'Hukuk eğitimi almayana hakimlik düşüncesi, kaş yapayım derken göz çıkarmak'

Çanakkale Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan, Adalet Bakanlığı'nın 2015-2019 yıllarını kapsayan 'Yargı Reformu Stratejisi' kapsamında, hukuk eğitimi almayan kişilere de hakimlik yetkisi verilmesi düşüncesine tepki göstererek, "Kaş yapayım derken göz çıkarıyorlar." dedi.

Adalet Bakanlığı'nın yargıda ihtisaslaşma ve maliyeti düşürme gerekçesiyle fikri, sınai ve ticaret mahkemelerine hukukçu olmayan isimleri ataması önerisi Çanakkale Barosu tarafından tepkiyle karşılandı. Çanakkale Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan, konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada projeyi eleştirerek hakimliğin hukukçuların işi olduğunu söyledi.

Şarlan, "Öncelikle hakimlik mesleği, hukuk disipliniyle yetişmiş kişilerin işidir. Böyle bir eğitimi almadan yapılan yargılamalar birçok olumsuz netice doğuracak ve adil yargılanmayı kötü yönde etkileyecektir. Hukuk, özellikle Türkiye gibi bir ülkede, işin uzmanı tarafından yürütülmelidir. Hukuk eğitimi almayan kişilerin vereceği kararlar, adaletin tesisi açısından büyük sakıncalar doğuracaktır. Hukuk fakültelerinin her yıl verdiği binlerce yetişmiş hukuk mezunu ve onbinlerce hukukçu varken bu ihtiyacı hukuk dışı bir alandan mezun olanlar kanalıyla gidermeye kalkmak akla ve mantığa aykırı bir yaklaşımdır." İfadelerini kullandı.

YARGI, SİYASALLAŞIR VE PAHALILAŞIR

Bülent Şarlan, 'Yargı Reformu Stratejisi' ile ilgili paylaştığı değerlendirmesinde bu mahkemelerde alınacak kararların temyiz ve itiraz başvurularının artmasına da sebep olacağını belitti. Yargı yükünün daha da büyümesi sonucunu doğuracağını aktaran Şarlan şunları söyledi; "Hassasiyetle üzerinde durduğumuz yargı bağımsızlığı, böylesine bir kararla, daha da zedelenecek ve hukuk siyasetin vesayetine daha fazla girecektir. Ufukta görünen koalisyon tablolarının bu projeyi ortadan kaldıracağını düşünüyor, böyle bir fikrin ise hukuka ve hukukçuya saygının gereği olarak bir daha gündeme dahi gelmemesini arzuluyoruz."
CİHAN
07 Temmuz 2015 11:08
DİĞER HABERLER