'Hidroelektrik santral sebebiyle Salihli kirazı tehlike altında'

'Hidroelektrik santral sebebiyle Salihli kirazı tehlike altında'
Manisa'nın Salihli ilçesinde yapılması planlanan hidroelektrik santral (HES) sebebiyle kirazın tehlike altında olduğu bildirildi. Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Dalgıç, kirazın en önemli üretim alanlarından Allahdiyen Mahallesi'nde santral yapılmasının planlandığını söyledi. Lezzeti, kalp şeklindeki görüntüsü ve dayanıklılığı sebebiyle ihracatçıların gözbebeği olan Salihli kirazının, HES yapılması halinde yok olma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu savundu.

Oda tarafından 2006 yılında yapılan başvuru sonucunda Türk Patent Enstitüsü'nün, 2008 yılında "100" sıra numarasıyla marka tescili yaptığı Salihli kirazı, "Allahdiyen kirazı" olarak da biliniyor. Bozdağ eteklerinde, doğal güzelliklere sahip Allahdiyen, Gökköy, Bahçecik ve Çamurhamamı köylerinin bulunduğu dereye yapılmak istenen HES ile doğanın tahrip edilmesinin yanısıra yöreye has kirazın da büyük zarar göreceği belirtiliyor. Santralin 7 kilometrelik bu dereye yapılması halinde Salihli'de büyük bir doğa katliamıyla karşı karşıya kalınacağını iddia eden Mehmet Dalgıç, "En önemli değerlerimizden biri olan Salihli kirazına ve bölgemizin meyveciliğine büyük zarar verecek olan bu santrale karşıyız. Yapılmaması için tüm Salihli halkını el ele vermeye, demokratik haklarımızı kullanmaya davet ediyorum." dedi. Allahdiyen, Çamurhamamı, Gökköy ve Bahçecik'te yıllık kiraz üretiminin bin 300-bin 400 ton arasında değiştiğini ve bin tonunun ihraç edildiğini aktaran Dalgıç, "Salihli kirazı. çok kaliteli bir ürün olduğu için ihracatçılar tarafından tercih ediliyor ve üretici tarafından normal fiyatın iki üç katına ihracatçıya satılıyor. HES yapılırsa üretici, meyve ağaçlarını sulayacak su bulamaz. Bu civardaki köylülerin geçim kaynağı olan kirazın yok olması, hem üreticiye hem de ülke ekonomisine zarar verir." diye konuştu.

Başka yörelerde Napolyon cinsi kirazların çapı 26-28 mm. civarındayken Allahdiyen köyünün kendine özgü havası ve toprak yapısı sebebiyle Salihli kirazınınkinin 32 mm.'yi geçtiğini dile getiren Dalgıç, "Bu irilik özelliğine dolgun ve etli, parlak kırmızı rengi ve uzun süre dayanıklı olması eklenince iç ve dış pazarda marka olarak Salihli kirazı, haklı olarak ün sahibidir. 'Ziraat 0900' diye adlandırılan cinsin asıl adı, Salihli Allahdiyen kirazıdır ve 'Salihli kirazı' diye patenti alınmıştır. Özelliği uzun saplı ve iri taneli, çaplı olmasıdır. 5-7 yaşındaki Allahdiyen kirazı, 10-15 kilo kiraz verir. Ortalama 1 dönüme 35 adet kiraz ağacı ekilebilir. Yaşı arttıkça, yeterli su ve gübre verildiğinde 50-75 kilo kiraz veren ağaç cinsidir." dedi. CİHAN
05 Aralık 2015 16:30
DİĞER HABERLER