grubuna kumpas iddiasıyla yargılandığı davaya devam ediliyor. Hidayet Karaca'nın avukatı Aynur Tuncel Yazgan, iddianamenin içerisinde hukuka aykırı delillerin bulunduğunu belirterek, bu hukuka aykırı delillere iddianamede yer verilmesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu kaydetti.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmada Hidayet Karaca ile birlikte emniyet müdürleri Ömer Köse, Yurt Atayün, Ali Fuat Yılmazer ile 9'u tutuklu ve tutuksuz emniyet mensupları hazır bulundu. Mahkeme heyeti salona gelmeden katip, yoklama almaya bayladı. Bu duruma itiraz eden polis avukatları, katibi, heyet gelmeden böyle bir şey yapamaya yetkili olmadığı konusunda uyardı. Saat 11.00 sıralarında heyetin salona gelmesiyle başlayan duruşmada, mahkemeye gelen evraklar okundu. Mahkeme başkanı, iddianamenin okunması sonrası avukatların taleplerinin karara bağlanacağını kaydetti.
Hidayet Karaca'nın avukatı Aynur Tuncel Yazgan, iddianamenin içerisinde hukuka aykırı delillerin bulunduğunu belirterek, bu hukuka aykırı delillere iddianamede yer verilmesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu kaydetti. Yazgan, "İddianamenin üçüncü bölümünün 191 ve 196. sayfasında ve beşinci bölümdeki 289. sayfalarda bir kağıt parçasından bahsediliyor. Youtuba'a müvekkilimle ilgili bir ses kaydı düşmüş ama dosyada böyle bir ses kaydı yok. Savcı, soruşturma aşamasında bu kaydı soru olarak yöneltiyor ama daha sonra sormaktan vazgeçiyor. Bu kağıt parçasının iddianamede kullanılması da söz konusu. Burada fiili bir ikame olmayacak mı? 191, 196 ve 289. sayfaların okunmamasını talep ediyoruz." dedi.
Karaca'nın avukatlarından Fikret Duran da hukuka aykırı delillerin toplandığını belirterek, "İddianame okunmadan bunların ayrılarak, ayrı bir yargılama konusu yapılmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Fethullah Gülen'in avukatı Nurullah Albayrak ise, bu davaya konu edilen iddialarla ilgili müvekkilinin daha önce yargılanarak beraat ettiği söyledi. Albayrak, 'silahlı örgüt üyeliği' iddiasıyla yeniden yargılama yapılamayacağını hatırlatarak, "Daha önce bir karar varsa yeni bir dava açılamaz. Önceki iddianame ile şimdiki iddianameyi karşılaştıralım." diyerek, mükerrer (tekrar) yargılama olamayacağının altını çizdi.
Bunun üzerine Hakim Canel Rüzgar da, davanın yeni eylemler nedeniyle açılan bir dava olduğunu savundu.
AVUKAT TURANLI: ONLAR POLİS, BİZİMKİLER NE?
Avukat Ömer Turanlı, müvekillerinin devlet memuru olduğunu belirterek, yasaya göre soruşturma izni alınmasının gerekli olduğunu kaydetti. Ancak müvekkilleri hakkında soruşturma izni alınmadan dava açıldığından bu eksikliğin giderilmesini istedi. Turanlı, Ethem Sarısülük davasını örnek göstererek, davanın sanığı polis hakkında önce soruşturma izni alındığı, sonra soruşturmanın yapıldığını hatırlattı. Turanlı, "Onlar polis, bizimkiler ne? Aynı kanun, aynı hükümlerin uygulanmasını istiyorum" diyerek örgüt üyeliği suçlamalar haricindeki iddiaların, soruşturma izni sonrasında dikkate alınmasını talep etti.
Avukat Ömer Kavili de söz alarak, reddi hakim talebini karara bağlayarak reddeden İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nin duruşma tutanakları deşifre edilmeden karar verdiğini açıkladı. Kavili, mahkemenin duruşmada konuşulan ve avukatların dile getirdiği itirazları içeren duruşma tutanaklarını incelemeden karar verdiğini ifade etti.
Kısa bir süre ara veren mahkeme, yargılamaya devam ediyor.
Cihan CİHAN