TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ülkede son üç yılda siyasetin ekonominin önüne geçtiğini ve ortak aklın kaybedildiğini söyledi. Turizm bölgelerine ayrılan payların gelen turist sayısı hesaplanarak verilmesi gerektiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Ankara´da oturup kanun yaparsanız böyle olur" dedi.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kuşadası Ticaret Odası´nın (KUTO) hizmet binasının açılışını yaptı. Törene, Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, Belediye Başkanı CHP´li Esat Altungün, çevre il ve ilçelerin Ticaret Odalarının başkanları katıldı. Vali Hüseyin Avni Coş, yaptığı konuşmada, turizmcilere bir müjde verdi. Kuşadası´nda MTA´nın yaptığı sondajda zengin termal kaynaklar bulunduğunu söyleyen Coş, "56 derecelik su bulundu. Saniyede 50 litre akan bu suyla turistik tesislerimiz, termal yönüyle de hizmet verebilecek, su ısıtmada kullanılabilecek. Böylece turizm 12 aya yayılmış olacak" dedi. Açılış sonrası "Aydın ili müşterek oda-borsa ve işadamları bilgilendirme toplantısı"na geçildi.
Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada siyasilere sert eleştirilerde bulundu. İşsizliğin Türkiye´nin en büyük sorunu olduğunu belirten Hısarcıklıoğlu, ekonomi büyümeden işsizliğin çözülmesinin mümkün olmadığını ifade etti. 2002-2007 döneminde yüzde 49 büyüme yaşanırken, son üç yılda sürekli düşüş görüldüğünü belirten Hisarcıklıoğlu, büyüme sırasında özel sektör olarak 3 milyon 200 bir kişiyi istihdam ettiklerini söyledi. 2007 yılında "işin bereketinin kaçtığını" dile getiren Hısarcıklıoğlu, "Kendi içimizde kavgaya başladık, o zaman bizim büyüme aşağıya inmeye başladı. Büyümek demek zenginlik demek. Dünyada daha kriz yokken bizde düşüş başladı. Biz 2007 de ikaz ettik, işin bereketi kaçıyor diye aman dikkat dedik. Ama maalesef bizi kimse dinlemedi" dedi.
Herkesin siyaseten birbirini alt etmek için ekonomiye hiçbir bir katkısı olmayan tartışmalara girdiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Üç yıl kaybedildi. Son üç yılda siyaset ekonominin önüne geçti, ekonominin önüne geçince de ortak aklı kaybettik. Bunun sonucunda da dünyada en fazla küçülen ekonomi, Türkiye ekonomisi oldu. Birbirimizle kavga etmekten, sürtüşmekten bereketi kaybettik. Biz hızlı büyümek durumundayız. Dünyanın en büyük 17´inci, Avrupa´nın 6´ıncı ekonomisiyiz. Ama kişi başına düşen milli gelir açısında hepsinden gerideyiz" dedi.
NÜFUS 70 MİLYON DEĞİL 97 MİLYON
KUTO Başkanı Serdar Akdoğan´ın, ilçenin 63 bin olan yerleşik nüfusunun yaz aylarında 600 bine çıktığını söylediğini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, "Bu kadar gariplik olmaz, yazın 600 bin kişi nüfusun olacak, 63 bin nüfusa göre devletten pay alacaksın. Turizm bölgelerine ayrılan payların tursit sayısına göre hesaplanması gerekir. Ankara´da oturup da masa başında kanun, planlama yaparsanız işte böyle olur. Türkiye´nin nüfusu 70 milyon. Aslında nüfus bu değil. 27 milyon turist dahil 97 milyon kişiye hizmet veriliyor. Eğer devletin elindekini paylaştıracaksan 97 milyon kişiye göre paylaştır. Kuşadası´na 600 bin nüfusa göre katkı vermezsen işlerin altından kalkılmaz. O zaman başka türlü çözümler aranır. O da kayıt dışı ekonomiyi ortaya çıkarır, o da ahlaki yozlaşmayı getirir. Onun için hizmet kalitesinin mutlaka bu işin düzelmesi gerekir" diye konuştu.
TURİST SAYISI ARTIYOR, GELİR AYRI
Turist sayısının artmasına karşın, gelirde aynı artışın olmadığını da kaydeden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Akdeniz çanağının en modern ve şahane otelleri Türkiye´de, en iyi hizmet kalitesi Türkiye´de, en fazla turist bize geliyor. Ancak en alt geliri biz elde ediyoruz. Burada bir gariplik yok mu? Turizmciler daha fazla nasıl kazanırım derken birbirinin ayağına basıyor. Turistin kişi başı harcamalarını arttıracak önlemleri hep beraber almamız gerekiyor. Turizmde yeni bir modele geçmemiz gerekiyor" diye konuştu.
DHA