Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hakim ve Savcı kararnamsi ile ilgili açıklama yaptı
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, bakanlığın HSYK'ya gönderdiği ünvanlı hakim ve savcı kararname taslağınıdaki bakanlık taleplerinin yüzde 43'ünün değiştirildiğini, yüzde 18'inin de reddedildiğini açıkladı
Anayasa değişikliği sonrası yeniden oluşturulan HSYK'nın, Adalet Bakanlığı'nın gönderdiği ünvanlı hakimler ve savcılar atama kararnamesinde Bakanlığın önerilerinin yarısından azını kabul ettiği ortaya çıktı. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Bakanlığın gönderdiği unvanlılar kararnamesini yeni HSYK'nın aynen, motomot kabul etmediğini, önerilerinin sadece yüzde 39'unu karşıladığını söyledi.
TENZİLİ RÜTBE DEĞİL YÜKSELME GİBİ
TBMM Adalet Komisyonunda, milletvekillerinin, HSYK'nın 190 unvanlı hakim ve savcının atamasına ilişkin sorularını cevaplandıran Bakan Ergin, ünvanlı hakim ve savcıların, unvansız atandığının hatırlatılması üzerine, kurulun geçmiş yıllarda alt bölgelerde unvanlı olanları, üst bölgelere unvansız olarak gönderdiğini belirtti. Ergin, Yüksekova'da başsavcı olan bir kişinin, İzmir Kemalpaşa veya Karşıyaka'ya savcı olarak gidebildiğini, bunun tenzil değil, atanan kişi açısından görevde yükselme gibi algılandığını kaydetti.
YÜZDE 43 DEĞİŞTİ, YÜZDE 18'İ REDDEDİLDİ
İşte Ergin'in açıklamalarından satır başları:
• HSYK sanılanın aksine, eski HSYK döneminde son dakikalarda verilen korsan önergeler nedeniyle bakanlık tarafından geri çekilen ünvanlı hakim ve savcılarla ilgili kararnameyi aynen, motomot kabul etmedi.
• Kurul, taslaktan ancak yüzde 39'unu aynen karara bağladı. Yüzde 43'ünü değiştirdi, yüzde 18'ini kararnameden çıkarttı. Bakanlığın önerisi doğrultusunda karşılanılan talep yüzde 39.
SORUŞTURMA ATAMALARI
• Başsavcılarla ilgili HSYK 5 tasarrufta bulunduğu. Bunların 2'si talep doğrultusunda, 1'i eşdeğer görev, 2'si talep dışı, hizmet gereği yapılan atamalaydı. 2008 yaz kararnamesinde; hizmet gereği başsavcılıktan savcılığa 7 kişi atanandı, Hizmet gereği denilen şey; inceleme ve soruşturmaya dayalı olarak yapılan tasarruflardır.
• Son Ağır ceza başkanlığından ağır ceza hakimi ya da ceza hakimi olarak, unvanları olmadan 16 kişi atandı. 15'i bu atamaları kendisi istedi.
2. Bölgedeki görev süresini doldurdu
Erzincan Ergenekon sanığı İlhan Cihaner'in, İkinci Bölge'de görev yapma süresinin dolmadığı iddiasının da gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. Cihaner'in İkinci Bölgede bulunan Alaşehir Başsavcılığı'na 2005 yılı yaz kararnamesiyle atandığı ve İkinci Bölge'deki 5 yıllık görev süresini 2010 yılı Ağustos ayı itibariyle tamamladığı öğrenildi.