Hukukçular, dershaneleri kapatan yasa için "Türkiye yüklü tazminata mahkum olur" uyarısı yaptı. Kanunun, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin mülkiyet hakkıyla ilgili hükümlerine aykırı olduğunu belirtildi.
Dershaneleri kapatan yasayla ilgili tartışmalar sürerken hukukçulardan çok önemli bir uyarı geldi. Hukukçular, Türkiye’nin dershaneleri kapatarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin(AİHS) mülkiyet hakkına ilişkin hükmünü ihlal edeceğine dikkat çekti. “Türkiye bu ihlalle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden (AİHM) çok yüklü miktarda tazminat ödemeye mahkum olabilir” diye uyardı.
BARIŞÇIL YARARLANMA HAKKI
AİHS’nin 1 numaralı Ek Protokolü’nün 1’inci maddesi mülkiyet hakkına ilişkin hükmü düzenliyor. Buna göre mülkiyet hakkı protokolde şu şekilde yer alıyor: “Her gerçek veya tüzel kişi, mal ve mülklerinden barışçıl şekilde yararlanma hakkına sahiptir. Hiç kimse, kamu yararı olmadıkça ve kanunda belirtilen şartlara ve milletlerarası hukukun genel ilkelerine uyulmadıkça, mal ve mülkünden yoksun bırakılamaz.”
SINIRLAMA İÇİN ÜÇ ŞART
Protokolün bu hükmüne göre mülkiyet hakkına sınırlama getirilebileceğini belirten hukukçular, protokoldeki üç şarta dikkat çekti. Mülkiyet hakkına sınırlama getirilebilmesi için ilk olarak kamu yararının şart olduğuna vurgu yapıldı. İkinci olarak kanunda ön görülen şartların açık, net ve erişilebilir olması gerektiğini belirten hukukçular, çıkarılan yasanın mülkiyetten yoksun bırakmanın koşullarını ve şeklini yeterince belirgin bir şekilde ön görmesi gerektiğine işaret etti. Üçüncü şart olarak mülkiyet hakkına sınırlamada uluslararası hukukun genel prensiplerine uygunluğun arandığına dikkat çekti.
KEYFİ MÜDAHALEYE KARŞI
Bu sınırlama şartlarının ardından hukukçular, AİHS’nin mülkiyet hakkına keyfi müdahaleleri önlemek amacıyla bazı koşullar ön gördüğünü, mal varlığından yoksun bırakılan kişiye tazminat ödeme zorunluluğunun da bu koşullar arasında olduğunu belirtti. Tazminat ödeme koşulu için ‘mülk ve mal varlığı’ kavramları üzerinde duran hukukçular, AİHM’in maddi anlamdaki arsa, bina, para gibi taşınır-taşınmaz malların yanı sıra şirket hisseleri, fikri haklar ve alacak gibi maddi olmayan hakları da AİHS’nin bu hükmüne dayanarak ‘mülk’ kavramı kapsamında değerlendirdiğini vurguladı.
MAL VARLIĞINA MÜDAHALE OLACAKTIR
Bugün'ün haberine
göre Hukukçular, ticari işletme niteliğindeki dershanelerin sahip oldukları mal varlıkları itibariyle,
AİHM sözleşmesine göre ‘mal varlığı ya da mülk’ olarak değerlendirildiğini kaydetti. Hukukçular, “Dershaneler yürürlükteki kanunlara uygun olarak ve meşru bir beklentiyle yani kâr amacıyla orta çıktı. Sahipleri hukuki güvenlik ilkesi gereği mevcut yasalara güvenerek yatırım yaptı. Yıllar içinde elde ettikleri müşteri potansiyeli ve satılmaları halinde gerçek değerleri dikkate alındığında, faaliyetlerine son verilmesiyle mal varlıklarına müdahale edilmiş olunacaktır.
Birer ticari işletme olan dershanelerin kapatılmaları durumunda AİHS’ye göre mülkiyet hakkına müdahale oluşacağından tazminat ödeme zorunluğu doğacaktır” tespitinde bulundu.
AİHM’İN MÜLKİYET HAKKI KARARLARI
Hukukçular AİHM’in sözleşmeye dayanarak verdiği karar örneklerini hatırlattı. AİHM, 1989 yılında İsveç’ten yapılan bir başvuruda “İşletmenin işletimine bağlı müşteriler” ile Almanya’dan bir avukatın yaptığı başvuruda “avukatın yıllar içinde edindiği müşterilerini” mülk olarak tanımladı. AİHM 20 Kasım 1995 tarihinde karara bağladığı Belçika’dan bir başka başvuruda ‘meşru bir beklenti’ bulunması kaydıyla ‘muhtemel bir alacağı’ da ‘mülk’ olarak değerlendirdi.
Bulgaristan ve Polonya’dan yapılan başvurularda da AİHM bir işletmenin ve iş yerinin çalışma izni ve lisansını, o işyeri bakımından ‘mülk’ kavramı içinde değerlendirdi.
Yine AİHM, Yunanistan’dan yapılan bir başka başvuruda kiraladığı araziden belediye tarafından çıkarılan bir açık hava sinema işletmecisinin ‘müşterilerini’ de mülk olarak kabul etti.