Hız cezalarına Bakan bile isyan etti

Hız cezalarına Bakan bile isyan etti
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, şehiriçi ve şehirlerarası yollarda hız limitinin bir anda 40’a 50’ye düşürülüp ceza yazıldığını açıkladı.
Bu yöntemi uygulayanların belediyelere trafik sistemi kuran 'avcı şirketler' olduğunu belirten Bakan Özhaseki, bu şirketlerin vatandaşa kesilen trafik cezalarından daha çok pay alabilmek için sürücülere adeta tuzak kurduğunu ifade etti.

Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer'in haberine göre, belediyelerin yollara kurduğu elektronik sistemlerin Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından trafik ihlallerinin tespiti amacıyla kullanıldığını belirten Bakan Mehmet Özhaseki, bu kullanımın karşılığında da sürücülere kesilen trafik cezalarından elde edilen hasılatın yüzde 30'unun belediyelere, “sistem kullanım bedeli” olarak Emniyet tarafından ödendiğini anlattı. Sistemi kurmak için yeterli kaynağı olmayan belediyelerin ise gelir elde etmek için bu işi şirketlere havale edip “hasılat paylaşımı” yoluyla sistem kurdurduğunu ifade eden Özhaseki, şöyle konuştu:

'AVCI FİRMA SİSTEMİ KURUYOR'

“Belediyeler kendi ellerindeki bu imkanı, daha çok kamunun yapması gereken bu imkanı hasılat paylaşımı şekliyle özel şirketlerle paylaştıklarında ortaya büyük sakınca çıkıyor. Avcı firmalar geliyor sistemi kuruyor. Avcı firma, kör noktalarda veya başka yerlerde, örneğin rampa aşağı yolda hız sınırını 40 yazıyor, 50 yazıyor. Hakikaten orada 40'la 50'yle gitmek mümkün değil. Öyle yerler var ki Türkiye'de, bulunması imkânsız yerler var. Oralarda, kör noktalarda veyahut da avcılık yapacağı yerlerde tezgâhı kuruyor, herkese hile kurmuş gibi oluyor.”

Bu konuda hem Emniyet'ten hem de vatandaşlardan çok yoğun şikayetler geldiğini belirten Bakan Özhaseki, belediyelerin bu işi şirketlere hasılat paylaşımı yoluyla devretmesini önlemek, sistemleri kendi paralarıyla kurup avcı şirketleri devre dışı bırakmalarını sağlamak için yasayı değiştirmeye karar verdiklerini söyledi. Bakan Özhaseki, bu amaçla torba tasarıya koydukları maddeyle, elektronik sistemlerini hasılat paylaşımı yoluyla kurduran ve işlettiren belediyelere sistem maliyeti çıkana kadar cezaların yine yüzde 30'unun ödeneceğini, ancak sistem maliyeti çıktıktan sonra bu payın yüzde 10'a düşürüleceğini bildirdi.
14 Ağustos 2016 18:35
DİĞER HABERLER