Hollanda Kraliyet Tiyatrosu oyuncusu Yerli: Bölgedeki korkuları sanatla yendik

Hollanda Kraliyet Tiyatrosu oyuncusu Nilgün Yerli'nin 'Yerli-Yersiz' oyunu Diyarbakır'da yoğun ilgi gördü. 'Farkımızla birbirimizi sevelim' sloganıyla bölgeye gelen sanatçı, bölgede yaşanan olayların kendilerini etkilemediğini söyledi. Hollanda konsolosluğunun terör uyarısına rağmen bölgedeki turnelerine devam ettiklerini kaydeden Yerli, "Özellikle Hollanda Konsolosluğu bize, 'tehlikeli, gitmeyin' dedi. Ekibimin yarısı Hollandalı, onlar da gelmedi. Diğer yarısı ise geldi. Bu korkuyu sanatla yendik. Sanat hiçbir zaman durmamalı, korku sanatı durdurmamalı. Her şeye rağmen sanat dedik geldik, iyi ki geldik." dedi.

Kabare sanatçısı olarak 20 yılı aşkın süredir sahne alan Hollanda Kraliyet Tiyatrosu Türk oyuncusu Nilgün Yerli'nin, 'Yerli-Yersiz' oyunu Mardin, Malatya ve Gaziantep'ten sonra Diyarbakır'da sanatseverlerle buluştu. Cahit Sıtkı Kültür Merkezi'nde sahnelenen oyun, büyük ilgi gördü. Salonda bir tek sandalye bile boş kalmadı.

Ünlü tiyatro oyuncusu Nilgün Yerli, ön yargıları yok etmek için kültürler arasında sevgi köprüsü kurmaya çalıştığını söyledi. Yerli, Diyarbakır'da, Mardin'de, Gaziantep'te ve Malatya'da yoğun bir ilgi ile karşılandıklarını dile getirdi. Yerli, "Ben Diyarbakır'a ilk defa geliyorum. Her şeye rağmen çocukluğumdan beri doğuyu her zaman çatırtı patırtı diye duyduk. Dokuz yaşındayken gittim Hollanda'ya. Seneler sonra ülkeme önyargılar üzerinden oyun sergilemeye geldiğimde maalesef buradaki çatırtılar patırtılar daha da büyüdü sanki. Aslında iyi ki gelmişiz. Herkes hasretmiş sanki güzel bir söz duymaya. Çünkü sanat zaten çelişkiden oluşan bir şey, gece ile gündüz gibi hepimizin içinde var. Bu çelişki sanatla dokununca, müzikle, dekorla, hem gerçek hem hayal arasında yargı perdeleriyle insanlar çok mutlu oluyorlar ve iyi ki de gelmişiz." diye konuştu.

BEN NAMAZ KILARKEN RAHİBELER HERKESİ SUSTURURDU

Hollanda'da 30 yıl yaşadığını ifade eden Yerli, hep farklılıkları sevmenin hasretini yaşadığını anlattı. Yerli, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben 12 yaşında annemi ve babamı kaybettim trafik kazasında. Rahibelerin yanında büyüdüm ve ben o rahibelerin yanında farklı dinlere saygıyı öğrendim, güzelliğini öğrendim. Ben annemle babamla iletişim kurmanın tek yolunun namaz kılmak olduğuna inanırdım. Ve ben namaz kılarken koridordan geçen herkesi sustururlardı. Susun Nilgün namaz kılıyor diye. Bu o kadar güzel bir şeydi ki bir dinin diğer bir dine duyduğu saygı. Bu güzellikleri öğrendim, yaşadım, sonra Türkiye'ye geldiğimde baktım herkes her yerde önyargılı olabilir. Türkiye ve yurtdışındaki ilk gördüğüm fark 20 senedir Hollanda'da hiçbir zaman insanlar bir kelimemden alınıp salonu terk etmemişlerdir. Türk halkının, çok daha alıngan olduğunu fark ediyorum. İnsanımız alıngan bir kelimeye takılıyor, beğenmiyor o kelimeyi, onun hayat felsefesine uymuyor. Felsefe geniştir, her şeye açıktır; ama hayat çerçeven kısıtlıdır."

KEŞKE BÜTÜN DÜNYA DİYARBAKIR'I TANISA

Diyarbakır'ın büyük bir tarihi ve kültürel zenginliğe sahip olduğunu kaydeden Yerli, gezmek için mutlaka bir kez daha şehre geleceğini belirtti. Yerli, "Buradaki tarih bambaşka. Keşke bütün dünyaya tanıtılsa. Bütün Hristiyan alemi bile buraya akın akın gelir. Bu topraklarda o kadar çok şey yaşanmış, o kadar çok millet gelmiş geçmiştir ki çok güzel bir tarihe sahip. Seyirci beni sevdiği sürece ben sanatımla da geleceğim. Diyarbakır'a gezmeye geleceğim." şeklinde konuştu.

Oyunu izleyen sanatseverlerden Ayşegül Demir ise, böyle bir oyun burada sahnelendiği için mutlu olduğunu söyledi. Oyunu çok beğendiğini anlatan Demir, son derece başarılı bulduklarını kaydetti.
CİHAN
22 Ekim 2015 15:54
DİĞER HABERLER